Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
OUG 125/2011 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

OUG 125/2011

18 replies to this topic

#1 mariamarin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 73 Postari:

Postat 04 January 2012 - 12:15 PM

La art. 296/27 alin.1 se prevede plata CASS pentru persoanele care realizeaza veniturile de la pct.a-e.
La alin.2 face referire la un cap. I - nu am reusit sa identific despre care capitol I este vorba.

Din acest articol 296/27 inteleg ca nu mai sunt exceptate de la plata CASS pe veniturile de la alin.1 persoanele care au contract de munca, asa cum este prevazut in L95/2006, art.257, lit. f (lit. f nu a fost abrogata sau modificata). Este corect ? Sper ca nu.

#2 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 04 January 2012 - 05:53 PM

referitor la impozitarea veniturilor din drepturi de autor, va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre interpretarea mea cf careia s-a renuntat la retinerea CAS pt pers. care contribuie deja in baza unui CIM si care au aceste venituri impozitate la sursa - adica la pers. juridica !

am selectat baza legala valabila cu 01.01.2012, astfel :

cod fiscal 2012 modif. prin ord. 125/2011 :
"CAPITOLUL II
Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personalitate juridică

Contribuabili
Art. 296^21. - (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

...........
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;
f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);
(parerea mea : adica cei care obtin venituri din drepturi de autor, DAR nu isi tin contabilitatea in partida simpla - ca cei de la pct. e- ci le sunt impozitate veniturile la sursa, adica la firma)
( art. 52, alin (1), a) :
Art. 52. - (1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

......................)

faza tare, daca nu cumva gresesc, vine la alin. (2) al art. 296^21 :

(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (1)(adica alin. (1) al Art. 296^21 ).

iar legea 263/2010, Art. 6, pct. I zice :
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;

DECI, mai oameni buni, din toate astea, la acesta ora eu inteleg ca DACA O PERS. ARE CIM, ATUNCI INCEPAND CU 01.01.2012 NU MAI PLATESTE CAS LA DREPTURILE DE AUTOR, corect ??

dupa ce-o lamurim pe asta, trecem si la ctb. pt fd. de somaj ... :biggrin2: , ca ... mai avem de descalcit !

#3 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 04 January 2012 - 08:08 PM

Vezi postareaOtilia Alupei, la 04 January 2012 - 05:53 PM, a spus:

referitor la impozitarea veniturilor din drepturi de autor, va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre interpretarea mea cf careia s-a renuntat la retinerea CAS pt pers. care contribuie deja in baza unui CIM si care au aceste venituri impozitate la sursa - adica la pers. juridica !

DACA O PERS. ARE CIM, ATUNCI INCEPAND CU 01.01.2012 NU MAI PLATESTE CAS LA DREPTURILE DE AUTOR, corect ??
Corect, deoarece, desi persoanele care realizeaza venituri, in regim de reţinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) - drepturi de proprietate intelecuala, contracte de agent, comision, conventii civile, au calitatea de contribuabil in sistemul public de pensii,- Nu datoreaza contributia de asigurari sociale persoanele care sunt asigurate in sistemul public de pensii conform art. 6 alin. (1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010 sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii – cf. art.296.21 alin. (2).
Deasemenea, Nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza si venituri din salarii, indemnizatii de somaj, pensii sub 740 lei, sau venituri din activitatile independente mentionate de acest articol - cf. art. 296.23 alin.(2).

Aceasta postare a fost editata de Lexiroxi: 04 January 2012 - 08:10 PM

#4 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 05 January 2012 - 03:54 PM

saru'-mana, Lexiroxi !! speram tare mult ca macar tu sa-mi dai o mana de ajutor si iata ca mi s-a implinit dorinta !!

uufff... ce bine-mi pare ca-mi mai merge mintea ... inca :laugh: ... si chiar n-o zic la misto fiindca in ultima vreme mi s-a intamplat sa mai uit, sa mai ... deh... si ma gandeam ca imbatranesc si ma prostesc pe zi ce trece, daaar ... iata ca nu-i asa, cel putin deocamdata ! :biggrin2:

ma duc sa ma uit si la ctb. pt fd de somaj, apoi revin .

#5 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 05 January 2012 - 05:49 PM

Vezi postareaOtilia Alupei, la 05 January 2012 - 03:54 PM, a spus:

ma duc sa ma uit si la ctb. pt fd de somaj, apoi revin .
inca nu gasesc ceva clar despre ctb la fd de somaj calc. la drepturile de prop. intelectuala ... dar mai sap !

#6 cristina1969

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 198 Postari:

Postat 05 January 2012 - 07:04 PM

Otilia, nu am timp acum sa caut in CF, dar poate te ajuta asta....
Sursa : infotva

In ceea ce priveste calculul impozitului aferent veniturilor din drepturi de autor si drepturi conexe, ANAF a emis un comunicat de presa prin care este descrisa procedura de impozitare a acestora.
Redam mai jos comunicatul:

Veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe pot fi impozitate astfel:

1. Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut. Pentru aceste venituri se datoreaza si contributiile sociale (CAS de 10,5% si somaj 0,5%). Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli (20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin. 1 lit.a sau art. 50 alin. 2 lit.a din CF). Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200.

2. Cu impozit de 10%, plata anticipata. Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda incepand cu 1 ianuarie 2012.
Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli (20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin. 1 lit.a sau art. 50 alin.2 lit.a din CF).

In aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.

Optiunea pentru impozitarea venitului cu cota de 16% impozit final, sau 10% plata anticipata, va fi mentionata in contractul in baza caruia se realizeaza venitul.

Persoanele care realizeaza astfel de venituri in mod ocazional, si care au calitatea de salariat nu datoreaza contributiile individuale. De asemenea, nu datoreaza contributii individuale, persoanele care au calitatea de pensionar.

#7 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 05 January 2012 - 09:55 PM

am vazut comunicatul luat, cica, de la DGFP Cluj (unde nu l-am gasit) - e preluat pe mai multe site-uri si are, bineinteles, o eroare : depunerea decl. 205 de catre pers. fizica "In aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.".

din pacate nu ne lamureste cu nimic in plus privitor la veniturile din DA cu caracter repetitiv, fiindca asta ne "doare", adica cele ce se impozitau cu ctb sociale.

oricum, iti multumesc frumos pt intentie ! :biggrin: ca de obicei, esti o scumpica !

#8 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 07 January 2012 - 06:37 PM

Nu se datoreaza si nu se plateste contributia individuala pentru somaj, numai ca prevederile Capitolelor 2 si 3 al Titlului IX^2- Contributii sociale obligatorii intra in vigoare la data de 1.07.2012, pana in iulie prevederile pt. DA raman neschimbate; din 1 iulie se abroga prevederile Capitolului 1 referitoare la veniturile de natura profesionala-respectiv lit c) al art. 296^3, art.296^4, art. 296^18, alin. (3) al art. 296^19 si se modifica alin.(2) al art. 296^19; se abroga prevederile articolului III al OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Lg. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in MO 431/28.06.2010, aprobata prin Lg. 279/2010, cu modificarile ulterioare- cf. Art. III al OUG 125/2011.
Ramane in vigoare pana la 1.07.2012:
Art. 296^3 Contribuabilii sistemelor de asigurari sociale
Contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt, dupa caz:
c) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala si pentru care, potrivit art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj;

Aceasta postare a fost editata de Lexiroxi: 07 January 2012 - 06:38 PM

#9 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 08 January 2012 - 03:09 PM

ai dreptate, ca de obicei ! :biggrin:

ART. VII
(1) Prevederile art. I se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2012, cu următoarele excepţii:
a) prevederile art. I pct. 22, 24, 27, 28, 29, ale art. 62^1 alin. (2) de la art. I pct. 36, ale art. I pct. 42 şi 50 se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I;
b) prevederile art. I pct. 75 se aplică începând cu data de 1 aprilie 2012;
c) prevederile art. I pct. 5 referitoare la art. 11 alin. (1^4) se aplică începând cu data de 1 iulie 2012 pentru beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. c)-e);
d) prevederile art. I pct. 89, 96, 101, 106, 107 şi 109 se aplică începând cu data de 1 iulie 2012.
(2) Prevederile art. II se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2012.

#10 Elena Pana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 279 Postari:

Postat 09 January 2012 - 03:51 PM

La pct 28.
Articolul 52 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Reþinerea la sursã a impozitului reprezentând plãþi anticipate pentru unele venituri din activitãþi independente
Art. 52. - (1) Pentru urmãtoarele venituri, plãtitorii persoane juridice sau alte entitãþi care au obligaþia de a conduce
evidenþã contabilã au obligaþia de a calcula, de a reþine ºi de a vira impozit prin reþinere la sursã, reprezentând plãþi
anticipate, din veniturile plãtite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectualã;
b) venituri din activitãþi desfãºurate în baza contractelor/convenþiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum ºi a
contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertizã contabilã ºi tehnicã, judiciarã ºi extrajudiciarã;
d) venitul obþinut de o persoanã fizicã dintr-o asociere cu o persoanã juridicã contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu
genereazã o persoanã juridicã.

Din cate observ eu, au fost scoase din contextul articolului: veniturile din consignatie si contractele de mandat.

Cum oare plateste impozitul un presedinte de asociatie de proprietari, care are incheiat contract de mandat?
elenacca

#11 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 09 January 2012 - 08:14 PM

Persoana fizica care obtine venituri pe baza contractelor de comision sau mandat comercial, sau din vanzarea marfurilor in regim de consignatie, trebuie sa efectueze plati anticipate pe perioada anului, in patru transe egale, pe baza declaratiilor de venit estimat/realizat
„Plati anticipate ale impozitului pe veniturile din activitati independente
Art. 53. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa sau pentru care impozitul este final, potrivit prevederilor art. 52^1.
Art. 82. "(2) Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii. ............
(3) Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru........

#12 Elena Pana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 279 Postari:

Postat 10 January 2012 - 02:14 PM

Multumesc Lexiroxi!
elenacca

#13 chepito

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 12 Postari:

Postat 11 January 2012 - 01:08 PM

Am citit cu atentie OUG 125/2011 si din ce pot eu sa-mi dau seama, pentru salariatii incadrati cu contract de munca(modul de calcul al contributiilor individuale si ale angajatorului) nu aduce nici un fel de modificare fata de legislatia anterioara. Totusi nu sunt sigur avand in vedere modul complicat in care e scrisa si noianului de modificari si completari ulterioare.
Va rog frumos daca ma puteti atentiona ce modificari exista daca exista. (repet doar pentru salariatii cu contract de munca pe perioada nedeterminata)

Va multumesc anticipat.

#14 avdia

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 194 Postari:

Postat 12 January 2012 - 05:54 PM

Aceasta ordonanta prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2012, organele fiscale au dreptul sa anuleze din oficiu inregistrarea in scopuri TVA a unei persoane impozabile daca aceasta:
  • este declarata inactiva;
  • a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului;
  • asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, si anume atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent;
  • nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dar nu este in inactivitate/inactivitate temporara. Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul;
  • in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/ prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare;
  • persoana nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.

Sa inteleg ca o sc care nu era obligata sa solicite inreg ca si platitor de TVA poate fi anulat din oficiu, desi a depus toate deconturile?

#15 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 12 January 2012 - 07:30 PM

eu nu cred ca vor tine finantele pasul si vor anula tva la toate societ.care nu au achiz./livrari 6 luni consecutive
Persoana nu e obligata dar poate sa solicite, nu poate veni anaf sa spuna nu mai ai posibilit.alegerii.
In ce conditii nu am dreptul sa solicit inreg pt tva?
mi se pare ca oricum se bat cap in cap cu ideea impunerii in scop de tva a pers fizice, pe PF ii impui si pe srl ii anulezi...

#16 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 13 January 2012 - 09:07 PM

Vezi postareamihaela_cva, la 12 January 2012 - 07:30 PM, a spus:

eu nu cred ca vor tine finantele pasul si vor anula tva la toate societ.care nu au achiz./livrari 6 luni consecutive
nu cred ca acesta este sensul- daca societatile nu au achizitii/ livrari 6 luni consecutive organele fiscale anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA a societatii, dimpotriva,
anularea inregistrarii in scopuri de TVA se face doar daca ai realizat achizitii/ livrari in perioada semestrului si nu le-ai evidentiat deloc in deconturile de taxa depuse in cursul unui semestru
Art. 153
(9) e) daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare respectivului semestru calendaristic;

#17 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 13 January 2012 - 10:37 PM

daca nu au fost evidentiate inseamna ca sc a intocmit declarartii eronate si/sau face evaziune fiscala. Pedeapsa nu poate fi anularea inregistrarii tva, ci corectarea decl si plata tva, dupa caz. S-ar putea sa ma insel si iti dau dreptate lexiroxi in modul cum vezi problema, dar ma mira solutia :blink2:

#18 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 22 February 2012 - 06:56 PM

Vezi postareaElena Pana, la 09 January 2012 - 03:51 PM, a spus:

La pct 28.
Articolul 52 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
Art. 52. - (1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
d) venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu generează o persoană juridică.
Ordinul MFP 247/2012 privind procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
http://static.anaf.r...FP_247_2012.pdf
sau
http://discutii.mfin...7_17FEB2012.pdf
ART. 1
Prezentul ordin stabileste procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 privind impunerea veniturilor platite in baza contractelor civile incheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare (Codul civil), in forma scrisa in vederea impunerii fiscale.
ART.2
(1) Persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa caz conform art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), privind stabilirea platilor anticipate de impozit cu exceptia contribuabililor care realizeaza venituri pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
Platitorii de astfel de venituri nu au obligatii privind calculul, retinerea si virarea impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. (2).
…………………………………………..
Art. 3
(1) Pana la data de 1 octombrie 2011, veniturile realizate de persoanele fizice din activitatile desfasurate in baza contractelor de comision, mandate comercial, contracte comerciale reglementate de Codul comercial si respective contractul de consignatie reglementat potrivit Legii nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie sunt supuse impunerii in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal, in vigoare la acea data.
(2) Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
- contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
- contractelor/conventiilor civile, care atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica.
(3) Platitorii veniturilor prevazute la art. 52 alin. (1) lit a) si c) din Codul fiscal au obligatia de a calcula, retine la sursa si vira impozitul reprezentand plati anticipate.

#19 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 22 February 2012 - 11:21 PM

http://static.anaf.r...m#_Toc304299722

ART. 52

Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite:
b) venituri din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum și a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;
d) venitul obținut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.

Similar Topics Collapse

6 useri citesc topicul

0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL