contul 471, reprezentand chelt. in avans de repartizat in per. urmatoare fct ca si unul de amortizare, adica recupereaza costurile facute prin trecerea lor pe chelt. intr-o anume per. de timp viitoare.
din acest punct de vedere, partea fiscala a pbl. nu sufera modificari, rezultatul fiscal fiind acelasi cu cel pe care l-ai fi obtinut daca inreg. totul pe investitii in curs, iar la finalizare dadeai totul pe cont de imobilizari - mijl. fixe, ulterior inreg. lunar amortizare cf. catalogului cu duratele de fct.
acum, dpv al inreg. contabile si ale documentatiei in sine, DACA GARDUL ESTE COMPLET NOU eu cred ca mai corect era sa se fi inreg. cum ti-am zis mai sus, adica prin investitii in curs, mijl. fix cu pv de receptie, samd... cel putin, eu asa as fi facut ca sa fiu f riguroasa.
DACA GARDUL A FOST REPARAT = refacut fie si din cele 2 scanduri cate mai avea (sa zicem)... atunci totul poate intra la reparatii sediu si e ok daca ramane pe 471; important este sa poti dovedi ca el a existat si inainte de aceste reparatii/ refaceri.
una peste alta, ce intereseaza fiscul sunt impozitele si taxele calculate corect, ori trecerea pe chelt. a unei cote lunare
echivalenta cu amortizarea mijl. fix care s-ar fi numit "gard ..." face exact acest lucru - cu conditia ca acea cota sa fie stabilita corect (adica la fel cu cea din catalogul duratelor de fct.).
desigur ca lista imobilizarilor este diminuata prin inreg. in 471 si nu in 212, dar per total parte de activ suma este aceeasi fiind prezenta in ct. 471 - cont de activ, soldul cont 471 = cont 212- cont 2812 (daca ar fi fost mijl. fix).
in concluzie : eu as lasa cum s-a inreg. deja, adica pe 471, apoi m-as asigura ca trec pe chelt. lunare o cota corecta de "amortizare" ca si cum ar fi un mjil fix amortizabil si .... mult succes !