as dori daca ma pouteti ajuta cu o informatie.. care este la momentul actual salariul minim brut pe tara pentru personalul cu studii superioare? daca imi puteti oferi si un articol de lege..multumesc frumos!
Postat 19 February 2012 - 06:03 PM
as dori daca ma pouteti ajuta cu o informatie.. care este la momentul actual salariul minim brut pe tara pentru personalul cu studii superioare? daca imi puteti oferi si un articol de lege..multumesc frumos!
Postat 23 February 2012 - 12:04 PM
Tecuceanu Catalina, la 19 February 2012 - 06:03 PM, a spus:
" Incepand cu data de 01 ianuarie 2011, Contractul Colectiv de Munca la Nivel National a fost denuntat de catre confederatiile patronale semnatare ale acestui contract. In aceasta situatie, au ramas in vigoare contractele colective de munca, valabil incheiate, la nivel de ramura, grup de unitati sau la nivel de unitate.
In conformitate cu prevederile art. II alin. (2) din Legea nr. 40/ 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003- Codul muncii, " contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate".
Potrivit art. 133 din Legea nr. 62/2011 Legea dialogului social, clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s- a incheiat contractul colectiv de munca;
c) pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s- a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului.
Fata de cela de mai sus, contractele colective de munca la nivel de grup de unitati aflate in vigoare se regasesc pe site- ul Ministrerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, la domeniul Dialog social/ Contracte colective de munca, iar cele la nivel de unitate la inspectoratele teritoriale de munca.
Prin urmare, coeficientii de ierarhizare care se aplica in sectorul privat pentru anul 2012 sunt cei cuprinsi in aceste contracte, numai daca aceste contracte au prevazuti coeficienti de ierarhizare, cu respectarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin H.G. nr. 1225/ 2011, in valoare de 700 lei"
Postat 01 March 2012 - 10:38 AM
Postat 30 March 2012 - 08:17 AM
Am primit o informatie de la un angajat ITM, dar pe care nu o pot considera oficiala, ca salariul minim pe economie pentru studii superioare este 700 RON, similar cu cel pentru studii medii. M-ar ajuta mult acest lucru, avand in vedere ca as reduce suma platita lunar pentru contributii la jumatate.
Ma puteti ajuta cu o informatie despre aceasta problema?
Postat 30 March 2012 - 12:33 PM
folosirea fct de cautare este obligatorie inainte de a posta, nu ai voie sa deschizi topic nou daca exista deja unul care trateaza tema ce te intereseaza.
te rog sa respecti regulamentul acestui forum, in caz contrar nu vei mai putea posta aici.
... si raspunsul : coeficientii de ierarhizare erau cuprinsi in CCMNN pe anii 2007-2010, insa acesta a expirat si nu s-a mai prelungit, deci persoana de la ITM are dreptate - nu mai esti obligat sa aplici acesti coeficienti, prin urmare nu ai decat obligatia de a aplica salariul minim pe economie care de la 01.01.2012 este de 700 lei !
pe de alta parte, va trebui sa vezi daca nu exista in vigoare un contract colectiv de munca la nivel de ramura in care iti desfasori tu activitatea si in care sa se fi cuprins astfel de coeficienti fiindca, daca exista, esti obligat sa ii aplici pe aceia !!!
despre CCM la nivel de unitate (firma ta) nu mai discut fiindca ai fi stiut daca aveai asa ceva.
CCMNR vei gasi tot la aceasta sectiune (resurse umane), poti consulta lista pt a vedea daca este unul in ramura ta de activitate ... sau poti intra pe site-ul ministerului muncii.
topic marcat pt unire !
later : topice unite !
Postat 11 January 2013 - 11:03 AM
am o mare nedumerire:
salariu minim pe economie in 2012 pentru studii medii 700 RON
salariu minim pe economie in 2012 pentru studii medii 1200 RON
Studii superioare = Facultate + Master.
Daca eu am facultate doar (adica studii superioare de scurta durata - asta insemnand studii superioare nefinalizate). cat va trebuii sa am salariu minim pe economie?
stiu ca salariu este in functie de incadrarea pe post ... , dar sa zicem ca sunt angajat pe un post in domeniu care cere studii de licenta.
Multumesc mult!
Postat 11 January 2013 - 12:17 PM
salariul minim 2012 pt studii medii - NU mai exista legiferat special !
nivel de studii :
- 12 clase(mai nou, indiferent daca ai BAC sau nu
* diploma de bac doar conditioneaza inscrierea mai departe la orice forma de invatamant
* este considerat absolvent din momentul in care a finalizat anul terminal si are situatia inchisa la toate materiile.
- colegiu, institut = studii superioare de scurta durata
- facultate, universitate = studii superioare de lunga durata / universitare (sigur cu diploma, art. 120 din legea 1/2011 a educatiei nationale + art. 82 din L76/2002 - somaj + art. 5 alin. (2) din Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare); in sistem Bologna, studiile universitare de licenta sunt in ciclul I.
- master = studii postuniversitare; in sistem Bologna, studiile superioare de masterat sunt incluse in ciclul II de studii universitare
art. 6 alin. (1) din Legea 288/2004 + art. 120 din Legea 1/2011 prevad ca diploma acordata dupa finalizarea studiilor universitare de licenta atesta ca titularul acesteia a dobandit cunostinte si competente generale si de specialitate, precum si abilitati cognitive specifice profesiei.
prin urmare, in lipsa diplomei de absolvire, nu se poate exercita profesia !!
................................
coeficientii de ierarhizare erau reglementati prin contractul colectiv de munca la nivel national ( CCMNN), insa acesta a expirat de vreo 2 ani, iar altul (in locul lui) nu s-a mai facut fiindca legea 130/1996 (in baza careia se facea) a fost abrogata de legea 62/2011.
daca in ramura in care lucrezi (vei lucra) exista CCM la nivel de ramura sau unitatea in care lucrezi (vei lucra) are CCM la nivel de unitate (trebuie sa existe cel putin 21 angajati pt a fi obligatorie intocmirea acestui CCM de catre unitate) atunci este posibil ca in acele CCM sa fie introdusi anumiti coeficienti de ierahizare care sa stabileasca indici cu care se majoreaza sal. minim in fct de studiile absolvite.
in caz contrar, singura obligatie pe care o are angajatorul privat (pentru personalul bugetar exista alte reglementari) este sa respecte sal. minim dat prin hot. de guvern, deci cei 700 lei la ora actuala - indiferent de studiile angajatului.
Postat 13 January 2013 - 07:00 PM
Similar Topics
2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi