Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Factura "falsa" - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Factura "falsa"

12 replies to this topic

#1 tes

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 315 Postari:

Postat 22 December 2009 - 12:36 PM

Dragii mei, am o mare problema.
In primul semestru mi-a adus patronul firmei factura si contract cu niste servicii - nu conteaza ce, se lega de obiectul de activitate al firmei. Bun, am facut 394 la semestrul 1, am facut bilant la 30 iunie. Acum vine si imi spune ca nu era pe bune factura aia, ca era firma verisoarei nepotului... si ca mi-a dat-o ca sa nu aibe TVA si impozit de plata, si ca o sa o storneze. Problema e ca firma verisoarei nepotului a intrat in faliment de cateva luni...deci nu poate sa-mi storneze factura. :frusty:
Ce pot sa fac? La 394 pot sa fac rectificativa, la bilant nu. Pot sa fac rectificativa la 100, dar ce fac cu TVA-ul?
Ce ma sfatuiti sa fac? :pullhair:

#2 maria viorica

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 147 Postari:
  • Interests:literatura, jocuri PC

Postat 22 December 2009 - 01:23 PM

Doamneee,... :pullhair:..., cum e posibil asa ceva?
la bilant nu mai ai ce sa-i faci; D394 si D100 ai putea sa le rectifici daca iti storneaza factura - sau depinde, daca face stornarea cu o data recenta nu faci rectificativa, ci o prinzi in perioada de raportare curenta. dar daca spui ca societatea respectiva e in faliment... sincer, nu stiu ce sa spun!
in orice caz, vina nu e a ta si nimeni nu-ti poate reprosa nimic. daca factura este, intr-adevar, emisa de ei si are toate elementele necesare pt. a fi considerata document de inregistrare, tu n-ai facut altceva decat s-o inregistrezi. ca nu era "pe bune", e problema lui (a patronului) si n-are decat sa se descurce...
eu zic sa nu faci deocamdata nimic, iar daca iti aduce factura storno mai vezi...
multa bafta! :frusty:

#3 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 22 December 2009 - 02:16 PM

Exemplu clasic de patron tembel... Problema principala este cand a survenit falimentul, inainte sau dupa bilantul de la a 6-a ?
Si daca falimentul este faliment real, daca s-a declarat falimentul.
Dragos

#4 tes

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 315 Postari:

Postat 22 December 2009 - 02:36 PM

atat mi-a spus. Verisoara cu firma in faliment nu e in tara si nu poate fi contactata.
Habar n-am ce sa fac...oricum factura de storno nu cred ca o sa primesc...sa o las asa, vine fiscul si-mi scoate factura ca nu are cum sa dovedeasca faptul ca serviciile au fost prestate. Si ne trezim si cu amenda.
Nu stiu nici cand a intrat in faliment, sa nu fie inainte de bilant, si eu am declarat in 394...
:pullhair:

#5 pav

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 173 Postari:

Postat 22 December 2009 - 03:47 PM

si daca aceasta factura a fost prinsa in contabilitatea firmei falimentare? eu nu vad ca ar fi vreo problema atat timp cat nu este dovedita a fi falsa, in plus a fost platita? in aceasta situatie nu cred ca poti sa anulezi, pentru ca ar trebui sa umbli si la registrul de casa ( daca are chitanta- ceea ce mi se pare de neadmis asa ceva), iar un OP la fel, poate sa-i restitui banii ca si necuveniti ...

#6 maria viorica

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 147 Postari:

Postat 22 December 2009 - 03:54 PM

eu tot asa zic, s-o lasi asa cum e deocamdata!
nu stiu daca fiscul poate dovedi ca serviciile nu au fost prestate efectiv. in orice caz, din moment ce ei au emis factura si patronul ti-a dat-o s-o inregistrezi - deci, se presupune ca a acceptat-o - tu n-ai nici o problema.
nici nu conteaza daca si cand au intrat aia in faliment... pana nu ai storno de la ei sau alte precizari, la tine e in regula si nu ai de ce sa-ti faci probleme.
parerea mea.

#7 tes

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 315 Postari:

Postat 22 December 2009 - 04:33 PM

nu a fost platita, si nici nu va fi. E o suma maricica si nu merge cu chitanta. Si sunt 90% sigura ca nu a fost prinsa in contabilitatea celeilalte firme. De vreme ce mi-a zis ca au facut-o doar sa-i scada TVA-ul de plata si impozitul, ma indoiesc ca ceilalti s-au incarcat cu tva si cu venit. Oricum nu cred ca pot sa verific.
As putea oare sa-i cer factura storno cu a doua zi de la data emiterii facturii initiale - sa fiu sigura ca nu intra in perioada cu faliment? si o inregistrez acum - ca nu e singurul caz in care primim facturi dupa cateva luni. Macar la sfarsitul anului sa fie ok.

#8 maria viorica

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 147 Postari:

Postat 22 December 2009 - 05:13 PM

ai putea sa incerci - si daca tot stii ca factura initiala nu va fi platita e bine ca poti sa "scapi" si de soldul la furnizor - dar depinde daca ei vor si pot sa storneze. numai ca, in acest caz, va trebui sa rectifici decl.100, 300 si 394 ...dar ce faci cu bilantul?
cred ca iti faci probleme degeaba, repet, din punctul tau de vedere e OK, problema e la ei...
daca factura in sine - ca formular tipizat - e falsa, daca doar prestatia e fictiva ori daca ei nu au inregistrat-o, e problema lor, n-au decat sa raspunda.

Aceasta postare a fost editata de maria viorica: 22 December 2009 - 05:16 PM

#9 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 22 December 2009 - 07:00 PM

Avand in vedere ca nu poti dovedi ca serviciile au fost efectiv efectuate, conform art.21 alin.(4) lit. f) si m) al Codului Fiscal, cheltuiala respectiva nu este deductibila si trebuie impozitata la calculul impozitului pe profit.
In cazul in care furnizorul serviciilor intocmeste factura de stornare pentru servicii neefectuate pana intra in insolventa, sau incepand cu ianuarie 2010 – cand taxarea inversa pentru firmele pentru care s-a declarat starea de insolventa a fost eliminata, Factura se va intocmi cu TVA.

Norme metodologice:
48. Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii trebuie sa se indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- serviciile trebuie sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege; justificarea prestarii efective a serviciilor se efectueaza prin: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare;
- contribuabilul trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate.
Nu intra sub incidenta conditiei privitoare la incheierea contractelor de prestari de servicii, prevazutã la art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal, serviciile cu caracter ocazional prestate de persoane fizice autorizate si de persoane juridice, cum sunt: cele de intretinere si reparare a activelor, serviciile postale, serviciile de comunicatii si de multiplicare, parcare, transport si altele asemenea.

#10 farmec natural

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 15 Postari:

Postat 26 December 2009 - 07:30 PM

M-am mai linistit eu putin ... multumesc!

Lucrez la o firma, unde nu numai ca mi-au fost aduse facturi cu total f mare, ci pe deasupra au fost si chitante care atesta faptul ca au fost achitate, asta pentru a se scapa de banii luati in buzunarele proprii ... ideea cu nedeductibilitatea acestor cheltuieli mai salveaza din situatie ... sa vad cum o sa explic sefului! :pullhair:

#11 george_v

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 111 Postari:

Postat 28 December 2009 - 11:26 AM

nu stiu daca vreun medic sau avocat sau alt consultant se panicheaza asa cum se panicheaza contabilii!
contabilul inregistreaza ce-i da seful, nu intocmeste hartii!
nu este casier, asa ca nu poate intocmi registru de casa (doar partea din registrul jurnal referitoare la numerar);
nu este gestionar/vanzator, deci nu intocmeste niruri si raport de gestiune;
nu este inginer, deci nu intocmeste bonuri de consum;
in ceea ce priveste declaratiile date la ANAF (fiscale si informative), acestea sunt semnate numai de administrator - sau poate fi numit un imputernicit, intr-adevar, dar totusi nu se poate arunca pisica cea moarta la contabil, poate doar daca acesta este mai slab de inger :)
concluzie: mai multa atitudine! lucrurile se rezolva mai intai "politic" si doar apoi profesional!

#12 ISA

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 369 Postari:

Postat 28 December 2009 - 03:01 PM

Intra pe site-ul Registrului Comertului si vezi starea firmei care ti-a emis factura. Eu care sint Toma necredinciosu' asa as face. Daca firma este in stare de dizolvare iti poate face factura de stornare, pina ajunge firma la procedurile de radiere. Din punct de vedere contabil tu ai inregistrat factura care ti-a fost adusa si care avea toate elementele de identificare legale, deci esti ok.
" Sansa favorizeaza o minte pregatita "

#13 TEO0803

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 29 December 2009 - 08:27 PM

Vezi postareates, la Dec 22 2009, 01:36 PM, a spus:

Dragii mei, am o mare problema.
In primul semestru mi-a adus patronul firmei factura si contract cu niste servicii - nu conteaza ce, se lega de obiectul de activitate al firmei. Bun, am facut 394 la semestrul 1, am facut bilant la 30 iunie. Acum vine si imi spune ca nu era pe bune factura aia, ca era firma verisoarei nepotului... si ca mi-a dat-o ca sa nu aibe TVA si impozit de plata, si ca o sa o storneze. Problema e ca firma verisoarei nepotului a intrat in faliment de cateva luni...deci nu poate sa-mi storneze factura. :frusty:
Ce pot sa fac? La 394 pot sa fac rectificativa, la bilant nu. Pot sa fac rectificativa la 100, dar ce fac cu TVA-ul?
Ce ma sfatuiti sa fac? :pullhair:

Buna, hai sa vedem in ordine problemele care sunt:
1. daca firma este in faliment - de verificat;

2. daca da, atunci se va constituii masa credala si uite cum vine adevarata problema, ca banuiesc ca nu s-a achitat factura si atunci creditorii "adevarati" isi vor cere drepturile! si uite cum veti fi chemati sa dati explicatii!
2.1 daca nu, atunci sa intocmeasca factura de stornare cu dec.2009;

3.banuiesc ca daca factura se refera la "prestari servicii" exista un contract! daca da: atunci puteti sa va legati de anumite articole, cum ar fi: prestarea a avut loc....., durata contractului...., plata....etc., acestea invocate sa duca la anularea contractului si implicit va da motivul stornarii facturii;
3.1 daca nu exista contract, atunci trebuie intocmit antedatat!

Factura nu este falsa intrucat firma a existat, sau exista , este inregistrata la Reg.Comertului. Grija mare este ca daca a dat faliment! si cu creditorii nu te joci, mai ales daca are datorii la stat!

Similar Topics Collapse

8 useri citesc topicul

0 membri, 8 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL