Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Majorări pentru impozit plătit la timp?! - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Majorări pentru impozit plătit la timp?!

5 replies to this topic

#1 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 14 May 2010 - 05:22 PM

În data data de 02.03.2009 am efectuat plata dividendelor aferente anului 2008. În aceeași zi am plătit și impozitul pe dividende. Nenorocirea este că am uitat apoi să menționez impozitul pe dividende în declarația 100 în luna aprilie 2009. L-am declarat abia anul acesta (la data de 15.04.2010) după ce m-au luat "la puricat" atunci când am solicitat regim derogatoriu (în urma suspendării firmei la Registrul Comerțului). Cei de la Administrația Financiară din Târgoviște mi-au calculat majorări de întârziere! Cum vi se pare? Majorări de întârziere pentru impozite plătite la timp? În decizia de impunere se menționează art. 119 din Codul de procedură fiscală care textul sună astfel:

Art. 119

Dispoziții generale privind dobânzi și penalități de întârziere

(1) Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi și penalități de întârziere.

(2) Nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligații fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum și sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor și sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.

(3) Dobânzile și penalitățile de întârziere se fac venit la bugetul căruia îi aparține creanța principală.

(4) Dobânzile și penalitățile de întârziere se stabilesc prin decizii întocmite în condițiile aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu excepția situației prevăzute la art. art. 142 alin. (6).

Situația mea însă nu poate fi încadrată la art. 119 din simplul motiv că nenorocitul acela de impozit a fost plătit la timp!
Ce pot face? Ce sfaturi îmi dați?

#2 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 14 May 2010 - 09:20 PM

depinde cum l-ai declarat. Anul acesta treb facut decl.100 cu impozit dividende pentru martie 2009, termen de depunere aprilie 2009. Si avertisment pentru nedeclarare la timp. Si duci la biroul cu fise-rol si copie OP platit in 03.03.2009. E o eroare de program.
Verifica si la ei, intreaba pe ce perioada au calculat majorari de intarziere.

#3 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 15 May 2010 - 08:39 PM

Vezi postareamihaela_cva, la May 14 2010, 10:20 PM, a spus:

depinde cum l-ai declarat. Anul acesta treb facut decl.100 cu impozit dividende pentru martie 2009, termen de depunere aprilie 2009. Si avertisment pentru nedeclarare la timp. Si duci la biroul cu fise-rol si copie OP platit in 03.03.2009. E o eroare de program.
Verifica si la ei, intreaba pe ce perioada au calculat majorari de intarziere.

Majorările mi-au fost calculate pentru perioada 27.04.2009 - 15.04.2010 (data la care am declarat impozitul pe dividende în declarația 100). Practic mi s-au calculat majorările de întârziere de parcă impozitul a fost achitat în 15.04.2010 și nu în 02.03.2009!!!

Iar pentru nedeclararea la timp a impozitului mi s-a "promis", ținând cont de buna purtare până în acel moment, cea mai mică pedeapsă, adică avertismentul.

Si eu cred că este vorba de o eroare de program - mai ales că fiind programator știu foarte bine ce înseamnă programarea. Dacă specificațiile proiectului au fost prost întocmite atunci și programul rezultat nu poate fi decât prost (caz care la stat se întâmplă deloc rar!). Cu inspectorul de Aministrația Financiară însă nu am putut dialoga (dacă programul a dat verdictul acesta, atunci el în calitatea sa de ființă "lobotomizată" nu poate ÎNDRĂZNI să gândească altfel... în ciuda tuturor evidențelor ce i se prezintă). Deviza proletariatului românesc: "Noi muncim, nu gândim".

#4 Vital

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 146 Postari:

Postat 17 May 2010 - 02:14 PM

Am depus până la urmă o contestație. Nu știu dacă se va soluționa în favoarea mea, dar nu puteam să mă închin la prostie! Iată mai jos cuprinsul constestației:

Către: Șeful Administrației Finanțelor Publice a Municipiului Târgoviște, d-l Mircea Boharu

CONTESTAȚIE
la decizia nr. 1 din 05.05.2010 referitoare la obligațiile de plată accesorii
(dosar fiscal nr. 7364/113VI)

În aprilie 2010, ca urmare a suspendării activității S.C. Vital Soft S.R.L. la Registrul Comerțului, am solicitat obținerea regimului de declarare derogatoriu. Atunci am aflat că figurez cu o sumă plătită în „plus” de 1848 RON. Investigând înregistrările contabile, am constat că suma reprezintă impozitul pe dividende plătit la data de 02.03.2009, dar pe care am uitat să-l declar în declarația 100 din luna aprilie 2009. Impozitul a fost declarat în data de 15.04.2010, data la care am aflat de exisența discrepanței. Am întrebat care sunt consecințele acestui incident și mi s-a spus că mă voi alege cu un avertisement (ceea ce mi s-a părut de bun simț ținând cont că mă aflam la primul incident). Marea însă mi-a fost mirarea atunci când am fost sunat să vin la Administrația Financiară pentru a mi se comunica că am de plătit majorări de înârziere!

Decizia prin care mi s-au calculat majorările o consider abuzivă. De ce? Decizia are ca motivare art. 119 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Dacă aș fi plătit cei 1848 RON la o data ulterioră datei de 25.04.2009 (data scadentă conform Codului Fiscal), atunci am fi fost într-adevăr în situația descrisă de art. 119 din Codul de procedură fiscală. Când însă au fost achitați cei 1848 RON? Păi la data de 02.03.2009, adică cu mult înaintea termenului limită! Și acum vă întreb: conform cărei logici din lumea aceasta se pot calcula majorări de întârziere pentru o sumă plătită la timp???

Mai am o întrebare la dumneavoastră. România se confruntă cu un adevărat exod de „creiere” bine pregătite, ceea ce are consecințe nefavorabile pentru economia României (probleme cu plata pensiilor, probleme cu creșterea economică, probleme demografice etc.). Cum catalogați afirmația d-lui inspector Lilea Florian care mi-a spus că „nimeni nu mă reține în România”? Nu ne aflăm cumva în situația personajului din povestea lui Ion Creangă care își taie singur creanga de sub picioare?

Sunt anexate copiile după următoarele documente:
hotărârea adunării asociaților din data de 02.03.2009;
ordinul de plată nr. 5/02.03.2009;
decizie referitoare la obligațiile de plată accesorii.

Și o ultimă întrebare: ați putea, vă rog, să soluționați această contestație până la sfârșitul lunii? Situația este de așa natură încât am nevoie de un răspuns cât mai grabnic.

Vă mulțumesc!

#5 fboji

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1114 Postari:

Postat 17 May 2010 - 03:34 PM

Am avut si eu un caz si mai si, da' nu m-am agitat ca era vorba de 9 lei majorari. Am facut o rectificativa din proprie initiativa :laugh: la nus'ce contributie (trecusem mai putin in declaratie, dar platisem suma corecta si voiam sa fiu in regula) si mi s-au calculat majorari de la data declaratiei pana la data rectificativei, fara sa verifice nimeni ca platisem bine. Softul fuse de vina :frusty: ca el a calculat automat majorarile (treaba a fost cand cu adunatul tuturor darilor intr-o oala).

Aceasta postare a fost editata de fboji: 17 May 2010 - 03:35 PM

Daca ti se pare simplu ce ai de facut... inseamna ca nu cunosti toate amanuntele Imagine postata

#6 marirobitu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 18 May 2010 - 05:28 PM

Vezi postareaVital, la May 14 2010, 07:22 PM, a spus:

În data data de 02.03.2009 am efectuat plata dividendelor aferente anului 2008. În aceeași zi am plătit și impozitul pe dividende. Nenorocirea este că am uitat apoi să menționez impozitul pe dividende în declarația 100 în luna aprilie 2009. L-am declarat abia anul acesta (la data de 15.04.2010) după ce m-au luat "la puricat" atunci când am solicitat regim derogatoriu (în urma suspendării firmei la Registrul Comerțului). Cei de la Administrația Financiară din Târgoviște mi-au calculat majorări de întârziere! Cum vi se pare? Majorări de întârziere pentru impozite plătite la timp? În decizia de impunere se menționează art. 119 din Codul de procedură fiscală care textul sună astfel:

Art. 119

Dispoziții generale privind dobânzi și penalități de întârziere

(1) Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi și penalități de întârziere.

(2) Nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligații fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum și sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor și sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.

(3) Dobânzile și penalitățile de întârziere se fac venit la bugetul căruia îi aparține creanța principală.

(4) Dobânzile și penalitățile de întârziere se stabilesc prin decizii întocmite în condițiile aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu excepția situației prevăzute la art. art. 142 alin. (6).

Situația mea însă nu poate fi încadrată la art. 119 din simplul motiv că nenorocitul acela de impozit a fost plătit la timp!
Ce pot face? Ce sfaturi îmi dați?

Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL