Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
TVA colectata in urma controlului - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

TVA colectata in urma controlului

6 replies to this topic

#1 kate5

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 05 March 2010 - 03:41 PM

Buna ziua,
Am avut o cerere de rambursare TVA in urma careia mi s-a colectat TVA. Mai exact societatea a emis 3 facturi catre un client cu taxare inversa fara a justifica aplicarea masurilor de simplificare. Drept urmare mi s-a colectat TVA.
Societatea
Doua din facturi nu au fost incasate (emise in 2007).
Am inregistrat colectarea TVA astfel : 635 = 4424.1
Majorarile aferente 6581 = 4424.1
Intrucat societatea nu a incasat 2 din facturi m-am gandit ca ar fi mai bine sa le stornez.
Problema este cum fac cu TVA?
1. Emit factura de storno cu TVA (pt ca mi s-a colectat de catre fisc).
2. Fac inregistrarea 4118 = 411
si apoi % = 4118
654
4427
3.Emit factura storno 411 = 707
si apoi inregistrarea 635 = 4427 cu "-"
Sau poate este o alta solutie?
Ma ajuta cineva?

#2 kate5

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 08 March 2010 - 10:46 AM

Nu are nimeni nici o sugestie? :smile:

#3 cosmin0304

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 08 March 2010 - 12:20 PM

Vezi postareakate5, la Mar 5 2010, 03:41 PM, a spus:

Buna ziua,
Am avut o cerere de rambursare TVA in urma careia mi s-a colectat TVA. Mai exact societatea a emis 3 facturi catre un client cu taxare inversa fara a justifica aplicarea masurilor de simplificare. Drept urmare mi s-a colectat TVA.
Societatea
Doua din facturi nu au fost incasate (emise in 2007).
Am inregistrat colectarea TVA astfel : 635 = 4424.1
Majorarile aferente 6581 = 4424.1
Intrucat societatea nu a incasat 2 din facturi m-am gandit ca ar fi mai bine sa le stornez.
Problema este cum fac cu TVA?
1. Emit factura de storno cu TVA (pt ca mi s-a colectat de catre fisc).
2. Fac inregistrarea 4118 = 411
si apoi % = 4118
654
4427
3.Emit factura storno 411 = 707
si apoi inregistrarea 635 = 4427 cu "
-"
Sau poate este o alta solutie?
Ma ajuta cineva?
nu mai emiti nici o factura
tva-ul suplimentar 658-448

Aceasta postare a fost editata de cosmin0304: 08 March 2010 - 12:21 PM

#4 kate5

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 08 March 2010 - 03:02 PM

Ideea este ca eu vreau sa-mi recuperez TVA-ul (sau macar o parte) intrucat eu am facturat, clintul a intrat in insolventa si conform Art.138 lit.c din Codul Fiscal imi pot ajusta baza de impozitare.

Text extras din: Codul Fiscal 2003 - Codul Fiscal al României@

Ajustarea bazei de impozitare
Art. 138. - Baza de impozitare se reduce în urmatoarele situatii:
a) daca a fost emisa o factura si, ulterior, operatiunea este anulata total sau partial, înainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor;
b) în cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si în cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea în cauza ca urmare a unui acord scris între parti sau ca urmare a unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile sau în urma unui arbitraj;
c) în cazul în care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa începând cu data pronuntarii hotarârii judecatoresti de închidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarâre ramasa definitiva si irevocabila;
e) în cazul în care cumparatorii returneaza ambalajele în care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.

#5 cosmin0304

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 09 March 2010 - 09:01 AM

ART. 159 Corectarea documentelor
articol din Codul Fiscal 2008 2009 2010/TITLUL VI Taxa pe valoarea adaugata/CAP. XIV Dispozitii comune TVA 2 adnotări
Print PDF
......
(3) Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147^1.

Norme metodologice
(4) Furnizorii/prestatorii care emit facturi de corecție după inspecția fiscală, în conformitate cu prevederile art. 159 alin. (3) din Codul fiscal, vor înscrie aceste facturi în jurnalul pentru vânzări într-o rubrică separată care vor fi preluate de asemenea într-o rubrică separată din decontul de taxă, fără a avea obligația să colecteze taxa pe valoarea adăugată înscrisă în respectivele facturi. Pentru a evita situațiile de abuz și pentru a permite identificarea situațiilor în care se emit facturi după inspecția fiscală, în cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii vor menționa că sunt emise după inspecția fiscală. Beneficiarii vor avea dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată înscrise în aceste facturi în limitele și în condițiile stabilite la art. 145 - 1471 din Codul fiscal, taxa fiind înscrisă în rubricile din decontul de taxă aferente achizițiilor de bunuri și servicii. Emiterea facturilor de corecție nu poate depăși perioada prevăzută la art. 1471 alin. (2) din Codul fiscal.

ART. 147^1 Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxa
1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 153, are dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145-147.
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.
(3) Prin norme se vor preciza conditiile necesare aplicarii prevederilor alin. (2), pentru situatia in care dreptul de deducere este exercitat dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept ia nastere.
(4) Dreptul de deducere se exercita chiar daca nu exista o taxa colectata sau taxa de dedus este mai mare decat cea colectata pentru perioada fiscala prevazuta la alin. (1) si (2).

#6 kate5

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 10 March 2010 - 10:57 AM

Multumesc tare mult! :smile:

#7 kate5

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 25 March 2010 - 04:57 PM

Mai bine astept falimentul, ca oricum a intrat sub incidenta Legii 85/2006 si pot sa-mi ajustez baza de impozitare, nu?
Si fac 411=4118
Apoi dupa incheierea judecatoreasca fac inregistrarea
% = 4118
654
4427
...Ma mai gandesc intre timp.
Sau poate apare vreo solutie salvatoare.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL