Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Plata achizitie intracomunitara - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Plata achizitie intracomunitara

4 replies to this topic

#1 RobertR

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 36 Postari:

Postat 01 October 2010 - 11:49 AM

Buna ziua,
Am facut o achizitie intracomunitara din Polonia si am urmatorea situatie:
Am facut plata pe baza unei proforme in luna septembrie mai exact pe 29.09 iar pe 1 octombrie s-a emis factura.
Depun declaratia 390 pentru aceasta achizitie pana pe data de 15 octombrie sau pana pe 15 noiembrie?
Includ in declaratia 300 pentru luna septembrie TVA-ul corespunzator acestei achizitii?

Va multumesc!

#2 liana08

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 143 Postari:

Postat 01 October 2010 - 01:24 PM

Plata facturii si achizitia efectiva sunt doua probleme diferite.In septembrie iti inregistrezi plata in cont 409.1.In octombrie inregistrezi factura , la cursul valutar din data emiterii. Data receptiei va fi dupa 1 octombrie, cind vei primi efectiv marfa .
Achizitia se va inregistra in decontul de tva aferent lunii octombrie, iar in D390 se declara tot in octombrie, 390 pt.octombrie se depune pina cel tarziu 15 noiembrie. Dupa primirea facturii inchizi avansul din cont 409.1.

#3 RobertR

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 36 Postari:

Postat 12 October 2010 - 09:12 AM

Multumesc pentru raspuns!

#4 biasabou

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 15 October 2010 - 07:21 PM

la capitolul asta am si eu o problema putin mai complicata.....
primesc proforma in septembrie cu cmr atasat ..deci primesc si marfa o receptionez si o si vand.
proforma este din austria la un pret facuta ..cand vine factura finala luna urmatoare vine la alt pret deci automat la regularizare o sa am atat dif de curs cat si dif datorita modoficarii pretului care pt mine sunt venituri sau chelt financiare.........Ca monografie fac intrarea marfii 371=408 dar fara taxare inversa si cu raportare intrastat.Luna urmatoare fac regularizarea 408=401 si 4426=4427 si concomitent diferentele de curs sa-l inchid pe 408 si castigul sau pierderea datorata modificarii pretului .precum si raportarea in decl 390.
Dar cu pretul la care am dat marfa in consum adica cel de pe proforma ce fac?
Ar trebui sa regularizez si darea in consum?.pe 607?
oare am procedat bine?
va rog o parere pertinenta si experimentata in zona asta.
VA multumesc anticipat

#5 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 16 November 2010 - 09:19 PM

Parerea mea este ca nu trebuie regularizat si 607, deoarece o tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar comunicat de BNR de la data efectuarii operatiunii-cf. Pct. 185 alin. (5) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene al Ordinului 3055/2009, data la care marfa avea un pret in valuta stabilit prin proforma.
In cazul in care primesti factura in luna urmatoare in timp util, cu alt pret, inregistrezi marfa la cursul din ziua facturii, cu noul pret si cu regularizarea avansului.
409 = 5124 curs la data platii avansului
4426 = 4427 curs la data platii avansului
se declara in Declaratia 390
371 = 401 curs din data facturii
401 = 409 curs din data facturii
diferenta de curs intre data platii avansului si data primirii facturii:
- daca este diferenta favorabila (curs la data facturii>curs la data platii avansului)
401 = 765 (curs la data facturii - curs la data platii avansului)
- daca este diferenta nefavorabila (curs la data facturii< curs la data platii avansului)
665 = 401 (curs la data platii avansului - curs la data facturii)

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL