Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
stingere datorie intre societati, prin predare autoturisme in propietatea creditorului - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

- - - - -

stingere datorie intre societati, prin predare autoturisme in propietatea creditorului

3 replies to this topic

#1 jullia_nana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 35 Postari:

Postat 14 October 2009 - 07:37 AM

Buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea problema:
SC x SRL a imprumutat SC Y SRL, din care rezulta un contract de imprumut. La acesta, s a anexat un act aditional de dare in plata, care reprezinta cedarea a 5 autoturisme din propietatea debitorului in propietatea creditorului, pentru stingerea datoriei.
Va rog sa va dati cu parerea, in ceea ce priveste monografia contabila a acestei operatiuni...

Va multumesc anticipat

#2 MI_

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 22 Postari:

Postat 14 October 2009 - 09:00 AM

Buna Iulia,
Vei face factura de vanzare a autoturismelor catre firma X, iar incasarea facturilor o vei trata ca achitare a imprumutului primit.
Nu uita sa scoti certificat fiscal pentru autoturisme, inainte de a emite factura de vanzare. Te sfatuiesc sa emiti cate o factura pt.fiecare autoturism in parte.

Aceasta postare a fost editata de a.d.n.: 14 October 2009 - 09:34 AM

#3 jullia_nana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 35 Postari:

Postat 15 October 2009 - 07:09 AM

dar tocmai asta era ideea acelui act de dare in plata....acesta reprezinta cedarea autoturismelor care initial au fost stipulate in contract ca si garantie pentru imprumutul primit. Datorita greutatilor fionanciare a SC Y SRL, aceasta este de acord sa cedere masinile la SC X SRL( creditor) - actiune reprezentata de acest act aditional de dare in plata. Ideea era sa evit facturarea, care comporta TVA, si sa fac transferul de propietate in baza acestui contract de dare in plata a masinilor. :pullhair:

Multumesc

#4 MI_

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 22 Postari:

Postat 15 October 2009 - 08:54 AM

Nu poti face acest lucru, Iulia. Este evaziune fiscala. Nu uita ca atunci cand X a achizitionat autoturismele a beneficiat de deducere de TVA. Chiar si la act de donatie platesti TVA-ul daca ai beneficiat de deducerea lui.
Tot ceea ce poti face este sa vinzi sub valoarea ramasa de amortizat, daca iti permite ca suma totala sa achite datoria. Apoi, pe baza acelui act de transfer in proprietate nu stiu sigur daca vei putea scade de la primarie autoturismele. Presupunand ca iti asumi riscul, desi acest act nici macar NU e un document contabil, la orice control vei achita TVA-ul cu tot cu penalitati de 0,1% pe zi.
Si, poate ce e mai important, iti afecteaza profesionalismul si nu uita, ca patronul te poate pune sa-i platesti penalitatile!, avand toate parghiile legale.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL