Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Carte de munca - vechime - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Carte de munca - vechime

6 replies to this topic

#1 catalin66

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 11 September 2009 - 10:05 AM

1. As vrea sa stiu daca desfasor activitate ca PFA - aceasta perioada se poate trece ca vechime in cartea de munca?
2. Ca PFA ce taxe sunt obligat sa platesc? Doar impozit si pt. sanatate?

#2 tes

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 315 Postari:

Postat 11 September 2009 - 10:19 AM

1. NU
2. DA. Personal nu am platit nimic la CAS. Sunt si angajata cu CM, cotizez la CAS suficient si oricum nu beneficiez de mai nimic. Daca vor bani, sa vina sa-i ceara. De buna voie nu le dau. :biggrin:

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 13 September 2009 - 03:07 PM

#3 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 12 September 2009 - 10:31 AM

1. DA, daca ...
2 ... faci contract si platesti CAS

#4 catalin66

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 12 September 2009 - 11:53 AM

daca....ce?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 13 September 2009 - 03:08 PM

#5 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:

Postat 12 September 2009 - 12:31 PM

Vechimea in munca, pt pensie e recunoscuta in baza unui contract cu casa de pensii.
Pt salariati acest contract vine automat din contractul de munca si angajatorul e cel care onoreaza platile lunare (contributii si retineri),
efectuate de angajator

Pt PFA sau administratori de firme (cand nu sunt salariati), persoana in cauza incheie un contract direct cu casa de pensii, pt suma X (cat se vrea, dar nu mai putin decat salarul minim pe economie) si plateste lunar 20,8%+10,5% (contributia si retinerea) din aceasta.

Pt ambele variante, lunar se depune la casa de pensii declaratiia CAS. Pana in martie 2001, vechimea si cuantumul contributiilor pt pensie, rezulta din inscrisurile din cartea de munca. Din aprilie 2001, acestea rezulta numai din declaratiile lunare.

PS Idem pt somaj si sanatate, aceasta din urma fiind obligatorie indiferent daca persoana mai are sau nu alte venituri salariale.

#6 rdpfa

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 60 Postari:

Postat 15 September 2009 - 10:06 AM

Sunt PFA si platesc lunar obligatii de de asigurare la Casa de pensii, in urma unui contract/declaratie de acum 2 ani. Dar nu am depus niciodata declaratie in afara de cea initiala si nu mi-a spus nimeni de acolo ca ar trebui. Cartea de munca este la Casa de pensii. De unde stiti ca trebuie depusa declaratie lunara?

#7 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:

Postat 15 September 2009 - 11:10 AM

Ups, m-am incalcit in fraze si am zis declaratii lunare pt ambele variante.

Declaratiile lunare sunt numai pt salariati, pt PFA si administratori ajunge contractul initial (si platile lunare desigur)
Fiecare din ele sunt folosite pt calcul vechime si puncte de pensie

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL