Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
declaratia 112 / 2011 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 32

Salt la continut

declaratia 112 / 2011

747 replies to this topic

#621 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 18 April 2011 - 08:49 PM

Nu am auzit de asa ceva, nu cred...

Dana

#622 CristianaC

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 53 Postari:
  • Interests:contabilitate

Postat 18 April 2011 - 09:06 PM

O sa caut si eu maine cand ajung la birou, sa vad daca a aparut un ordin in privinta asta.
Merci Dana

CristianaC

#623 stamina

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 19 April 2011 - 08:47 AM

o situatie in care un salariat aflat in concediu medical ( suma pentru medical este in intregime platita din fondul de asigurari ) toata luna martie a primit si o prima. Deoarece nu are nicio zi lucrata din cauza acelei sume primita drept prima avem urmatoarea eroare la validare:

E: asigurat (244) [idAsig = 244] sectiune asiguratB1 (1)

Baza Contributie Individuala SOMAJ > 0 si Ore lucrate efectiv in luna = 0

eroare regula: S38.1: daca asigSO = 1 si B1_6 = 0 si B1_1 = 1 sau 3 atunci B1_10 trebuie sa fie 0

Va rog o solutie pentru aceasta situatie deoarece la suma respectiva trebuie sa plateasca toate contributiile catre stat,

#624 suciugeorgeta

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 33 Postari:

Postat 19 April 2011 - 11:28 AM

Siti cumva pentru o firma cu un singur salariat toata luna in fara plata,cum se completeaza 112??

#625 stamina

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 19 April 2011 - 05:08 PM

buna, am un salariat in concediu medical toata luna si are si o prima.
din cauza acelei sume imi da eroare la validarea declaratiei deoarece are timp lucrat 0 si contributia la somaj ar trebui sa fie 0 , dar din cauza primei nu este.
s-a mai confruntat cineva cu situatia asta? o solutie va rog?

#626 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 19 April 2011 - 06:37 PM

Citeaza

suciugeorgeta : Siti cumva pentru o firma cu un singur salariat toata luna in fara plata,cum se completeaza 112??
Ar trebui sa fie completata cu zero, iar la nr. de ore suspendate : 23 x 8=184, daca lucreaza cu norma intreaga.

Dana

#627 istvanfekete

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 27 April 2011 - 08:17 AM

Buna
Am si eu o intrebare daca se poate. Nu stiu daca s-a mai discutat despre asta dar stie cineva unde se declara in decl112 prime privind participarea personalului la profit?
Ar fi un ajutor enorm daca cineva are vreo informatie. Multumesc

#628 petrucnt

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 28 April 2011 - 07:49 PM

Vezi postareastamina, la 19 April 2011 - 08:47 AM, a spus:

o situatie in care un salariat aflat in concediu medical ( suma pentru medical este in intregime platita din fondul de asigurari ) toata luna martie a primit si o prima. Deoarece nu are nicio zi lucrata din cauza acelei sume primita drept prima avem urmatoarea eroare la validare:

E: asigurat (244) [idAsig = 244] sectiune asiguratB1 (1)

Baza Contributie Individuala SOMAJ > 0 si Ore lucrate efectiv in luna = 0

eroare regula: S38.1: daca asigSO = 1 si B1_6 = 0 si B1_1 = 1 sau 3 atunci B1_10 trebuie sa fie 0

Va rog o solutie pentru aceasta situatie deoarece la suma respectiva trebuie sa plateasca toate contributiile catre stat,

B1_6 si B1_10 sunt valori ce se refera la ajutorul de somaj. B1_6 reprezinta orele lucrate, care inseamna, in interpretarea celor de la somaj atat orele efectiv lucrate plus orele de concediu de odihna plus orele de CM suportat de firma. Ei ( cei de la somaj ) nu accepta sa existe baza pentru contributie individuala de somaj ( B1_10 ) diferita de zero cu zero ore lucrate. De aceea se primeste aceasta eroare.
O posibila ( dar din pacate partiala ) rezolvare a problemei ar fi fortarea lui B1_6 pe 1 ( adica o ora lucrata ) daca baza contibutiei de somaj este mai mare ca zero. Pentru asta, daca soft-ul nu va permite, modificati direct in XML campul B1_6 la asiguratul la care v-a fost raportata eroarea.

Acesta rezolvare este doar partiala, deoarece sistemul va genera, de aceasta data insa, o atentionare :

A: asigurat (1) [idAsig = 1] sectiune asiguratB2 (1)
Nu exista zile lucrate in conditii de munca normale si exista sume
atentionare regula: V69.2: daca B2_2 = 0 atunci B2_5 (500) = 0

Atentionarea respectiva se refera la campul B2_5 care reprezinta baza contributiei ( in conditii normale ) pentru CAS ( exclusiv indemnizatiile indiferent de cine le suporta ). Adica daca baza este mai mare ca zero trebuie sa ai zile lucrate in conditii normale
In acest caz nu este posibila foratea campului B2_2 in 1 deoarece se incalca regula cu numar de zile lucratoare. Zile lucratoare aferente CM nu se pot modifca.

Aceasta este eroarea ce apare prin fortarea lui B2_2 in 1 :

E: asigurat (1) [idAsig = 1]
Total zile lucrate + prestatii > numar zile lucratoare din luna
eroare regula: V57: asigurat.B4_1 + asigurat.B3_1 + asigurat.B3_2 + asigurat.B3_3 + asigurat.B3_5 (24) <= NZL (23)

In concluzie ce mai avantajoasa formula este fortarea lui B1_6 in unu si depunerea declaratiei cu avertisment. ANAF -ul o primeste, eventualele erori putand veni de la CAS. Asta daca nu puteti "muta" prima respectiva in alta luna cand nu are CM toata luna.

#629 petrucnt

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 28 April 2011 - 08:00 PM

Vezi postareasuciugeorgeta, la 19 April 2011 - 11:28 AM, a spus:

Siti cumva pentru o firma cu un singur salariat toata luna in fara plata,cum se completeaza 112??

In acest caz asiguratul este de tip A, la care campurile : a_1 este 1 ( salariat ) sau 3 ( asimilat ), a_4 este nr ore conform normei din contract, si a_7 = nr. de zile lucratatoare in luna x nr ore conform normei. Asta la asigurat ( Anexa 1.2. )
La angajator trebuie sa para in Anexa 1.1 :
B_cnp = 1
B_sanatate = 1
restul toate pe zero

#630 petrucnt

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 28 April 2011 - 08:47 PM

Vezi postareaistvanfekete, la 27 April 2011 - 08:17 AM, a spus:

Buna
Am si eu o intrebare daca se poate. Nu stiu daca s-a mai discutat despre asta dar stie cineva unde se declara in decl112 prime privind participarea personalului la profit?
Ar fi un ajutor enorm daca cineva are vreo informatie. Multumesc

Urmatoarea parere trebuie sa o tratati cu rezerva deoarece nu am avut un astfel de caz in mod concret.

Intrucat pentru participarea personalului la profit se plateste impozit, CASS si CCI aceste sume trebuie incluse in D112 si implicit in creante. Eu l-as trata ca si un contract diferit cu tip salariat = 3 ( asimilat ), si cu setarile ca plateste sanatate si CCI si nu plateste CAS, somaj si fond de garantare. Astfel, daca in luna respectiva a si lucrat, va apare cu doua anexe b11. Deoarece nu se plateste somaj, atunci orele lucrate ( B1_6 ) trebuie sa fie zero, deci trebuie trecute la ore suspendare.
Eu am simulat la mine si am primit Ok-ul acela dragut la verificarea lui D112.

Documentatie :
In ceea ce priveste impozitarea sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit, art. 41 din Codul fiscal prevede, printre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, si veniturile din salarii definite conform art. 55.

Definind veniturile din salarii, art. 55 prevede ca sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Prin urmare, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit sunt supuse impozitului pe venit.
In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale, conform art. 26 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit.

Potrivit prevederilor art. 101 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit.

In ceea ce priveste contributia la asigurarile de sanatate, potrivit art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.

Persoanele juridice sau fizice la care asiguratii isi desfasoara activitatea au obligatia sa calculeze si sa vireze contributia angajatorului asupra fondului de salarii, datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, astfel cum este prevazut la art. 2581 din aceeasi lege. Prin fond de salarii realizat, in sensul legislatiei privind asigurarile sociale de sanatate, se intelege in temeiul art. 256 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.

Sumele reprezentand stimulentele din fondul de participare la profit, acordate salariatilor, se incadreaza in categoria veniturilor de natura salariala potrivit pct. 68 lit. A) din cap. 3 al Titlului III din Normele de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004. Astfel, apare si obligativitatea platii contributiei la asigurarile sociale de sanatate asupra acestor sume.

De asemenea este obligatorie si contributia pentru concedii si indemnizatii intrucat potrivit art. 5 lit. a) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate coroborat cu art. 9 alin. (2) de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.

Potrivit acestor dispozitii legale angajatorii au obligatia platii contributiei pentru concedii si indemnizatii, aplicata la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislatiei financiar-fiscale in materie. Fondul de salarii realizat reprezinta totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala.

Contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit conform art. 14 alin. (2) lit. e) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G nr. 174/2002.

Potrivit acestei dispozitii legale nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj sumele reprezentand participarea salariatilor la profit.

Fata de faptul ca sumele reprezentand participarea salariatilor la profit nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza nici contributia la Fondul de garantare in cota de 0,25%, intrucat aceasta contributie se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 7 alin. (1) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale cu modificarile si completarile ulterioare.)

#631 petrucnt

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 28 April 2011 - 08:59 PM

Vezi postareainfoxpert, la 11 April 2011 - 07:20 PM, a spus:

Buna seara. Stie cineva, unde se evidentiaza valoarea deductibila a pensiilor facultative private in declaratia 112? Conform noului Cod Fiscal, e vorba de maximum 400 euro deductibil din impozitul pe profit/venit si CAS.
Multumesc.

Nu se evidentiaza in mod deosebit, pur si simplu diminuezi baza la CAS si impozitul la fel. Deci totul tine de modul de calcul al salariului nu de declararea lui in D112.

#632 nicosalarii

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 07 May 2011 - 05:47 PM

A aparut o noua varianta a D112, valabila din 09-05-2011. Sunt ceva modificari in special pentru institutiile asimilate angajatorului.

Pentru firme nimic deosebit, doar ca nu se mai permit concedii medicale ( sectiunea D ), pentru :

- Cenzori, membrii în consiliul de administrație
- Persoane disponibilizate care beneficiază de plăți compensatorii acordate
în baza contractului colectiv sau individual de muncă, suportate din fondul
de salarii
- Conventii civile
- Drepturi de autor

#633 viciuascuns

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 13 May 2011 - 07:40 AM

Buna ziua

Firma pentru care fac declaratiile a angajat un somer.
As dori sa stiu cum trebuie trecuta in declaratia 112 aceasta persoana.
Va multumesc.

Aceasta postare a fost editata de viciuascuns: 13 May 2011 - 07:45 AM

#634 ionutp_me

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 61 Postari:

Postat 13 May 2011 - 08:12 PM

Ajutor va rog!
Am pierdut indexul de depunere pt luna martie 2011, si am mare nevoie de confirmare deoarece vreau sa cer recuperare de concedii medicale. Din indexul de depunere stiu doar primele 2 cifre (14), deoarece apare in fisa platitorului. Exista vreo solutie sa aflu acest index?

#635 fboji

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1114 Postari:

Postat 17 May 2011 - 10:02 AM

Am vazut pe site-ul ANAF ca ultima varianta de Decl. 112 este din 11.05. Pot depune o declaratie pe care am completat-o cu versiunea utilizata luna trecuta? Sau trebuie sa descarc noua versiune?
Daca ti se pare simplu ce ai de facut... inseamna ca nu cunosti toate amanuntele Imagine postata

#636 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 17 May 2011 - 07:37 PM

Eu nu stiu daca merge cu varianta veche, dar mai sigur este Fboji sa lucrezi cu noua versiune...exporti, importi :thumbup: ca deh, asa-i la noi, aproape lunar se schimba.

Dana

#637 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 18 May 2011 - 11:06 PM

Daca nu a avut modificari in modulul care sa actualzat nu are cum sa aiba pb. cu declaratia.
Chestie testata de mine, cand sa modificat declaratia pentru concedii ( si nu aveam asa ceva ), am depus declaratia veche si nu au fost probleme de validare sau altele.

#638 ela_ioana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 16 Postari:

Postat 19 May 2011 - 07:12 AM

Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cum evidentiez in d112 scutirile conform oug 6/2011 privind stimularea infiintarii microintreprinderilor? Va multumesc!

#639 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 19 May 2011 - 07:58 PM

Vezi postareaFlorin_76, la 18 May 2011 - 11:06 PM, a spus:

Daca nu a avut modificari in modulul care sa actualzat nu are cum sa aiba pb. cu declaratia.
Chestie testata de mine, cand sa modificat declaratia pentru concedii ( si nu aveam asa ceva ), am depus declaratia veche si nu au fost probleme de validare sau altele.
nici eu n-am avut concedii si mi-a respins-o la sect. 2 !! a trebuit sa o refac si s-o depun din nou :thumbup:

patita fiind luna trecuta, azi m-am uitat pe site-ul ANAF si am vazut modif. versiunii la A1.3.1 din data de 11.05.2011, iar Saga are ver. precedenta A1.3.0.!
tare mi-e teama ca iar "o iau" din nou, asa ca va rog sa ma invatati cum sa export datele in decl.112 de la mfinante.ro, plssss ! vreau sa ma duc maine dimineata cu ele, fie-va mila si faceti-va pomana ... invatati-ma ca nu ma descurc :smile: :smile: :laugh: si spumeg de nervi !!

#640 nicosalarii

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 19 May 2011 - 08:50 PM

Vezi postareafboji, la 17 May 2011 - 10:02 AM, a spus:

Am vazut pe site-ul ANAF ca ultima varianta de Decl. 112 este din 11.05. Pot depune o declaratie pe care am completat-o cu versiunea utilizata luna trecuta? Sau trebuie sa descarc noua versiune?

Poti sa o depui daca ai varianta din aprilie. Pentru firme nu vine cu nimic schimbat, in afara de faptul ca nu se mai permit concedii medicale ( sectiunea D ), pentru :

- Cenzori, membrii în consiliul de administrație
- Persoane disponibilizate care beneficiază de plăți compensatorii acordate
în baza contractului colectiv sau individual de muncă, suportate din fondul
de salarii
- Conventii civile
- Drepturi de autor

Similar Topics Collapse

21 useri citesc topicul

0 membri, 21 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL