Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Calcul concediu medical - anterior in CIC - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Calcul concediu medical - anterior in CIC

4 replies to this topic

#1 dianuca

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 08 September 2009 - 10:22 PM

Buna seara,
Vreau sa va cer sfatul in urmatoarea situatie:

Eu termin 2 ani de CIC pe 19 sept. 2009, din 21 sept ar trebui sa ma prezint la serviciu. Sunt insarcinata din nou, cu data aproximativa a nasterii 6 ianuarie 2010. Am 2 intrebari:

1. cum mi se va calcula mie concediul din perioada prenatala/ postanatala (cele 126 de zile) - se va lua ca baza salariul minim pe economie sau indemnizatia pe care am primit-o lunar pana acum?
2. daca in perioada 21 sept - pana imi pot lua prenatal (aproximativ 1 luna) am tot concediu medical, cum se calculeaza. Face vreo diferenta pentru suma alocata pentru concediul pre/ postnatal daca eu ma duc la serviciu sau stau in medical aceasta perioada?

Sper ca am fost cat de cat clara in nelamurirea mea:) Va multumesc pentru raspuns.

#2 Alina_C

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 152 Postari:

Postat 08 September 2009 - 10:37 PM

1- se ia in calcul salariul minim pe ec.
2- daca am inteles bine ce vrei sa zici, daca medicul iti da medical beneficiezi de concediu medical calculat la sal min. Daca nu iti, da atunci te duci la munca pana intri in prenatal

Cu respect,
Alinutza

#3 dianuca

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 09 September 2009 - 03:06 PM

Alina_C, multumesc pentru raspuns.

Am aflat si eu ce numar are legea (OUG 158/2005) si am citit cate ceva din ea azi. Am o nelamurire legata de raspunsul tau. In lege scrie ca

"ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);

Art. 8 alin (2) este: Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

La art. 1 alin 2 mai scrie ca
(2) De aceleasi drepturi (la concedii medicale) beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt
e) persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.

Nu ar trebui sa se ia totusi in calcul pe baza celor de mai sus valoarea indemnizatiei de maternitate prmite lunar pana acum la calcularea concediilor medicale?

Va multumesc pentru raspunsuri.

Aceasta postare a fost editata de dianuca: 09 September 2009 - 03:07 PM

#4 citrom05

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 314 Postari:

Postat 11 September 2009 - 11:18 AM

Eu zic ca ba da, pentru ca conform art 69 din Ordinul 60/2006 ( normele de aplicare a Oug 158/2005) zice asa:

"Art. 69. - (1) În situatia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor art. 68, se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeazã perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. b)(satisfac serviciul militar) si c) ( concedii medicale sau someri) din Ordonanta de urgenta; a Guvernului nr. 158/2005, veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. c) ( concedii medicale sau someri) si alin. (2) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 158/2005;
b) salariul de bazã minim brut pe tarã, din perioadele respective, pentru situatiile prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. b) ( satisfac stagiul militar) si alin. (3) ( sunt in pensie de invaliditate sau au fost studenti) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 158/2005"

#5 dianuca

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 13 September 2009 - 05:42 PM

Am citit si mai in urma, cand am postat nu am avut vreme sa verific si alte subiecte anterioare asemanatoare... am ajuns la concluzia ca indemnizatia se ia in calcul in cazul concediilor medicale, subiecte relevante sunt:

http://conta.money.r...showtopic=37574 sau
http://conta.money.r...showtopic=35114

Nu cred ca s-a schimbat ceva de atunci.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL