Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
vanzare sub pretul de achizitie - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

vanzare sub pretul de achizitie

14 replies to this topic

#1 Ela+

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 13 Postari:

Postat 09 March 2010 - 05:26 PM

Am urmatoarea situatie. Cumpar baterii( dispozitive medicale) cu 1,35 ron. Le vand de obicei cu 2 lei. din greseala casiera a vandut 2 baterii cu 1 ron bucata( cu bon fiscal). Cum pot remedia situatia? Cum se fac inregistrarile? ....

#2 Paturcai

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 127 Postari:

Postat 09 March 2010 - 08:03 PM

Cheltuielile se conecteaza la venituri daca primele sunt susceptibile de a crea venituri.
Cum sa reglam?
Simplu:
Am avut o baterie de 2 lei:
4111 = 707 pentru 2 lei, luam exemplul clasic fara a implica TVA
Acordam un discount:
4111 = 767 pentru minus 1 leu
Total factura = 1 leu exact cu cat s-au vandut bateriile.
In acest fel se respecta toate legile si normele in vigoare.

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

#3 Ela+

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 13 Postari:

Postat 10 March 2010 - 07:04 PM

casiera a batut bon de casa. pe el apare ca a vandut o baterie la un leu bucata( sub pretul de achizitie), apoi apare un discount de 100%( -1 leu), in final bonul avand valoare 0. greseala a fost descoperita dupa o saptamana. in acest caz ce se mai poate face?

#4 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 10 March 2010 - 11:47 PM

diferenta o consideri cheltuiala nedeductibila si colectezi tva aferent (autofactura).

Parca discount nu se acorda la plata in numerar si inca exista interdictia legala de a vinde sub pret.

#5 adee

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 11 March 2010 - 05:03 PM

ma poate ajuta cineva si pe mine, am urmatoarea situatie:
factura de la furnizor cu pretul 1000 lei (folosesc doar preturile fara TVA) ; pozitie separata discount acordat -300; total factura (fara TVA) 700 LEI
intrebarea mea este urmatoarea: fiind o marfa pe care urmeaza sa o vand, ar trebui sa o vand la 1000lei (+adaos) ?

#6 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 11 March 2010 - 05:13 PM

Vezi postareaadee, la Mar 11 2010, 06:03 PM, a spus:

factura de la furnizor cu pretul 1000 lei (folosesc doar preturile fara TVA) ; pozitie separata discount acordat -300; total factura (fara TVA) 700 LEI
intrebarea mea este urmatoarea: fiind o marfa pe care urmeaza sa o vand, ar trebui sa o vand la 1000lei (+adaos) ?

Costul de achizitie este 700 lei, deci vinzi cu un pret peste 700lei

#7 adee

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 11 March 2010 - 05:20 PM

Multumesc mihaela. asa ma gandesc si eu. doar ca ma deruteaza cum fac intrarea si iesirea din gestiune, avand in vedere ca discountul ar trebui inregistrat pe 709- "venit din reduceri primite"....si pe factura este 1000 de lei (ipotetic vorbind) valoarea fara TVA, insa sunt mai multe produse. intrebarea pare simpla, dar chiar nu-mi dau seama cum sa fac

#8 beatrice1971

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 519 Postari:

Postat 11 March 2010 - 05:34 PM

51. - (1) Costul de achiziție al bunurilor cuprinde prețul de cumpărare, taxele de import și alte taxe (cu excepția acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autoritățile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare și alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziției bunurilor respective.
În costul de achiziție se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obținerea de autorizații și alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse în costul de achiziție și atunci când funcția de aprovizionare este externalizată.
(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor și înscrise pe factura de achiziție ajustează în sensul reducerii costul de achiziție al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidențiază distinct în contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terți.

Tu te incadrezi la punctul 3. Doar daca primesti reducerea comerciala ulterior facturarii, o evidentiezi distinct cf.pct.4
Viata e ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri.

#9 adee

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 11 March 2010 - 05:41 PM

Vezi postareabeatrice1971, la Mar 11 2010, 05:34 PM, a spus:

51. - (1) Costul de achiziție al bunurilor cuprinde prețul de cumpărare, taxele de import și alte taxe (cu excepția acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autoritățile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare și alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziției bunurilor respective.
În costul de achiziție se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obținerea de autorizații și alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse în costul de achiziție și atunci când funcția de aprovizionare este externalizată.
(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor și înscrise pe factura de achiziție ajustează în sensul reducerii costul de achiziție al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidențiază distinct în contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terți.

Tu te incadrezi la punctul 3. Doar daca primesti reducerea comerciala ulterior facturarii, o evidentiezi distinct cf.pct.4

MULTUMESC BEATRICE!!!!

#10 Paturcai

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 127 Postari:

Postat 13 March 2010 - 10:16 AM

Vezi postareamihaela_cva, la Mar 11 2010, 12:47 AM, a spus:

diferenta o consideri cheltuiala nedeductibila si colectezi tva aferent (autofactura).

Parca discount nu se acorda la plata in numerar si inca exista interdictia legala de a vinde sub pret.
Un mamut precum SensiBlu crezi ca isi permite sa sifdeze Legea? In moemntul cumpararii daca ai card SensiBlu ti se face o reducere LA PLATA NUMERAR sau cu card.
Interdictia legala exista si se aplica dar nu in cazul pe care eu l-am aratat. Pretul meu de vanzare este de 2 lei, dar am facut o reducere pentru acea vanzare. Asta nu inseamna vanzare sub pret. Vanzarea sub pret era numai daca eu cumpar cu 1 leu si vand cu 0,50 lei. Asta da este vanzare sub pret. Vanzare in pierdere se mai interpreteaza si daca pretul meu de achizitie este de 1 leu si revand tot cu 1 leu.
Chestiunea cu autofactura......e totusi un pic discutabila, cel putin in exemplul dat de Ela+
Sfatul meu este ca Ela+ sa nu urmeze sfatul tau.

Aceasta postare a fost editata de Paturcai: 13 March 2010 - 10:17 AM

#11 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 13 March 2010 - 12:06 PM

Vezi postareaPaturcai, la Mar 13 2010, 11:16 AM, a spus:

Sfatul meu este ca Ela+ sa nu urmeze sfatul tau.

Eu nu pot sa cred ca dvs. credeti ca face cineva contabilitate din sfaturi de pe internet. Sau ca asa face x. Vede o opinie si citeste legea, dupa care aplica asa cum crede de cuviinta.
Pentru rest...fara comentarii.

#12 Paturcai

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 127 Postari:

Postat 13 March 2010 - 09:03 PM

Si totusi aveti o problema: nu eu am dat sfaturi pe internet; se pare ca ati fost prima si ati sfatuit gresit un coleg de breasla.
Nicaieri in Codul fiscal si niciunde sfatul pe care l-am dat eu nu este ilegal.
Aveti dreptate...sa nu mai comentam!

#13 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 13 March 2010 - 09:51 PM

Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 "Venituri din sconturi obținute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Reducerile comerciale acordate de furnizor și înscrise pe factura de achiziție ajustează în sensul reducerii costul de achiziție al bunurilor.
Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidențiază distinct în contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terți.
Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate și se practică asupra prețului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferențial; și
c) risturnele - sunt reduceri de preț calculate asupra ansamblului tranzacțiilor efectuate cu același terț, în decursul unei perioade determinate.

Monografie contabilă:
- reduceri comerciale primite ulterior facturarii
401 = 609
- reduceri comerciale acordate ulterior facturarii
709 = 411

Dle Paturca, eu nu am nici o problema. Recititi polemicile noastre si va veti convinge. O zi buna va doresc!

#14 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 14 March 2010 - 12:10 PM

am mai gasit si altceva. Poate cineva sa imi spuna daca mai este de actualitate? Cab av este persoana juridica si e obligat sa faca factura?Daca achit onorariu avocat peste 5000 lei, este considerata depasirea plafonului la pers juridice? Peronal cred ca nu, dar astept opinii.

ORDONANȚA Nr. 15 din 23 ianuarie 1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare modificata
ART. 5
Este interzisă acordarea unor facilități de preț clienților, persoane juridice, care efectuează plata în numerar.
ART. 6
Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 5 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei.

ART. 5
Prin excepție de la prevederile alineatului precedent, persoanele juridice pot efectua plăți în numerar în următoarele cazuri:
c) plăți către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plățile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de 50.000.000 lei. Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei.

Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 14 March 2010 - 12:11 PM

#15 LACI_laci

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 22 December 2010 - 09:58 AM

Vezi postareamihaela_cva, la Mar 13 2010, 10:51 PM, a spus:

Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 "Venituri din sconturi obținute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Reducerile comerciale acordate de furnizor și înscrise pe factura de achiziție ajustează în sensul reducerii costul de achiziție al bunurilor.
Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidențiază distinct în contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terți.
Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate și se practică asupra prețului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferențial; și
c) risturnele - sunt reduceri de preț calculate asupra ansamblului tranzacțiilor efectuate cu același terț, în decursul unei perioade determinate.

Monografie contabilă:
- reduceri comerciale primite ulterior facturarii
401 = 609
- reduceri comerciale acordate ulterior facturarii
709 = 411

Dle Paturca, eu nu am nici o problema. Recititi polemicile noastre si va veti convinge. O zi buna va doresc!

Mai există cale legală cînd putem să vând sub prețul achiziției

VANZAREA PRODUSELE SUB PRETUL DE ACHIZITIE

Problema
O societate poate sa vanda o marfa sub pretul achizitionat? Care este legislatia care reglementeaza acest aspect si care sunt implicatiile fiscale?
Solutie
Vrei sa ai din cand in cand o pauza, sa iti aduci aminte ce inseamna weekend si sa te poti trezi dimineata fara sa inchizi imediat ochii la gandul ca incepe o noua zi de chin?
O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cuprinde reglementari cu privire la vanzarea produselor in pierdere, respectiv la un pret egal sau inferior costului de achizitie. Costul de achizitie este definit la punctul 16 din Norma metodologica de aplicare a acestei ordonante, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 235 din 07/04/2003, ca fiind egal cu pretul de cumparare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport - aprovizionare si alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea in stare de utilitate sau intrarea in gestiune a produsului respectiv.
Astfel, potrivit art. 17 al O.G. nr. 99/2000, este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia urmatoarelor situatii:
- vanzari de lichidare;
- vanzari de soldare;
- vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
- vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
- vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
- vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
- vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
- vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat;
- vanzarea produselor aflate in pachete de servicii.
Concluzionand, vanzarea la un pret mai mic decat costul de achizitie se poate efectua doar in cazurile mai sus prezentate.
In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil, sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
In acest sens, punctul 22 din Titlul II al Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.
Prin urmare, nefiind impus ca nivelul veniturilor obtinute sa fie peste nivelul cheltuielilor, cheltuielile generate de comercializarea bunurilor sub costul de achizitie sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, fiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Similar Topics Collapse

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL