Postat 29 September 2010 - 03:26 PM
Buna ziua tuturor...
Legat de organizarea activitatii de vanzare cu amanuntul, in cazul barurilor, micilor societati care ofera de ex. si un sandvis cald sau mici preparate, ori cantine care ofera spre vanzare si marfuri(sucuri, apa minerala, inghetata etc.), am urmatoarele doua metode de lucru propuse:
----------------------------------------------------------------
Prima metoda de lucru
I. Separarea gestiunilor:
2 dosare deschise/2 gestiuni - gestiune cu amanuntul pentru marfuri si gestiune cu ridicata pentru materii prime
Evidenta la gestiuni se tine cu metoda operativ-contabila: in gestiune se folosesc Fisele de magazie pentru toate produsele(programul permite), astfel asigurand controlul in orice moment atat valoric, cat si cantitativ. Zilnic se intocmeste Raportul de gestiune(pentru verificarea miscarilor si stabilirea valorica a stocului).
*Mentiune: pct. 31 din OMEF 3512/2008
Intrarile sau iesirile de bunuri de natura stocurilor se inregistreaza in contabilitatea sintetica si analitica, fie direct pe baza acestor documente, fie cu ajutorul unor situatii intocmite zilnic sau la alte perioade stabilite de unitate prin centralizarea datelor din documentele privind miscarea stocurilor.
Acest document este Raportul de gestiune zilnic, care se poate folosi in acest caz.
La finalul perioadei se intocmeste Registrul stocurilor(cod 14-3-11/a), pentru confruntarea datelor din gestiune cu cele din contabilitate.
Produsele cumparate spre revanzare, folosite si la prepararea produselor finite, se scot din gestiunea cu amanuntul la pretul de vanzare cu BPTR, intra in gestiunea cu ridicata a materiilor prime/materialelor pe baza BPTR(la pret de achizitie).
Produsele finite se inregistreaza la pret de productie in gestiunea cu ridicata(BPTR la pret de productie), se transfera cu BPTR in gestiunea cu amanuntul(intrare la pret de vanzare cu adaos si TVA).
Marfurile se vand cu BF sau factura, se descarca gestiunea la pret de vanzare.
Exemplu - caz practic
Consideram ca atat furnizorul, cat si vanzatorul(societatea) sunt platitori de TVA. Cota TVA: 24%.
Produsul Coca-cola - pret de achizitie: 2 lei+TVA, pret de vanzare cu amanuntul: 2lei+2lei(adaos comercial) +0.96lei(TVA neexigibila)= 4.96lei
1. Se cumpara pentru revanzare(marfa) 1 buc. Coca-cola
371 = 401 : 2lei
4426 = 401 : 0.48lei
371 = 378 : 2lei - adaosul aferent vanzarii cu amanuntul
371 = 4428 : 0.96lei - TVA neexigibila din pretul cu amanuntul
2. Se foloseste Coca-cola la obtinerea unui cocktail de cafea: cafea+Coca-cola+smantana+zahar+ornamente, urmarim doar pentru Coca-cola
- transfer cu BPTR in gestiunea materiilor prime
301 = 371 : 2lei - pretul de cumparare(iesirea din gestiune cu amanuntul se face la pret de vanzare, intrarea in gestiunea cu ridicata se face la pret de achizitie)
378 = 371 : 2lei - scaderea adaosului aferent marfii scoase din gestiune
4428 = 371 : 0.96lei - scaderea TVA neexigibila aferent marfii scoase din gestiune
- receptionarea cocktailului(produs finit) pe baza BPTR
345 = 711 : 7lei(la pret de productie, in care marja de productie este de 2.96 lei, intra aici costul cu Coca-cola de 2lei, si alte costuri in valoare de 2.04lei)
- inregistrarea consumului cu materii prime si materiale pe baza BC(doar pentru Coca-cola):
601 = 301 : 2lei
3. Se vinde cocktailul la bar
- transferul produsului finit(cocktail) in gestiunea cu amanuntul pe baza de BPTR
371 = 345 : 7lei(cocktailul iasa din gestiunea cu ridicata la pret de productie, intra in gestiunea cu amanuntul la pret de vanzare: pret de productie+adaos+TVA neexigibila)
371 = 378: 1lei - adaosul comercial
371 = 4428 : 1.92lei - TVA neexigibila
- vanzarea catre client cu BF
411 = 707 : 8lei(pret de vanzare al marfii)
411 = 4427 : 1.92lei(TVA colectat)
- descarcarea gestiunii de marfa vanduta(in baza BF)
607 = 371 : 7lei
378 = 371 : 1lei
4428 = 371 : 1.92lei
- incasarea contravalorii marfii vandute, prin numerar(in baza BF)
5311 = 411 : 9.92lei
Urmarirea contabila a miscarilor in contul de profit si pierdere:
Ct. 121
Debit: 9.00lei(suma miscarilor din conturile cl.6)
Credit: 15.00lei(suma miscarilor din conturile cl.7)
Profit impozabil: 6.00lei
TVA de plata: 1.44lei
Sold TVA neexigibila: -
Metoda a doua
II. Pentru cresterea operativitatii, evidenta gestiunii se tine la pret de amanuntul pentru toate produsele, in cadrul unei singure gestiuni.
Si in acest caz, gestiunea se tine cu metoda operativ-contabila: in gestiune se folosesc Fisele de magazie pentru toate produsele(programul permite), astfel asigurand controlul in orice moment atat valoric, cat si cantitativ. Zilnic se intocmeste Raportul de gestiune(pentru verificarea miscarilor si stabilirea valorica a stocului).
*Mentiune: pct. 31 din OMEF 3512/2008
Intrarile sau iesirile de bunuri de natura stocurilor se inregistreaza in contabilitatea sintetica si analitica, fie direct pe baza acestor documente, fie cu ajutorul unor situatii intocmite zilnic sau la alte perioade stabilite de unitate prin centralizarea datelor din documentele privind miscarea stocurilor.
Acest document este Raportul de gestiune zilnic, care se poate folosi in acest caz.
La finalul perioadei se intocmeste Registrul stocurilor(cod 14-3-11/a), pentru confruntarea datelor din gestiune cu cele din amanuntul.
Atat produsele cumparate spre revanzare, folosite si la prepararea produselor finite, cat si cele care se revand si nu se folosesc la prepararea altor produse, se tin in gestiunea cu amanuntul la pretul de vanzare cu amanuntul: intra in gestiune cu NIR la pret de vanzare cu adaos si TVA.
Marfurile se vand cu BF sau factura, se descarca gestiunea la pret de vanzare.
Exemplul de la pct.I.:
Produsul Coca-cola - pret de achizitie: 2 lei+TVA, pret de vanzare cu amanuntul: 2lei+2lei(adaos comercial) +0.96lei(TVA neexigibila)= 4.96lei
1. Se cumpara pentru revanzare(marfa) 1 buc. Coca-cola
371 = 401 : 2lei
4426 = 401 : 0.48lei
371 = 378 : 2lei - adaosul aferent vanzarii cu amanuntul
371 = 4428 : 0.96lei - TVA neexigibila din pretul cu amanuntul
2. Se foloseste Coca-cola la obtinerea unui cocktail de cafea: cafea+coca-cola+smantana+zahar+ornamente, urmarim doar pentru Coca-cola
- transfer cu BPTR in contul materiilor prime
301 = 371 : 4.96lei - pretul de evidenta(pret de vanzare cu amanuntul)
- receptionarea cocktailului(produs finit) pe baza BPTR
345 = 711 : 9.92lei(la pret de evidenta care este in cazul de fata pret de vanzare cu amanuntul, in care pretul de productie este de 7 lei, adaosul 1 lei si TVA neexigibila 1.92 lei)
- inregistrarea consumului cu materii prime si materiale pe baza BC(pentru Coca-cola):
601 = 301 : 4.96lei
3. Se vinde cocktailul la bar
- transferul produsului finit(cocktail) in contul de marfuri pe baza de BPTR
371 = 345 : 9.92lei(la pret de vanzare: pret de productie+adaos+TVA neexigibila)
711 = 378 : 4.00lei - corectie adaosul comercial aferent diferentei dintre 9.92(pret de vanzare)-4.96(suma consumurilor)
711 = 4428 : 0.96lei - corectie TVA neexigibila aferent diferentei dintre 9.92(pret de vanzare)-4.96(suma consumurilor)
- vanzarea catre client cu BF
411 = 707 : 8lei(pret de vanzare al marfii)
411 = 4427 : 1.92lei(TVA colectat)
- descarcarea gestiunii de marfa vanduta(in baza BF) - se cunoaste totalul BF, din care TVA colectat = TVA neexigibil,
suma adaosurilor se cunoaste din raportul de vanzari = rulajul la 378,
ceea ce ramane este suma ce se trece pe 607(cheltuiala efectiva cu marfuri care este de fapt pretul de achizitie).
607 = 371 : 2lei
378 = 371 : 6lei
4428 = 371 : 1.92lei
- incasarea contravalorii marfii vandute, prin numerar(in baza BF)
5311 = 411 : 9.92lei
Urmarirea contabila a miscarilor in contul de profit si pierdere:
Ct. 121
Debit: 6.96lei(suma miscarilor din conturile cl.6)
Credit: 12.96lei(suma miscarilor din conturile cl.7)
Profit impozabil: 6lei
TVA de plata: 1.44lei
Sold TVA neexigibila: -
Concluzie: cu toate ca modul de lucru de la pct. II. este respinsa de catre unii contabili si din punct de vedere al tehnicii contabile este indraznet si inovativ, se observa ca rezultatele privind profitul si TVA de plata nu sunt afectate. Avantajul major al acestui mod de lucru este simplicitatea oferita, mai putina birocratie si operativitate ridicata.
-------------------------------------------------
Va rog, cu seriozitate, opinii cu argumente solide despre metoda a doua de lucru.
Multumesc.
Bea