iata 3 dintre ele (grosso modo) :
1. sa se faca public faptul ca bilantul e de utilitate publica, astfel incat orice patron, la infiintarea firmei lui, sa cunoasca acest lucru. asta se poate realiza prin :
* adaugarea unui paragraf in legea soc. comerciale, DAR patronii nu o citesc inainte de a-si infiinta soc.
* adaugarea unui paragraf in legea contabilitatii, DAR patronii nu o citesc nici atat, nici inainte , nici dupa infiintarea firmei lor.
* adaugarea unui paragraf obligatoriu in actul constitutiv al firmei - act care-i sub semnatura patronului si astfel el stie inca de la infiintare ce obligatii are pt corectitudinea acestui document.
aceste modificari au ca scop constientizarea deplina a tuturor asociatilor (patronilor) de importanta sociala a bilantului contabil si, pe cale de consecinta, de importanta muncii depuse in contabilitate, ceea ce credem ca va contribui atat la diminuarea angajarii de personal necalificat in acesta arie cat si la cresterea prestigiului acestei profesii.
de asemenea, respectam dreptul patronilor de a-si conduce activitatea firmei dupa cum doresc, inclusiv in ceea ce priveste angajarea de personal / contractarea de servicii contabile private, dar constienti de eventualele consecinte negative.
2. eliminarea obligativitatii de a fi membru CECCAR pentru a putea presta servicii de contabilitate pana la nivel de bilant inclusiv, prin firme sau prin PFA.
astfel, toti cei care avem studiile economice necesare (medii si superioare) sa putem face conta pana la bilant inclusiv, prin PFA sau firme proprii.
de la bilant exclusiv, in sus e treaba de expert si daca nu esti expert atunci sa nu ai voie sa prestezi ac. munca - datorita complexitatii ei crescute. astfel dam si Cezarului ce e al Cezarului, corect ?
mai exista var. cu certificarea unui expert pe lucrari de expertiza facute de o pers. care nu e expert, adica daca sunt destept si ma pricep sa fac expertiza, dar nu sunt expert contabil, atunci sa nu mi se admita expertiza decat daca e vizata de un expert. zic si eu ... nu dati cu "oo" , personal nu prea o agreez, dar nu mi se pare chiar deplasata. ideea e sa respectam cat mai strict posibil statutul expertilor si aria lor de activitate.
3. consider ca, in alin (2) al Art. 10. din legea conta, ar trebui modificat ce am bolduit cu negru ca sa apara ce am bolduit cu albastru:
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
si sa apara
" Se recomanda ca aceste persoane sa aiba studii economice superioare",
deci ca o recomandare - nu o obligatie fiindca exista destui oameni cu studii medii economice care sunt destepti si au in spate ani grei de meserie, iar experienta si inteligenta ii face mai directori economici/contabili sefi decat sunt multi dintre cei cu studii economice superioare.
apoi, nu se poate pune "=" intre un (relativ) proaspat absolvent de facultate economica si o pers. cu studii medii care-i dir. ec./contabil sef de ani de zile si are o exper. relevanta in domeniu. de aceea mi se pare nedrepta aceasta obligatie cuprinsa in alin. (2) si cred ca e suficienta doar o recomandare.
parerea mea ...
Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 13 March 2010 - 01:37 PM

Acest topic e inchis