Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Pensie de boala si PFA - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Pensie de boala si PFA

4 replies to this topic

#1 Artemis2009

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 28 October 2009 - 03:34 PM

Buna ziua,

Am o intrebare...

Uitati care e problema: prietenul meu a avut un accident de masina in urma caruia a ramas cu invaliditate fizica, a depasit cele 180 zile de concediu medical => acum se pune problema pensionarii de boala. El nu poate sa mearga acum decat cu cadru, si prea curand nu se va putea deplasa la un loc de munca. Insa la nivel mental e ok, nu a fost afectat. El e programator, deci ar putea lucra de acasa, chiar din pat cu-n laptop, iar firma la care lucreaza il accepta sa colaboreze de acasa.

El are si PFA, intrebarea mea e daca ar putea lucra cu PFA, d.p.d,v legal si sa fie si pensional de boala?
Stiu ca este pensionare cu drept de munca, dar lui i-a spus medicul ca cel mai probabil il v-a pensiona fara drept de munca, dat fiind ca inca nu se poate deplasa. Atunci nici macar activitati prin PFA nu are voie sa presteze: editare de programe?

Multumesc anticipat :pullhair: .

#2 mocanu diana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 28 October 2009 - 03:53 PM

in cazul persoanelor care se pensioneaza pe caz de boala si vor sa si munceasca trebuie sa fie pensionat cu gradul III cu drep de munca,altfel nu,dar se mai poate sa nu se pensioneze si daca firma are nevoie de el, exista posibilitatea muncii la domiciliu si este nevoie doar de un act aditional la contractul de munca. :pullhair:

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 January 2010 - 04:23 PM

#3 Artemis2009

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 08 December 2009 - 05:00 PM

Merci pt raspuns :) si mai am cateva neclaritati:)
Din pacate, a fost pensionat in gradul II... :( nu a inteles medicul legist ca el poate munci (programa) si din pat atat timp cat are un calculator si internet. Decizia de pensionare in gradul II e pt 1 an. Contractul de munca o sa i-l intrerupa, dar cu PFA-ul cum poate proceda? e pe norma de venit....
Se poate suspenda activitatea de 1 trimestru de ex? Sau daca ar trece la sistem real si nu ar avea incasari, ar putea sa aiba si pensie si venit din PFA? Ideea e ca nu vrea sa renunte la PFA, si ni se pare absurd sa desfiintam PFA-ul ca peste 2-3 luni cand o sa se simta mai bine, si va putea lucra, sa-l refaca iar :|

Daca suspenda activitatea pe e perioada determinata, nu mai plateste impozit banuiesc? deci ar fi ok si cu pensia?

Merci, o zi buna!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 January 2010 - 04:23 PM

#4 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 08 December 2009 - 05:07 PM

Eu cred ca singura solutie ar fi suspendarea PFA-ului (nu mai plateste impozit), nu cred ca poate schimba regimul de impunere in timpul anului.
Daca ar fi fost pe sistem real nu ar fi fost problema, pur si simplu inchidea contractele.
Dragos

#5 Artemis2009

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 09 December 2009 - 03:14 PM

Da, am fost azi la Finante si am sunat si la Registru comertului. Se poate suspenda activitatea pe maxim 3 ani, iar costurile sunt de ~ 100-150 lei. Dar sis suspendarea o vom face in 2010, pt 2009 deja a platit impozitu. ;)

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 January 2010 - 04:24 PM

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL