Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Dependenta firma - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Dependenta firma

3 replies to this topic

#1 alexman1982

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 01 November 2010 - 09:32 AM

Salut,

Sa luam cazul prestarii unei activitati independente de tip PFA in domeniul IT, norma de venit. Conform modificarilor codului fiscal activitatea poate fi catalogata ca dependenta si atunci:
- eu ca PFA dependent voi platii contributiile ce-mi revin avand ca baza norma de venit
- compania va suporta contributiile asociate unui salariat

Intrebarea mea este: compania va vira contributiile raportat la norma de venit a PFA-ului sau la valoarea facturilor emise catre aceasta? Procentele de sanatate, somaj si pensie pot fi suportate de catre PFA cu usurinta pentru ca au ca baza de calcul norma de venit. In situatia companiilor insa, daca acestea se calculeaza raportat la valoarea reala a facturilor emise de catre PFA societatii si nu raportate la norma de venit a angajatului PFA, exista o problema...

Gresesc?

#2 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 01 November 2010 - 10:15 PM

Pentru veniturile obtinute de catre un PFA in baza unui contract de prestari servicii societatea nu pote retine si vira contributii aferente veniturilor salariale, reconsiderarea activitatii desfasurate de catre PFA ca activitate dependenta se face doar in urma controlului efectuat de organele fiscale. In acest caz, in urma controlului, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit, aplicandu-se regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza -art. 7 alin.1 pct. 2.2 din Codul fiscal.
Daca activitatea prestata de PFA indeplineste unul dintre criteriile prevazute la art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal, pentru prestarea acestei activitati, intre beneficiarul si platitorul veniturilor se incheie un contract individual de munca, o activitate dependenta poate fi prestata numai pe baza de CIM.
ANAF va emite un ordin prin care va stabili procedura prin care activitatile independente pot fi recalificate drept dependente, conform unui proiect de modificare a Codului fiscal, ordin prin care va elabora procedura de aplicare a prevederilor in cazul reconsiderarii, din punct de vedere fiscal, a oricarei activitati ca activitate dependenta.

#3 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 02 November 2010 - 08:29 AM

Vezi postareaalexman1982, la Nov 1 2010, 10:32 AM, a spus:

Gresesc?
Alexman eu cred ca gresesti, daca activitatea ta este reconsiderata dependenta norma de venit nu-si mai are nici un rost si nu va putea fi folosita in nici un fel la vre-un calcul. Cel mai probabil contributiile se vor plati avand ca baza incasarile PFA-ului de la firma cu care este in relatie de dependenta. Singura intrebare care ar ramine in picioare ar fi, valoarea facturata reprezinta totalul cheltuielilor cu angajatul sau salariul brut al angajatului...

Sa luam ca exemplu un salariu brut 3000 RON, pentru ca angajatul sa aiba acest salar brut angajatorul are total cheltuieli 3861 RON, din care 861 reprezinta contributiile angajatorului. Angajatul mai plateste din cei 3000 RON contributii in valoare de 896 RON si ramine cu salariul net de 2104 RON.
In exemplu de mai sus intrebarea care ramine ar fi facturile PFA-ului reprezinta salariul brut sau total cheltuieli ... Daca ar fi total cheltuieli asta ar insemna ca PFA-ul ar trebui sa plateasca toate contributiile si nu-si mai are rostul sintagma "datorate solidar".
Merg pe idea ca facturile incasate reprezinta salariul brut al angajatului si atunci persoana care este in spatele PFA-ului contribuie cu 10.5% + 5.5% + 0.5% + 16% din facturi (norma de venit nu mai conteaza), angajatorul plateste 20.8% + 0.5% + 5.2% + ce comisioane or mai fi de plata aplicate tot la facturi, la care se adauga penalitatile.

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 08 November 2010 - 10:37 AM

#4 alexman1982

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 08 November 2010 - 10:07 AM

Am trimis intrebarea si celor de la Ministerul Finantelor si iata raspunsul acestora mai jos:

Quote:

Referitor la e-mail-ul dumneavoastră, înregistrat la Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția generală de metodologii fiscale, îndrumare și asistență a contribuabililor sub nr.913935/2010, va comunicam urmatoarele:
Potrivit prevederilor art.256 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, colectarea contributiilor persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajator se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, iar colectarea contributiilor persoanelor fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de catre ANAF, se efectueaza de catre casele de asigurari.

Totodata, potrivit art.23 din Hotararea Guvernului nr.791/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, precum și pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, in masura in care aplicarea prevederilor art.III din Ordonanta de urgenta a Guvernului va impune precizari suplimentare cu privire la contributia individuala de asigurari sociale, respectiv contributia individuala de asigurari pentru somaj, acestea vor fi emise prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
Ca urmare celor mentionate anterior, in vederea solutionarii solicitarii dvs., va sugeram sa va adresati Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sau Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca.
De asemenea, in situatia in care aveti calitatea de angajator, pentru obtinerea de informatii cu privire la declararea contributiilor, va sugeram sa va adresati organului fiscal de domiciliu sau apeland Centrul de asistenta contribuabili la numarul de telefon :031.403.91.60.

Cu stima,

Mihaela HUTANU - Director general adjunct
Intocmit : Costin Ionescu - expert asistent
Directia generala de metodologii fiscale, indrumare si asistenta a contribuabililor

Unquote

Din punctul meu de vedere, nu aduce nimic nou la speta prezentata.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL