Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Factura Juridic --> Fizic ? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Factura Juridic --> Fizic ?

9 replies to this topic

#1 EHM

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 18 July 2010 - 12:55 PM

am vazut ca s-a mai discutat aici ceva asemanator
dar totusi eu nu am reusit sa gasesc raspunsul corect la nelamurirea mea

se da cazul simplu

A - persoana juridica
B - persoana fizica

A persoana juridica A face un serviciu catre B persoana fizica
persoana fizica B vrea Factura Fiscala si Chitanta sa ateste ca a procurat legal aceste produse
deoarece el le revinde mai departe deci va plati 16% impozit pe venit

contabilul meu a zis asa :

A - ca persoana juridica nu poate da la o persoana fizica o Factura Fiscala insotita de Chitanta Fiscala
singura modalitatea sa faci aceasta colaborare intre A si B legala cu acte
este sa dai pe langa Factura Fiscala un Bon Fiscal
deci eu sa am Casa de Marcat

ceea ce eu nu am asa ceva ca nu fac comert cu amanuntul sa am casa de marcat eu lucrez numai cu Facturi si Chitante Fiscale

ca sa detaliez putin problema mea :
e vorba de servicii de creatie / tiparire a unor carti
persoana fizica B este profesor la o facultate si a tiparit la mine 300 carti
el vrea sa le revanda mai departe la studenti
dar vrea sa aiba la mana ceva care atesta ca le-a facut legal la o tipografie
adica la mine

acum sincer nu mai stiu ce sa fac unii zic ca pot dat :

Factura Fiscala + Chitanta Fiscala

unii zic

Factura Fiscala + Chitanta de Mana

unii zic doar

Factura FIscala + Bon Fiscal de la Casa de Marcat

sincer nu mai stiu pe cine sa cred ???

#2 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 18 July 2010 - 01:17 PM

banuiesc ca faceti vanzare ocazionala catre pers.fizice, nu procedati asa in mod curent, continuu.
Faceti factura fiscala +chitanta. Nu mai exista notiunea de chitanta fiscala. Asta doar daca aceasta operatiune e ocazionala. Daca lucrati de regula cu pers. fizice va luati casa de marcat si eliberati fact.fiscala+bon casa marcat fiscala.

Dar profesorul greseste, nu cred ca e inregistrat ca PFI, II sa aiba posibilitatea legala de a vinde mai departe carti.
Sa ii dam o idee lui Vladescu, unde este evaziunea :lnr (1):

#3 EHM

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 19 July 2010 - 08:43 AM

Vezi postareamihaela_cva, la Jul 18 2010, 02:17 PM, a spus:

banuiesc ca faceti vanzare ocazionala catre pers.fizice, nu procedati asa in mod curent, continuu.
Faceti factura fiscala +chitanta. Nu mai exista notiunea de chitanta fiscala. Asta doar daca aceasta operatiune e ocazionala. Daca lucrati de regula cu pers. fizice va luati casa de marcat si eliberati fact.fiscala+bon casa marcat fiscala.

Dar profesorul greseste, nu cred ca e inregistrat ca PFI, II sa aiba posibilitatea legala de a vinde mai departe carti.
Sa ii dam o idee lui Vladescu, unde este evaziunea :lnr (1):

aha deci legal zici tu
pot sa fac Factura Fiscala pe numele persoanei fizice / profesor
cu datele lui de buletin si apoi atasat o chitanta care face dovada platii cash

da ai dreptate nu e ceva care fac zi de zi
dar
se intampla sa fac asta in perioada sesiunilor
cand mai multi profesori de la diferite facultati vin si tiparesc la mine aceste carti
acei profesori care de curant s-au hotarat sa devina mai cinstiti fata de statul roman
au vrut sa merga pe schema asta :

Factura Fiscala + Chitanta - de la mine unde au tiparit cartile
Chitanta de mana - pentru fiecare student care cumpara o carte

si astfel
ei se gandesc ca pot declara venitul si sa plateasca 16% impozit
conform chitantelor de mana date studentilor

inlegatura cu daca am sau nu voie sa eliberez eu in sistemul asta Facturi Fiscale ?
deci sa inteleg ca contabilul meu s-a inselat / nu e bine informat
cand mi-a zis ca daca fac asa ceva pot lua amenda
ca nu este legal sa fac eu asa ceva
atata timp cat nu am casa de marcat ca sa dau bon fiscal
ca la vanzarile catre persoane fizice se da Bon Fiscal

???

are dreptate sau nu ???

Aceasta postare a fost editata de EHM: 19 July 2010 - 08:45 AM

#4 mariamarin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 73 Postari:

Postat 19 July 2010 - 11:59 AM

Eu nu am gasit in exceptiile din Ord.28 cazul lui EHM.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 28 din 25 martie 1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale *) - Republicare
....
Art. 2
Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
a)comerțul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deținători de autorizație în piețe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate, livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, precum și activitățile de jocuri de noroc desfășurate cu mijloace tehnice de joc ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
b)serviciile de alimentație publică efectuate în mijloace de transport public de călători;
d)vânzarea de ziare și reviste prin distribuitori specializați;
e)transportul public de călători pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum și cu metroul;
f)activitățile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii - bilete de acces la spectacole, muzee, expoziții, târguri și oboare, grădini zoologice și grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc și altele similare;
g)activitățile de asigurări și ale caselor de pensii, precum și activitățile de intermedieri financiare, inclusiv activitățile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activitățile de schimb valutar cu numerar și substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decât operațiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta instituțiilor de credit, aparținând acestor instituții, precum și cele efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar;
h)activitățile desfășurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăți comerciale;
i)vânzarea obiectelor de cult și serviciile religioase prestate de instituțiile de cult;
k)comerțul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum și prin corespondență, cu excepția livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine și unitățile de alimentație publică, pe bază de comandă;
l)serviciile de instalații, reparații și întreținere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
m)vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agențiile de turism, definite potrivit legii;
n)furnizarea la domiciliul clientului a energiei electrice și termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobilă, de poștă și curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
o)efectuarea lucrărilor de construcții, reparații, amenajări și întreținere de locuințe;
p)serviciile medicale cu plată prestate la domiciliul sau la locul de muncă al clientului;

#5 cuceritor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 133 Postari:

Postat 19 July 2010 - 08:02 PM

Vezi postareaEHM, la Jul 18 2010, 01:55 PM, a spus:

am vazut ca s-a mai discutat aici ceva asemanator
dar totusi eu nu am reusit sa gasesc raspunsul corect la nelamurirea mea

se da cazul simplu

A - persoana juridica
B - persoana fizica

A persoana juridica A face un serviciu catre B persoana fizica
persoana fizica B vrea Factura Fiscala si Chitanta sa ateste ca a procurat legal aceste produse
deoarece el le revinde mai departe deci va plati 16% impozit pe venit

contabilul meu a zis asa :

A - ca persoana juridica nu poate da la o persoana fizica o Factura Fiscala insotita de Chitanta Fiscala
singura modalitatea sa faci aceasta colaborare intre A si B legala cu acte
este sa dai pe langa Factura Fiscala un Bon Fiscal
deci eu sa am Casa de Marcat

ceea ce eu nu am asa ceva ca nu fac comert cu amanuntul sa am casa de marcat eu lucrez numai cu Facturi si Chitante Fiscale

ca sa detaliez putin problema mea :
e vorba de servicii de creatie / tiparire a unor carti
persoana fizica B este profesor la o facultate si a tiparit la mine 300 carti
el vrea sa le revanda mai departe la studenti
dar vrea sa aiba la mana ceva care atesta ca le-a facut legal la o tipografie
adica la mine

acum sincer nu mai stiu ce sa fac unii zic ca pot dat :

Factura Fiscala + Chitanta Fiscala

unii zic

Factura Fiscala + Chitanta de Mana

unii zic doar

Factura FIscala + Bon Fiscal de la Casa de Marcat

sincer nu mai stiu pe cine sa cred ???
Chiar daca sustineti ca nu o faceti cu regularitate, organul fiscal
nu cred va va accepta explicatia d-voastra !
De la 2-3 carti vandute in acest sistem, vi se va
considera ca activitatea desfasurata este continua si va
trebui sa achizitionati casa de marcat fiscala !

Aceasta postare a fost editata de cuceritor: 19 July 2010 - 08:03 PM

#6 citrom05

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 314 Postari:

Postat 20 July 2010 - 08:24 AM

Persoanele fizice de care amintiti, nu sunt persoane fizice daca au nevoie de factura ca sa justifice decontarea. Chiar daca esti persoana fizica autorizata, tot persoana juridica te consideri, deci poti emite factura+chitanta.
Daca profesorii respectivi nu sunt persoane fizice autorizate, si totusi insista sa primeasca factura, in opinia mea trebuie eliberat bon fiscal. Nu mai exista asa ceva ca operatiune ocazionala sau nu, pentru prestari servicii/vanzare bunuri catre populatie ( persoane fizice) se elibereaza bon fiscal ( binenteles, tinand cont de exceptiile din ordonanta 28) .

#7 EHM

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 20 July 2010 - 10:47 AM

Vezi postareacitrom05, la Jul 20 2010, 09:24 AM, a spus:

Persoanele fizice de care amintiti, nu sunt persoane fizice daca au nevoie de factura ca sa justifice decontarea. Chiar daca esti persoana fizica autorizata, tot persoana juridica te consideri, deci poti emite factura+chitanta.
Daca profesorii respectivi nu sunt persoane fizice autorizate, si totusi insista sa primeasca factura, in opinia mea trebuie eliberat bon fiscal. Nu mai exista asa ceva ca operatiune ocazionala sau nu, pentru prestari servicii/vanzare bunuri catre populatie ( persoane fizice) se elibereaza bon fiscal ( binenteles, tinand cont de exceptiile din ordonanta 28) .

stiu ce e ala PFA - Persoana Fizica Autorizata
e logic catre un PFA pot face factura si chitanta fara probleme

intrebarea era despre persoane fizice normale si cinstite :)
ca na mai sunt inca se pare :)
care conform legii daca obtin venituri suplimentare le declara si platesc 16% la stat
aici era dilema

ok

Aceasta postare a fost editata de EHM: 20 July 2010 - 10:48 AM

#8 andrea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 116 Postari:

Postat 20 July 2010 - 12:22 PM

Buna!

Factura si plata prin banca. Profesorul se duce la banca si spune ca vrea sa depuna in contul firmei X suma de Y lei.

Pe de alta parte, nici eu nu stiu cum vinde profesorul mai departe la studenti cartile, ca persoana fizica nu poate, dar asta nu mai e problema ta.

A, si da, contabilul are dreptate, nu ai voie sa tai chitante la pers fizice, doar daca vinzi active.

Andrea

#9 studenta IV

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 185 Postari:

Postat 20 July 2010 - 03:51 PM

Vezi postareaandrea, la Jul 20 2010, 01:22 PM, a spus:

Factura si plata prin banca. Profesorul se duce la banca si spune ca vrea sa depuna in contul firmei X suma de Y lei.
Ai dreptate, eu am intrebat la Garda si mi-au spus ca nu se mai poate face nici o chitanta catre PF ci doar bon prin casa de marcat. Singura posibilitate este plata prin banca.

#10 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 21 July 2010 - 09:44 PM

Corect, desi o sa comenteze uni ca nu ai dat bon fiscal ai justificare ca e totusi ocazional acest lucru.
Catre PF nu se face chitanta , care fac " o fac pe barba lor " " sau pe relatiile lor ".

Similar Topics Collapse

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL