Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Calcul venit - agentie de turism - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Calcul venit - agentie de turism

6 replies to this topic

#1 aciste

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 30 January 2013 - 01:42 PM

Buna ziua,
Sunt o agentie de turism (touroperatoare) infiintata relativ recent, regim normal, platitoare TVA, plata impozit pe profit.
Acum ma instiinteaza contabilii ca ar trebui sa trec la impozitarea pe venit 3%, ceea ce ar fi un dezastru pentru mine, marjele in turism fiind foarte mici dar rulajul mare.
In ultimul an am facturi emise catre clienti de ~ 90000 EUR dar contabilii imi spun ca venitul este de doar ~ 50000 EUR. Ce se intampla cu diferenta? Eu stiam ca venitul unei societati comerciale este suma facturilor emise de aceasta ...
Multumesc daca ma poate lamurii cineva

#2 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 04 February 2013 - 11:55 AM

stiai gresit, din pacate ...
la modul general, veniturile din facturile emise clientilor sunt doar baza - FARA TVA !!

in turism, lucrurile pot fi un pic mai altfel in ceea ce priv. TVA-ul, insa grosso modo, oricum ceva nu e in regula cu sumele pe care ni le spui fiindca in Romania TVA-ul cel mai mare este 24%, ori de la 50.000 euro (cat iti spun contabilii - sumele-s fara tva) la 90.000 euro cat stii tu ca ai facturat (cu tot cu tva) ... e cale prea lunga sa fie vb. doar de tva.
daca aplici cota de 24% la cei circa 50.000 euro o sa ai circa 62.000 (+ 1/4 din 50.000 euro), nicidecum 90.000 euro :sad:

#3 brenda_sv_ro

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 249 Postari:
  • Interests:sa invat cat mai multe

Postat 04 February 2013 - 01:11 PM

In cazul agentiilor de turism cu TVA in regim special, se colecteaza in contabilitate TVA doar la partea de comision aplicat
De exemplu:
- 1.000 euro - cost serviciu turistic (de pe factura de la furnizor)
- 200 euro - comision
- 48 euro = 200 * 24% - tva aferenta comisionului
-----------------------------------------------------
- 1.248 euro - valoarea totala a facturii emise catre client

De aici, cifra de afaceri este doar suma de 200 de euro (comisionul practicat de firma dvs).
sunt un mic invatacel, dar o sa cresc si eu mare ca voi

#4 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 04 February 2013 - 01:28 PM

brenda are mare dreptate, ea a aplicat var. 2 din cele 2 posibile (eu pe prima :sad: )

Vezi postareanopris, la 11 December 2009 - 02:02 PM, a spus:

Exista 2 variante:
- varianta normala, cu plata TVA pentru tot ce se factureaza, cu drept de deducere;
- varianta cu regim special de taxare, cand baza TVA este doar marja de profit a firmei, fara drept de deducere.

Varianta a 2-a este obligatorie in unele cazuri.
Pentru detalii, vezi Codul fiscal, art.152^1 si normele de aplicare.

in var. aratata de @brenda :smile: = var. cu TVA la comision (care comision este chiar venitul) se explica f. bine dif. mare intre suma facturata per total (cei 90.000 euro) si venitul aratat de contabili (cei 50.000 euro).

altfel spus, in total suma facturata la client, in var. 2, intra :
- val. serviciilor achiz. de la furnizorul tau = val cea mai mare si care NU este venit
- comisionul tau = val mai mica si care ESTE venit
- tva colectat calc. la comision (24% x comisionul tau)

:smile:

#5 Mika

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 124 Postari:

Postat 08 February 2013 - 03:00 PM

Inteleg nedumeririle si nemultumirile angajatorilor, numai ca atunci cand trebuie sa respecte "legislatia care este in schimbare de la o zi la alta" nu le convine si sunt in masura sa dea vina pe "Economist/Contabil/Contabil sef" pentru ca el este primul in acest lant vicios.

Cu bine si numai bine,
Mika

PS Si eu platesc taxe si impozite pentru PFA-ul pe care il am si nu m-am plans ca am platit sume mari statului roman. Mi se pare normal ca toate firmele cu CA<65,000 Euro sa plateasca un impozit minim. Ne-am obisnuit cu ideea sau suntem sfatuiti necorespunzator sa avem pierdere si la calculul impozitului pe profit sa avem suma nula de plata.

#6 edbica

Nou

• Members
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 08 February 2013 - 04:31 PM

Ar fi bine ca fiscul sa interpreteze cu varianta 2 la agentiile de turism pt calculul cifrei de afaceri. De ce oare am mari indoieli ca pe ici, pe colo vor interpreta diferit ? Daca CA al unei agentii de turism ar fi doar suma comisioanelor ar fi ok, altfel garantat vor plati acel 3% la o cifra de afaceri care de fapt nu le apartine si evident la marjele practicate ar fi in faliment a doua zi.

Pe de alta parte, ce este inca interesant, este ca PFA , II nu intra sub incidenta acestei legi, deci ... pare o forma de organizare mult mai la indeamana acum pt anumite activitati, chiar si pt turism.

#7 Marius R.

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 08 February 2013 - 10:56 PM

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati deoarece am o nelamurire referitoare la impozitul pe venit in cazul unei agentii de turism - conform noii ordonanțe Nr.8 din 23.01.2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
In cazul acesta agentia de turism, care comercializeaza un pachet turistic de 100 euro (pentru care emite factura) si pentru care primeste un comision de 5 euro, factura de la furnizor (hotel/alta agentie touroperatoare/transportator) fiind de 95 euro, ce impozit va plati ?

a) 3% din 100 euro sau
b) 3% din 5 euro
M-a instiintat contabilul ca ar trebui sa trec la impozitarea pe venit 3%, ceea ce ar fi un dezastru si pentru mine, daca ne iau 3% din 5% cat e comisionul nostrum uneori insemna ca vor sa ne termine.

Astept raspunsul Dumneavoastra.

Marius

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL