Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Factura de 30000 lei - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Factura de 30000 lei

4 replies to this topic

#1 raluca.martineac

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 29 December 2010 - 05:23 PM

Buna seara! As avea si eu on intrebare, doua de fapt, care sunt sigura ca s-au mai pus dar sunt intr-o situatie de urgenta.
Pe data de 22.11 societatea vinde unei alte societati o autoutilitarea la valoare totala facturata de 3356 lei. In momentul intocmirii facturii sun la conatbil si il intreb cum incasez acesti bani. El imi spune ca ii pot incasa cash si sa ii dau omului chitanta pe intreaga suma ca nu mai e valabila legea cu chitanta de max 5000 lei. Bineinteles l-am intrebat daca e sigur si a zis ca intrbat la finante. Acum in luna decembrie, astazi mai exact am avut ceva treaba la finante si ma duc si intreb din curiozitate daca e asa cu spune el. Surpriza. Nu. E cum era si inainte adica nu se pot incasa atatia bani cash. INtrebarea mea este daca mai pot intoarec cumva situatia in favoarea mea? Adica anularea acestei chitante si incasarea prin banca, avand in vedere ca luna s-a incheiat.
Multumesc anticipat tutror celor care ma puteti ajuta. O seara buna!

#2 tes

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 315 Postari:

Postat 29 December 2010 - 07:25 PM

Plata unei facturi mai mari de 5000 ron se poate face 5000 ron cash, restul prin banca.
Totusi, in cazul expus de tine, nu vad problema, ai zis ca valoarea totala facturata este 3356 lei, deci poti sa o incasezi integral in numerar....

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 30 December 2010 - 10:02 AM
eliminare citare inutila mesaj anterior

#3 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 29 December 2010 - 07:29 PM

Prevederile Ordonantei 15/1996 cu privire la incasarile/platile in numerar pt. facturi cu o val. > 5000 lei evident ca sunt in vigoare. Ma mir ca nici contabilul sau cine tine evidenta contabila a clientului Dvs. nu a sesizat acest lucru.
Pt. a evita plata unei amenzi contrav. intre 5000-10000 lei va sfatuiesc sa vorbiti cu clientul sa vina la Dvs. cu chitanta, sa o anulati ( ambele exemplare) si sa faceti incasarea pt. 5000 lei, iar dif. sa se plateasca prin banca, sau sa plateasca totul prin banca, depinde cum va intelegeti...banuiesc ca suma totala este de 33560 lei, nu 3356, ceea ce inseamna ca va trebui sa-i restituiti 28560 lei pe care sa-i vireze prin banca. Se mai poate corecta chitanta astfel incat suma corectata sa fie de 5000 lei, prin taierea sumei gresite si scrierea celei corecte deasupra, dar va recomand anularea.
Cat despre refacerea evidentei contabile pt. luna noiembrie, acest lucru se poate face si este chiar indicat, cu atat mai mult, daca ati spus adevarul si mimozele de contabili sunt de vina.
Redau art. din Ord. 15/1996 :
" ART. 5
(1)Pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale, operatiunile de incasari si plati intre persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plata fara numerar.
(2) Prin exceptie de la prevederile alineatului precedent, persoanele juridice pot efectua plati in numerar in urmatoarele cazuri:
a) plata salariilor si a altor drepturi de personal;
b) alte operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plati catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 50.000.000 lei. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plati catre o singura persoana juridica in limita unui plafon zilnic in numerar in suma de 100.000.000 lei, in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.
(3) De la prevederile alin. 2 lit. c) sunt exceptate urmatoarele operatiuni:
- depunerile in conturile persoanelor juridice, deschise la societatile comerciale bancare, care pot fi facute si de alte persoane juridice, neplafonat;
- cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens;
- cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, de simpozioane si de alte asemenea actiuni, in conditiile baremurilor stabilite de normele legale in vigoare.
(4) La acordarea avansurilor spre decontare, in scopul efectuarii de plati catre persoane juridice, se vor respecta cerintele prevazute la alin. 2 lit. c).
.............
ART. 6
(1) Incasarile zilnice in numerar pentru fiecare casierie de la o persoana juridica nu pot depasi plafonul stabilit la art. 5 alin. 2 lit. c).
(2) Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 2 lit. c), alin. 4 si ale art. 6 alin. 1, dupa caz, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
(3) Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 5 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei."

PS : ati postat intrebarea la Legislatie, acum am observat si eu. Cititi Regulamentul si postati in topicul care are legatura cu subiectul Dvs.

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 29 December 2010 - 07:35 PM

Dana

#4 raluca.martineac

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 29 December 2010 - 09:26 PM

Multumesc pt raspuns si scuzati-mi postarea gresita.
O seara buna!

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 30 December 2010 - 10:01 AM
eliminare citare integrala mesaj anterior

#5 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 30 December 2010 - 10:01 AM

topic mutat

Ralu, cand mai raspunzi la mesaje te rog sa fol butonul ADDREPLY in loc de REPLAY, ca sa nu se mai copieze inutil in mesajul tau si mesajul anterior care uneori e maricel iar tu mai scrii la el doar 1 rand-2

:thumbup:

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL