Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Formula calcul taxe - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Formula calcul taxe

7 replies to this topic

#1 cristiantel

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 22 March 2010 - 09:38 AM

Tocmai m-am înregistrat ca PFA în regim real de impozitare și am o mare neclaritate. Înainte să postez aici am studiat cu îndărătnicie forumurile, legile și alte materiale, dar nu am găsit o anume clarificare. Am întrebat și un contabil care lucrează ca PFA și un amic care lucrează la AFP, dar răspunsurile lor m-au băgat mai mult în ceață, deși chestiunea pare destul de simplă. Până la urmă, punând cap la cap informațiile, am început să bănuiesc care este răspunsul. Totuși, am nevoie de asigurare că este corect.

Este vorba de modul în care este deductibilă contribuția la sănătate, mai precis mă refer la stabilirea taxelor anticipate, prin declarația 220.
La calculul impozitului se aplică VENIT BRUT-CHELTUIELI DEDUCTIBILE=VENIT NET IMPOZABIL. Conform legii cotele de impozit (16%), FASS (5,5%) și FCM (0,85%) se aplică la acest venit net impozabil. De aici rezultă că nu poți include FASS și FCM în cheltuielile deductibile, în declarația estimativă, ar fi un cerc vicios. Să înțeleg de aici că aceste taxe se trec la deductibilități numai în declarația finală (200) și abia atunci se reduce venitul net impozabil cu aceste taxe?

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.

#2 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 22 March 2010 - 10:19 AM

In faza de declaratii in cheltuielile deductibile sunt cuprinse si aceste contributii, deci le-ai dedus odata si ca sa le stabilesti corect aplici metoda sutei micsorate , iar atunci cand le declari acestea sunt la nivelul platilor , regularizarea urmand sa fie facuta in anul urmator dupa depunerea declaratiei finale.

#3 cristiantel

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 22 March 2010 - 10:48 AM

M-ai pierdut... :frusty:
Nu sunt greu de cap, dar... poți să vii cu niște precizări, eventual sub formă de formule?

#4 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 22 March 2010 - 11:24 AM

Venituri declarate 10.000
Cheltuieli fara contributii 4682
contributii 5,5+0,85 = 6,35
calculul contributiilor aferente cheltuielilor 4692 / (100-6,35)% = 4999,5 ; 4999,5 - 4682 = 318
diferenta 318 din care 318 / 6,35 x5,5=275 FASS si FCM =43
venit net = (10.000-4682-275-43)=5.000
5000 x 5,5% = 275 si 5000x 0,85% = 43

#5 cristiantel

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 22 March 2010 - 11:50 AM

Merci, foarte utile informațiile! :frusty:

#6 cristiantel

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 22 March 2010 - 12:17 PM

Unde greșesc? Sau unde e greșeala?

Venit brut 25.440
Cheltuieli 4.958
4.958/(100-6,35)%=5.294-4958=336

336/6,35x5,5=291
336/6,35x0,85=45
-------------------------
TOTAL 336

Venit net=25.440-4.958-291-45=20.146
20.146x5,5%=1.108!!!
20.146x0,85%=171!!

E o coincidență faptul că în exemplul dat de tine, la final, taxele aferente venitului impozabil sunt la fel ca cele aferente cheltuielilor?

Aceasta postare a fost editata de cristiantel: 22 March 2010 - 12:22 PM

#7 corpus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 267 Postari:

Postat 22 March 2010 - 03:11 PM

In speranta ca am inteles corect nelamurirea dvs, va propun un scenariu mai simplu:
1. sunteti in sistem real/tineti conta in partida simpla/iar in RJIP treceti toate veniturile si cheltuielile
2. depuneti o declaratie estimativa ( 220) in care completati 3 randuri V.brut; Chelt. deductibile; V net; asa cum estimati dvs ca va fi.
3. primiti de la Admin fiscala o decizie de impunere calculata desigur la v net estimat, pe care impreuna cu alte documente ( usor de banuit) le prezentati Casei de Sanatate
4 La Casa de Sanatate, vi se face calculul a ceea ce datorati si dvs urmeaza sa achitati aceasta suma
5 Cu chitanta respectiva, reveniti la sediu si o inregistrati in RJIP . Aceasta cheltuiala are caracter deductibil in totalitate.
Asadar la sfarsitul anului baza de impozitare scade cu aceasta suma
6 Dupa incheierea anului depuneti decl. 200, urmeaza regularizarea impozitului datorat, se emite o noua decizie de impunere ( diminuata sau nu ) pe care o prezentati iarasi la Casa de Sanatate ....si povestea se repeta. Seamana cumva cu ceea ce anticipati in finalul subiectului dvs
(a se revedea art 43 si 52 din OMFP 1040/2004 care se refera la evidenta cheltuielilor si respectiv formula de calcul pentru determinarea venitului net)

Aceasta postare a fost editata de corpus: 22 March 2010 - 03:19 PM

#8 cristiantel

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 22 March 2010 - 09:35 PM

E așa cum bănuiam. Nici nu se putea altfel, atâta timp cât baza de impunere e venitul net.
Pe vremuri am ținut evidențe contabile la SRL și asociații de locatari, niciodată la PFA, cu decizii de impunere, estimative, etc... Interesant e faptul că, deși totul e foarte simplu, chiar și chestia asta pe care am clarificat-o aici, un inspector fiscal (amic) și un contabil economist cu state grele în domeniu, actualmente la rândul lui PFA, nu au fost în stare să-mi explice mecanismul ăsta de doi bani... :frusty: Ba mai mult, contabilul a afirmat sus și tare că CAS și FASS nu sunt deductibile, pentru că sunt taxe personale!!! Aș putea spune... vai de clienții lui!

Mulțumesc pentru clarificări celor care au făcut-o.

Similar Topics Collapse

7 useri citesc topicul

0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL