Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
neplata drepturilor salariale, munca la negru etc - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

neplata drepturilor salariale, munca la negru etc

7 replies to this topic

#1 ina_vornicu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 17 March 2010 - 07:19 PM

Buna ziua.

Am nevoie de ajutor avizat asa ca incerc sa prezint pe scurt conflictul de munca: sunt cadru didactic dar am si un contract de colaborare cu o firma radio/tv unde am lucrat pana acum cateva luni ca realizator radio. Cu ei am semnat in 2007 un contract individual de munca in valoare de 165 lei si unul de cesiune drept de autor care figura ca anexa la CIM, in valoare de 1000 lei. In primul an firma a depus tot ce trebuie aferent acestor venituri dar in anul urmator nu am mai declarat decat salariul de 165 lei. in anul 2009, in mai (dupa ce am tot solicitat fisele fiscale) am fost fortata sa accept incheierera contractului de munca si sa raman ca angajat doar in baza celui de cesiune.

Intre timp am ramas insarcinata si nu am mai vrut sa colaborez cu ei asa ca am cerut finalizarea colaborarii si implicit eliberarea tuturor documentelor aferente si plata concediilor neefectuate. Evident, solicitarile mele nu au avut mult timp niciun raspuns asa ca, dupa ce am amenintat firma cu plangerea la ITM, mi s-a s-a spus ca am lucrat la negru. Mi-au eliberat fisele fiscale pe 2007, 2008 (ce aveau) si mi-au platit concediile neefectuate (43 zile) cu circa 350 lei (calcul facut in baza CIM.

In acest moment astept un raspuns la o cerere oficiala trimisa acum 2 luni si care are si nr de inregistrare dat de firma, dar vad ca nu mai vine. In aceasta cerere, le solicit dovezile care sa ateste ca am avut salariul de 12 mil (intre timp s-a mai marit), acte aditionale, fisa postului etc (toate cerute ca sa pot vedea gradul de ilegalitate) si de asemenea le-am trimis adeverintele pe care trebuie sa le completeze pt dosarul meu de indemnizatie. Practic, perioada de depunere va expira curann si as vrea sa pot lua 85% din venituri.

Din ce v-am relatat, imi puteti spune ce solutii exista? Pot face plangere la ITM?

Ma gandesc ca va fi oricum f greu, dat fiind ca este firma unui deputat.

In cazul in care am 2-3 persoane(fosti angajati care au plecat la cateva luni dupa mine din firma) care pot sa dea declaratii in favoarea mea, cat ma poate ajuta?

Va multumesc

#2 newold

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 335 Postari:

Postat 17 March 2010 - 07:30 PM

Da. Faceti plangere la ITM. Sper sa aveti castig de cauza. Cereti de la ITM incetarea contractului de munca si verificati cine a semnat. Este foarte bine ca aveti colegi care sa dea o decalaratie la ITM si sa sustina cele relatate de dvstra.

Va doresc toate cele bune si dvstra si copilului!

Aceasta postare a fost editata de newold: 17 March 2010 - 07:32 PM

#3 beatrice1971

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 519 Postari:

Postat 17 March 2010 - 07:41 PM

Si dvs aveati obligatia inregistrarii contractului de cesiune de drepturi autor la Administratia Financiara de care sunteti arondata cu domiciliul.
Eu nu am mai auzit pana acum de contract cesiune de dr.autor ca anexa la CIM! Sunt doua chestii distincte.

Nu am inteles exact ce documente ati solicitat la incetarea contractului. Un exemplar al contractului de munca vizat de ITM trebuia sa vi-l elibereze in maxim 20zile de la angajare iar contractul de dr.autor imediat ce a fost semnat de parti.
Viata e ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri.

#4 ina_vornicu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 17 March 2010 - 09:47 PM

Cand am intrebat daca eu trebuie sa declar acest contract la admin fin, mi s-a spus ca este treaba firmei. Pt primul an am primit fisa fiscala din care reieseau ambele venituri dar pt 2008 nu mi s-a eliberat (dupa multe luni de insistente) decat fisa fiscala din care reieseau doar cei 165 lei. In ceea ce priveste contractul, asa cum am spus este compus dintrun CIM de 165 lei si o anexa (exact asascrie) cu titlul Cesiune drept de autor (si are acelasi nr de inregistrare ca si CIM.

Cand am incetat colaborarea cu ei am solicitat (din nou) eliberarea fiselor fiscale pe 2008 din care sa reiasa toate veniturile, o copie dupa contracte, acte aditionale retroactive pt CIM (la plecare mi s-a eliberat o adeverinta si abia atunci am vazut ca valoarea din CIM a crescut de la 165 la 225) dar si pt contractul de cesiune care crescuse in urma cu ceva timp de la 1000 al 1200. In plus, am trimis o adeverinta tipizata de la Directia Alocatii etc pt completarea veniturilor obtinute in perioada feb-sept (luna in care am renuntat la colaborare)

#5 beatrice1971

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 519 Postari:

Postat 17 March 2010 - 10:54 PM

Nu era obligatia legala a firmei sa va faca instructaj in ceea ce priveste drepturile de autor dar avand in vedere faptul ca ati fost obligata sa mergeti pe aceasta varianta aveau macar obligatia morala.
E clar ca ati fost dezinformata si ati avut incredere oarba in ei pentru ca altfel, la o simpla cautare pe net, ati fi gasit informatii despre contractele de cesiune drepturi autor( unde, in cat timp se declara, etc.).
Acum faptul e consumat dar puteti trage invataminte pentru viitor.

Aveti mai multe obligatii care decurg din acest contract. Va rog cititi si aici:
http://conta.money.ro/forum/index.php?show...=1799&st=40

Pe mine ma deruteaza anexarea acestui contract la cel individual de munca. Juridic cred ca nu este legal. Veniturile din CIM sunt salariale iar cele din drepturi de autor nu!
Presupunand ca ar constitui anexa la CIM de ce vi s-a spus ca ati lucrat la negru?
Ceva nu este in regula aici.

#6 ina_vornicu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 18 March 2010 - 09:01 AM

Din pacate asa este: am avut incredere in ei... atat eu cat si restul echipei.

In privinta muncii la negru, a devenit deja o certitudine pt ca in luna mai m-au fortat sa-mi dau demisia din CIM, ramanad sa lucrez in baza contractului de cesiune. Cand primeam salariul, nu semnam niciodata pt el, iar cand am cerut documente, m-au amanat la nesfarsit, pana la urma directoare mi-a spus ca nu le-a mai declarat pt ca "si asa statul nu face nimic pt ei si ca are verde de la sefu' "(ce conteaza ca e firma lui william branza).

In sept am incetat orice legatura cu ei asa ca am inceput sa-mi cer documentele de pus la dosar. Intr-un document oficial trimis de ei, sunt informata ca in iunie am semnat modificarea contractului de cesiune de la 1000 lei (desi in mana aveam 1200) la 650 lei sau un nou contract de cesoiune (aici nu s-au exprimat clar). In cazul acesta am solicitat o copie dupa acest contract sau eventual actul aditional (daca a fost modificare la contractul initial.) Din ianuarie nu am mai primit niciun raspuns. Nu erau totusi obligati sa ma informeze macar cu nr de inregistrare al documentului trimis de mine sau macar sa-mi dea orice informatie in termen de 30 zile?

Ce mai pot face?

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 10 August 2010 - 08:41 AM

#7 beatrice1971

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 519 Postari:

Postat 18 March 2010 - 10:40 AM

Sa va luptati cu ei, daca avezi dovezi, timp si bani. In prealabil, mai incercati o ultima rezolvare pe cale amiabila. Anuntati-i de intentiile dvs, si poate, de frica unui proces, cedeaza si va despagubesc. Sau, daca vreti "sange" cu orice pret, sariti peste etapa amiabila si chemati-i in instanta.
Puteti incerca si o reclamatie la ITM in care sa reclamati munca la negru. Dar si acolo, fara dovezi, nu prea aveti sorti de izbanda.
Acum, cred ca ar trebui sa va adresati unui avocat, problema dvs a intrat in sfera juridica, noi...suntem contabili. Vedeti ca exista si forumuri de specialitate, puteti adresa intrebari si acolo. Nu am voie sa va dau link-ul pentru ca se considera reclama dar il gasiti usor la o simpla cautare pe google.

#8 adi_cintean

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 24 July 2010 - 11:50 PM

tu ai ceva documente acasa semnate de angajator si de tine, deci, orice document, fie ca-i contract de munca sau act aditional care are efect in relatiile de munca trebuie intocmite in 3 exem originale, una pt angajat, una pt angajator si una pt itm, cei de la itm nu preiau documente daca nu sunt semnate, iar daca cineva semneaza in locul angajatului ii infractiune (fals sub semnatura privata- ii pedepsita de codul penal cu privare de libertate), daca isi asuma acest risc, treaba lor, ce-ti recomand:
1- aduna toate documentele care le ai acasa si le pui intr-un dosar;
2- soliciti de la angajator documente care atesta faptul ca tu ai desfasurat activitate acolo;
3- daca nu vor atunci poti sa faci o reclamatie la itm si ei vor facecontrol la angajatorul respectiv, iar daca constata nereguli le traseaza niste masuri sa intre in legalitate intr-un anumit termen si poate le da si o amenda, nu conteaza ca-i patronul deputat, asta poate fi in avantajul tau, ditamai deputatul care nu respecta legislatia muncii;
4- daca nu vor sa-ti dea drepturile restante ai posibilitatea sa te adresezi instantei de judecata ( litigiile de munca se judeca la tribunal) iar instanta hotareste.

bafta si lupta pt drepturile tale

Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL