Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
amortizare calculata gresit - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

amortizare calculata gresit

16 replies to this topic

#1 alexflorin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 11 June 2012 - 08:49 AM

Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Din aprilie 2011 am inceput amortizarea unor utilaje, pe care le-am clasificat total gresit, drept rezultat in loc sa le amortizez pe 8 ani, le-am amortizat pe 5 ani.
Aceste utilaje sunt luate prin fonduri nerambursabile, si in fiecare luna am trecut 70% din valoarea amortizarilor , pe venituri 4752=7584.
Cum pot sa corectez aceasta greseala?

#2 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 11 June 2012 - 02:19 PM

din pacate, ai influentat rezultatul financiar al lui 2011 si acesta va trebui corectat fie pe seama rezultatului exercitiului curent - daca sumele nu sunt mari, fie pe seama rezultatului exercitiului 2011 (prin cont 1174) - daca sumele sunt semnificative sau schimba rezultatul financiar respectiv (adica ai fost pe pierdere si treci pe profit in urma recalcularii).

trecerea pe venituri (cont 7584) se face numai dupa incasarea efectiva a subventiei ( a fondurilor nerambursabile), iar pana atunci inreg. amortizarea ca si cum n-ar fi din fonduri, adica o inreg. in mod uzual - toata pe chelt. deductibile - banuiesc ca ai ales metoda liniara.

sfaturile mele sunt :
1. in primul, nu intra in panica fiindca totul e rezolvabil !! :biggrin:
2. recalculeaza amortizarea corect si refa cota de 70% trecere pe venituri (daca e cazul)
3. identifica diferentele si fa stornarile de rigoare
4. refa D101 (rectificativa) si trimite-o/ depune-o cat mai repede posibil
5. refa si D100 cu impozitul pe profit recalculat (daca e cazul !!) - daca ai fost pe pierdere si tot pe pierdere ai ramas dupa stornari = norocul tau fiindca n-o mai depui inca o data pe zero la acel impozit
6. la bilant nu mai ai ce-i face, dar nu dispera fiindca, pana la urma, greseala e umana si toata lumea mai greseste... sunt doar niste cifre si, daca faci corectiile inainte sa te prinda vreun control, nu vor fi amenzi sau alte sanctiuni.

un pic mai complicat va fi daca iti ies dif. de plata la impozitul pe profit al anului 2011 fiindca astea-s purtatoare de accesorii (termenul de plata era 25 martie 2012), insa daca patronul nu si-a platit oricum impozitul stabilit anterior, atunci ai scapat si cu asta fiindca in mod cert nu l-ar fi platit nici pe asta presupus a fi mai mare.

multa bafta ! :smile:

#3 alexflorin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 12 June 2012 - 05:42 PM

multumesc pt sfaturi, se pare ca voi avea mult de munca deoarece d100 pt trim 4 a fost pe profit, iar patronu a platit impozitul pt anul 2011, dar am norocul ca sa am platit in plus la impozitul pe profit o suma apropiata de suma pe care o voi avea de plata suplimentar dupa refacerea calculelor
Acum mai am o neclaritate :
Refac calculele, si diferentele le mai introduc in contabilitate?
Sau refac calculele dpdv fiscal, le inscriu in declaratia 101 , si in reg fiscal,si corectez prin inregistrare in ct 1174?
Intreb aceasta deoarece s-a validat anul 2011 si nu mai pot modifica nimic in 2011.
Va multumesc pt promtitudinea raspunsului , imi cer scuze daca intrebarile sunt puerile, dar sunt la inceput si aceasta greseala ma sperie enorm, realizez cata responsabilitate am.

#4 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 13 June 2012 - 11:35 AM

Draga mea, in alt topic te-ai exprimat la genul feminin si de aceea ma voi adresa tie la acest gen, chiar daca ID-ul tau este un nume masculin :smile:

Ai pus intrebari logice si de bun-simt, specifice cuiva la inceput de drum, deci nu e vb ca-s puerile !!
Am intuit ca esti speriata, fiind bobocel in conta (cunosc f bine sentimentul, am trecut si eu "p-acolo", multi dintre noi am simtit ce simti tu acum) si de aceea am incercat sa-ti explic ca nu e cazul sa intri in panica.
Oricine mai greseste si tinand seama ca, pana la urma, e vb doar de niste cifre si niste bani pe care patronul oricum ar fi trebuit sa-i plateasca daca nu intervenea aceasta eroare (deci, tot acolo se ajungea, mai putin eventualele accesorii), vedem ca ingrijorarea nu-si mai are locul, draga mea "conta-bobocica" :biggrin2:
De asemenea, orice patron cu mintea intreaga si un minim de simt economic isi asuma, in fct. de anvergura afacerii sale, o oarecare marja de cheltuieli neprevazute, printre care si unele provenite din erorile angajatilor. Asadar, in mod rational, nu ar trebui sa ai necazuri pt ce s-a intamplat cu aceasta incadrare gresita a per. de amortizare, chiar daca - in urma recalcularii impozitului pe profit - vor interveni ceva accesorii pt neplata la termen.

Sa revenim la "cestiunea" de baza ... :smile:
Nici sa fi putut, nu ai mai fi avut voie sa umbli la conta 2011 fiindca deja ai predat bilantul anual !! Corectiile de care am vb se fac - OBLIGATORIU in cazul tau - exclusiv pe seama ct. 1174.
Sigur ca diferentele se introduc in contabilitate si o sa-ti dai seama, imediat, de ce !!

Toate operatiunile se fac prin 1174, astfel :
- amortizarea stornata: 1174 (pe post de cheltuiala, in locul lui 6811) = 2813. , - (minus) X (suma de stornat la amortizare)
- subventie stornata : 4752 = 1174 (pe post de venit, in locul lui 7584) , - (minus) Y (suma de stornat afer, cotei eligibile de amortizare)
- dif. impozit de plata : 1174 (in locul lui 691) = 4411 , cu + z (suma impoz. pe profit rezultata in plus)

Ca urmare, in 2813 vei avea amortizarea corecta la zi (diminuata), in ct. 4752 vei avea soldul subventiei netransferat la venituri, iar in ct. 4411 vei avea impozitul pe profit actualizat care (din ce spui) nu va trebui platit TOT fiindca, PE SOLD, vei ramane doar cu diferenta (daca nu cumva se compenseaza complet).
In 1174 vei avea profit (eu l-as inchide prin 1171) pe care il poti repartiza ulterior, prin hot. AGA, sau il poti lasa pana la urmat. repartizare (2013), mai ales ca sumele nu-s mari, banuiesc.
Refaci decl. 100 si 101 si ... asta-i tot !!

Dragilor, aveti alte pareri privind rezolvarea aceste spete , va rog ?? :smile:

#5 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 13 June 2012 - 12:56 PM

Revin si te sfatuiesc, inainte de orice, sa faci calculele exacte si, daca se compenseaza complet impozitul pe profit platit in plus, sa inreg. toate reglarile pe seama exercitiului curent fiindca nu are rost sa reglezi prin 1174 ceva ce oricum nu mai produce efecte de plata si nici accesorii. Ai scapa si de rectificative.

Mare noroc ar fi sa ai impozit platit in plus cat sa se acopere integral diferenta (ma rog, acolo cativa leuti nu-i bai) - ai rezolva-o fara nici o alta pbl. si n-ar fi consecinte fiscale. :biggrin2: . Orice control care va veni si va reface calculele de impozit pe 2011 va vedea asta si nu te va sanctiona fiindca Ord. 3055/2009 iti da voie sa adopti aceasta varianta de lucru.

#6 alexflorin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 13 June 2012 - 04:02 PM

of, va multumesc aveam nevoie de o incurajare, o sa refac calculele si o sa postez ce rezultate am, poate veti putea sa-mi spuneti parerea dv pe cifre .
multumesc din suflet pt ajutor

#7 alexflorin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 13 June 2012 - 06:17 PM

REVIN CU DATE CONCRETE:
  • ch cu amortizarea calculate(gresit ) in 2011 =151473.18, din care pt utilajele achiz. prin program : 141486.58
  • subventii trecute la venituri: 4752=7584 cu suma 99040.61 (70% *141486.58)
deci cheltuiala societatii cu amortizarea in 2011 = 52432.57

Corect ar fi fost:
  • ch cu amortizarea in 2011 = 116341.49, din care pt utilajele achiz prin program : 110099.87
  • subventii trecute la venituri: 4752=7584 cu suma 77069.90 ( 70%*110099.87)
deci cheltuiala societatii cu amortizarea in 2011 ar fi trebuit sa fie 39271.58

Asta inseamna ca ar fi trebuit sa am un profit mai mare cu 52432.57-39271.58 = 13 160.99, deci un impozit mai mare cu 2106 ron, suma care, din fericire, este acoperita de ceea ce am platit in plus.
Din ceea ce am inteles din ce mi-ati spus, contarile la 01.01.2012 ar trebui sa fie cam asa:

1174= 2813 -35131.69
4752= 1174 -21970.71

1174=441 2106

Refac declaratia 101pt 2011 in care:
  • la randul venituri din exploatare diminuez suma cu 21971 ,
  • la cheltuieli din explatare diminuez suma cu 35131.69 ,
  • profitul il maresc cu 13 160.99
  • la radul cu impozitul pe profit maresc suma cu 2106.

nu stiu care declaratie 100 sa o rectific?, cea pe primul trimestru din 2012?, trebuie sa tin cont de ct 1174 in d100 trim I 2012?

Multumesc anticipat pt ajutorul dat, sper sa fi inteles bine

#8 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 14 June 2012 - 12:30 PM

Refaci declaratia 101 pt 2011 in care:
  • la randul venituri din exploatare diminuezi suma cu 21971 (corect)
  • la cheltuieli din explatare diminuezi suma cu 35131.69 (corect)
  • profitul il maresc cu 13 160.99 - se mareste singur, prin formula, cu acea suma !!
  • la randul cu impozitul pe profit maresti suma cu 2106. (corect)
rectifici decl. 100 la 31.12.2011 NUMAI daca ai inchis anul pana la 25.01.2012 si ai declarat impozitul pe profit la 31.12.2011.
daca ai declarat impozitul de la 30 sept. 2011 (trim.III) - ceea ce banuiesc ca ai facut, atunci o lasi asa fiindca nu trebuie modificata si ai scapat. La fel si pt cazul in care ai inchis anul pana la 25.02.2012 si nu ai decl. nimic la randul cu profitul in D100 / 31.12.2011, depusa pana la 25.01.2012

daca stornezi si amortizarea pe trim I 2012, vei avea chelt. diminuata si profit in plus. De asta trebuie sa tii cont cand analizezi ce ai declarat in D100 la 31.03.2012 si daca ea necesita rectificare.
sper s-o fi judecat bine ... uff !

bravo tie, fata desteapta ce esti !! ai inteles, din prima, mult mai mult decat o face un "conta-bobocel" obisnuit !! o sa devii o profesionista f buna !! :biggrin2:

#9 alexflorin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 15 June 2012 - 05:57 PM

Multumesc pt ajutor, pt ca a fost intr-adevar un ajutor, atunci cand esti nesigur, este mare lucru sa - ti confirme cineva mult mai experimentat.
Luni o sa depun 101 rectificativa, la 100 este in regula sunt tot pe pirdere in trim I 2012 si am scapat.
:blush2: :smile:

#10 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 16 June 2012 - 11:51 AM

Cu drag si chiar meriti laude fiindca (sincer !) te-ai descurcat minunat - incepatoare fiind ! :biggrin2:

Nu ezita sa ne ceri sfaturi si alta data, daca crezi ca asta te poate ajuta ... :smile:

#11 alexflorin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 18 June 2012 - 06:18 PM

Buna seara, as mai avea nevoie de un sfat, acum ca am depus rectificativa sa ma astept la vreun control de fond??

Multumesc!

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 19 June 2012 - 09:45 AM
eliminare tema off-topic

#12 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 19 June 2012 - 09:44 AM

rectificativa nu inseamna control !! :smile:

cealalta problema din mesaj nu-si are locul aici !! te rog sa nu amesteci temele in acelasi topic, ci sa respecti profilul fiecaruia.

postarea ti-a fost editata !

#13 alexflorin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 19 June 2012 - 11:36 AM

Imi cer scuze, multumesc

#14 simonique

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 12 July 2012 - 09:53 AM

in cazul in care diferenta este de vreo 1000 de lei, se cosidera eroare semnificativa sau nesemnificativa, se poate inregistra corectia in anul curent?

Mutumesc

#15 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 12 July 2012 - 10:16 AM

cf. ord. 3055/2009 :

Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influențeze informațiile financiar-contabile.

Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influența deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situațiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.

parerea mea : daca cei 1000 lei nu te trec din profit in pierdere sau invers in exercitiul financiar precedent - inclusiv fiscal vb., nu doar contabil - atunci poti inreg. aceasta operatiune de reglare in anul curent, pe seama rezultatului curent.

:smile:

#16 simonique

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 12 July 2012 - 01:12 PM

societatea a avut profit de aproape 2000000 lei noi, asadar impactul celor 1000 de lei am considerat ca nu este semnificativ, dar am o temere din punct de vedere fiscal :sad: , neinregistrand aceasta suma in 1174 si necorectand 101.

Multumesc pentru raspuns!

#17 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 12 July 2012 - 03:19 PM

cu drag !

legea iti ofera o facilitate priv. erorile nesemnificative !
eroarea ta fiind nesemnificativa cf. legii, e clar (cel putin mie mi-e clar) ca inreg. se poate face pe seama rezultatului exercitiului curent, deci n-ai de ce sa-ti fie teama :smile: in plus, la cei 2.000.000 ron profit, o dif. de 160 lei la impoz. pe profit e o jucarie ...

oricum, mai importanta decat aceasta facilitate pe care ti-o da legea (daca vrei sau nu sa beneficiezi de ea), este linistea ta si vb f serios, zau !! prin urmare, ca sa nu-ti stea pe "creieri" povestea asta, mai bine inreg. prin 1174 + rectificativa la D101. :biggrin: + plata impozit profit de 160 lei, cu majorari si penalizari de intarziere - daca dif. de 1.000 lei e un venit., evident.
daca e o chelt., atunci vei avea profit platit in plus si parerea mea e ca te complici excesiv de mult cu reglarile prin 1174 si D101 fiindca pt. 2011 fiscul a primit banuti in plus (160 ron) si nu va "plange" de asta.

:smile:

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL