Salt la continut


72 replies to this topic

#61 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12405 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2018 - 11:24 AM

Gabi ti-a raspuns f bine, dupa parerea mea. Tu ai luat-o strict la singular, dar opinia ei este cu caracter general ...

La D020 trebuie sa atasezi copia actului/ actelor prin care dovedesti ca nu mai ai contracte in derulare (de regula ultimul ctr. incheiat/sfarsit). Fiscul te crede pe cuvant pana la proba contrarie, plecand de la premisa ca fiecare contribuabil este de buna-credinta !
Daca duci copia unui singur act doveditor ca ti-ai incheiat activitatea, dar tu mai ai si alte contracte pe care inca lucrezi si pe care le sustragi de la impozitare (in cazul de fata vb de ctb. sociale), atunci asta se cheama evaziune fiscala cu buna-stiinta, iar fiscul te va sanctiona (amenzi, majorari, popriri ...).

In baza de date a ANAF intra lunar decl. depuse de catre beneficiarii lucrarilor, cu impozitul retinut (D100) pt fiecare PF / CNP in parte, deci fiscul te poate prinde daca ai mintit cand ai depus D020 cu incetarea activitatii. In plus, in fiecare an firmele declara sumele impozabile si impozitul retinut in anul precedent pt fiecare PF (cu nume si CNP), prin D205 cu termen la sf lunii febr.
Deci, chiar daca se primeste D020 pt incetarea activitatii, ulterior situatia veniturilor incasate de o PF ca DDA este verificabila f usor, pe baza decl. pe care fiscul le primeste lunar (apoi anual) de la firma, iar cine recurge la strategii de evaziune fiscala risca sa fie sanctionat.#62 CPK

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 5 Postari:

Postat 18 January 2018 - 01:45 PM

Va multumesc pentru raspunsuri. Nu inteleg insa referirile pe care le faceti la “sustragerea de la impozitare” si “evaziune fiscala cu buna stiinta”.

Eu intrebam de depunerea D 020 de incetare a activitatii in momentul in care nu mai exista niciun contract in derulare.
In contractele la care ma refer (care pot fi 1-2 pe an, rareori mai multe, in unii ani - niciunul) se stipuleaza data semnarii, data de predare a lucrarii si termenul de plata in 30 zile de la predare. Toate acestea au loc in decursul anului (deci nu se trece dintr-un an in urmatorul cu nicio obligatie contractuala). La finalul anului, dupa ultima incasare, nu mai exista niciun contract in derulare.
Urmatorul contract ar putea fi semnat in martie sau iulie (dar nu e cert ca se va intampla. Exista ani in care nu se obtin deloc astfel de venituri). La incheierea unui nou contract, eu luam in calcul urmatoarele:

Vezi postareaCPK, la 17 January 2018 - 08:18 PM, a spus:

in eventualitatea ca ar urma sa incaseze iar venituri DDA, depun declaratia de redeschidere a activitatii in luna cand trebuie sa obtina primul venit. Iar la sfarsitul anului, dupa ultima incasare, depun din nou D 020 de incetare a activitatii.
... astfel, contributiile de asigurari sociale ar urma sa fie calculate de anaf si comunicate spre plata cf deciziei de impunere / regularizare impozit in baza declaratiei de venit care trebuie depusa pt venituri din DDA in mai 2019.

Exista aceasta posibilitate legala de inchidere / redeschidere a activitatii in functie de prima / ultima incasare efectiva a veniturilor DDA din 2018?

Deci nu am sugerat nicidecum sustragerea de la plata contributiilor pentru venituri obtinute, nici obtinerea de venituri cat timp activitatea figureaza ca suspendata / incheiata. Ci redeschiderea activitatii daca, intr-adevar, apare din nou ocazia de a incasa astfel de venituri.
Si prin depunerea D 200 in mai 2019, veniturile obtinute in 2018 se declara la nivelul la care au fost efectiv obtinute, in perfecta concordanta cu declaratiile D 100 depuse de beneficiarii lucrarilor in luna cand achita veniturile. Incasarea veniturilor fiind deci un moment ulterior redeschiderii activitatii.

Intrebarea mea viza prin urmare strict posiblitatea de a nu plati anticipat contributii pe care poate nu le vom datora (fie pentru ca nu vom obtine deloc astfel de venituri, fie ca ele vor fi sub plafon).

Poate un demers incomod si extrem, dar in fond doar o incercare de protejare impotriva unei masuri care, vad acum, a mai suscitat anterior o reactie sugestiva:

Vezi postareaOtilia Alupei, la 27 November 2017 - 12:09 PM, a spus:

Ai dreptate, desigur, cand vorbesti de o plata anticipata a contributiilor si asta are un singur nume : JACMANEALA !! :angry2:

Si reluind ce s-a discutat anterior mai constat ca, de fapt, posibilitatea la care ma refeream a mai fost invocata, ca legala, nicidecum ca tentativa de infractiune – adica exact asa cum o vedeam si eu:

Vezi postareaOtilia Alupei, la 27 November 2017 - 12:41 PM, a spus:

Si uitati asa, oameni buni, o sa ne tot frecam cu declaratii de suspendare a activitatii si reluare a activitatii - daca nu vrem sa platim contributii in plus !! :angry2:

SINISTRU !!

Deci, pana la urma, e vorba de fapt de o reconfirmare.

Imi pare rau daca am creat confuzie, poate nu ar fi trebuit sa mentionez “incetarea”, ci “suspendarea” activitatii?
nu e clara diferenta, dpdv al obligatiei de plata anticipata a contributiilor

Nu va suparati ca am insistat, dar la anaf n-au rabdare (poate nici competenta - unii) sa analizeze corect cand ridici o problema concreta, daramite sa te sfatuiasca cum e mai bine pt tine, nu pt ei. De multe ori nu fac decat sa citeze din legislatie si nu sunt in stare de lamuriri suplimentare. In plus unii, pe DDA, sunt varza :), stiu mai putin chiar decat noi nespecialistii ...

Multumesc

Aceasta postare a fost editata de CPK: 18 January 2018 - 01:48 PM
#63 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12405 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2018 - 04:15 PM

Am raspuns la asta :

Vezi postareaCPK, la 17 January 2018 - 10:49 PM, a spus:

Dar un contract incheiat nu exclude eventualitatea existentei altui / altor contract(e) in derulare, asa ca nu cred ca se poate utiliza un contract incheiat ca document justificativ pentru incetarea activitatii - daca asta ati vrut sa sugerati.

Nu era insiunuare ca ai face tu evaziune fiscala, au fost doar considerente legislative si de procedura.
Toti cei care nu mai au si anul asta venituri din activ. independente ar vrea sa NU plateasca anticipat CAS si CASS la ele, iar asta e f normal. Fiscul nu face nici macar gestul minimal de a da, in 2019 (la regularizare), banii inapoi pt CAS platit in plus, ci il ia cu japca si il baga fortat in totalul pensiei tale, chiar daca deja platesti CAS si ca salariat, de ex. Asta mi se pare maxim abuz fiscal, oricum am suci-o, si n-ai cum sa te feresti de el orice-ai face - am explicat cum isi cauta/ cum primeste ANAF datele despre contribuabil.
La CASS, din cate am citit pana acum, se restituie sau se compenseaza sumele reiesite in 2019 ca fiind platite in plus pt 2018. Oricum, nu inainte de a le compensa alte eventuale datorii catre stat !!

Singura modalitate de a limita platile anticipate e sa fii f restrictiv cu lunile in care lucrezi in 2018 si asta presupune un frecus consistent cu decl. aferente. Ti-am spus-o si eu, ti-a spus-o si Gabi ! :smile:#64 mgabi

  Membru activ

 • Members
 • PipPipPip
 • 1163 Postari:
 • Gender:Female

Postat 18 January 2018 - 04:49 PM

Din pacate nici la CASS nu se regularizeaza. Raman platite.

Singura "regularizare" apare daca incetezi activitatea si depui D600 pentru incetarea platii.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) care în cursul anului fiscal își încetează activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie depun la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, o declarație în vederea stopării obligațiilor de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate, stabilită conform alin. (2). Modelul declarației se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F.#65 CPK

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 5 Postari:

Postat 18 January 2018 - 09:27 PM

Acum e (mai) clar, multumesc. La suspendarea temporara ar trebui deci mentionat intre ce date anume / pe ce perioada se va suspenda activitatea, iar la incetare - nu. Dar in ambele situatii se sisteaza obligativitatea contributiilor.
Ramane problema actelor doveditoare din care rezulta inactivitatea: nu stiu daca vor accepta in acest sens o copie de pe "utlimul contract incheiat/sfarsit".
Si trebuie sa rectific acordul dat anterior afirmatiei facuta de Gabi, potrivit careia "In contract scrie de la ce data incepe... si la ce data se incheie".

Tocmai, ca nu scrie.
Am verificat si in cazul altor colegi, contractele sunt de cesionare a DDA si prevad perioada pentru care este valabila cesiunea - de regula 5 ani (!), uneori pana la 20 ani.
Pe perioada cesiunii, beneficiarul are dreptul sa utilizeze lucrarea autorului si sa obtina el venituri astfel, insa autorul nu va mai incasa nimic in afara platii unice pe care a primit-o la termenul prevazut. Exista prevederi in contract din care reiese ca e vorba de o plata unica, formularile difera putin, insa se fac referiri la plata "sumei totale in decurs de 30 zile de la predare" sau ca "plata se va face integral in termen de 30 zile ...".
Prin urmare, contractul nu "se incheie" din punctul de vedere al obiectului (cesiunea DDA), ci numai dpdv al veniturilor pe care le genereaza pt autor. Nu e uzual sa se mentioneze in contract o anume "data de incetare" propriu-zisa a acestuia, niciunul dintre colegi nu are o astfel de prevedere in contracte. Si asta tocmai ca sa nu se creeze confuzie cu incetarea cesiunii, care curge in continuare si dupa predarea lucrarii / achitarea onorariului (printr-o singura plata).

O sa aiba cineva la anaf rabdarea sa stea sa analizeze cele de mai sus, sa inteleaga ca 'plata integrala" la un anumit termen inseamna de fapt venit numai in luna incasarii respective si, prin excludere, prin deductie logica, dupa momentul respectiv nu se mai obtin venituri, deci persoana nu mai are activitate?
(ca luna de activitate inseamna luna obtinerii venitului)
Iar la anaf nu au treaba cu logica, lor trebuie sa le pui sub nas :biggrin: ceva in care sa scrie negru pe alb ce trebuie tu sa demonstrezi.#66 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12405 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 19 January 2018 - 11:55 AM

Gabi are dreptate, imi cer scuze pt eroare (care era de bine, realitatea e mai rea). Asa ca, oameni buni, ce-ati platit e bun platit !! :angry2:

CF 2017 :

ART. 175 - Declararea și definitivarea contribuției de asigurări sociale de sănătate
(4) Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit alin. (2) și (3) se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

FORMA DIN 2018

ART. 175 - *** A B R O G A T ***

Ma uit si CPF, poate zice ceva acolo ... parca totusi am vazut ceva cu restituirea la contributii (la impozitul pe venit e sigur DA).
Oricum, sunt sigura ca am vazut undeva ca CAS nu se restituie, dar acum nu mai stiu unde exact. Am capiat cu atata legislatie schimbata ! :sad:

Da, am vazut aici : https://static.anaf....ibutii_2016.pdf

Contribuțiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare și la stabilirea punctajului pentru pensionare.
.............
Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală7 .
...........
7. Stabilirea contribuției anuale de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017
Organul fiscal competent are obligația stabilirii contribuției anuale de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează, într-un an fiscal, venituri din următoarele categorii:
a) venituri din activități independente;
b) venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură;
c) venituri din asocierea cu o persoană juridică;
d) venituri din cedarea folosinței bunurilor;
e) venituri din investiții;
f) venituri din alte surse.

Contribuția anuală de asigurări sociale de sănătate prevăzută la aliniatul precedent se stabilește, de organul fiscal competent, în anul următor celui de realizare a veniturilor, prin decizie de impunere anuală11 pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, pe baza informațiilor din:
► declarațiile fiscale privind veniturile realizate;
► evidența fiscală, după caz.

11 Sumele de plată stabilite prin decizia de impunere anuală se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, iar cele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.


---------------------------------------------------

De la data aparitiei acestor materiale, pana la 1 ian 2018, lucrurile s-au schimbat din nou !! :sad: Partea proasta este ca fiecare dintre noi isi face planuri cu veniturile obtinute si apoi se trezeste cu legislatia schimbata , cu planurile scrum. Nu stii sigur si de la inceput cu ce bani ramai, deci nu poti negocia initial in cunostinta de cauza ...#67 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12405 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 19 January 2018 - 12:35 PM

Si totusi ....

CPF 2018

ART. 167 Compensarea
.........(2) Creanțele debitorului se compensează cu obligații datorate aceluiași buget, urmând ca din diferența rămasă să fie compensate obligațiile datorate altor bugete, în mod proporțional, cu respectarea condițiilor prevăzute la alin. (1).
...........
(4) Dacă legea nu prevede altfel, compensarea operează de drept la data la care creanțele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide și exigibile.
.......... 3. la data emiterii deciziei de impunere anuală, în cazul impozitului pe venit de restituit rezultat din regularizarea anuală, potrivit legii. Restituirea se face în limita sumei rămase după regularizarea impozitului anual cu plățile anticipate neachitate;
...........
5. la data prevăzută de lege pentru depunerea declarației fiscale, în cazul sumelor de restituit rezultate din regularizarea prevăzută la art. 170;
6. la data depunerii cererii de restituire, în limita sumei aprobate pentru restituire prin decizia emisă de organul fiscal potrivit legii, pentru celelalte cazuri de sume de restituit.

(7) Compensarea se constată de către organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu. Dispozițiile art. 165 privind ordinea stingerii datoriilor sunt aplicabile în mod corespunzător.

ART. 168 Restituiri de sume
(1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.
(2) în situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective.
(3) Prevederile prezentului articol se aplică și pentru sumele de restituit ca urmare a aplicării, potrivit legii, a scutirii indirecte sau a altor asemenea scutiri.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se restituie din oficiu următoarele sume:
a) cele de restituit, reprezentând diferențe de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere;
(5) Diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale de restituit mai mici de 10 lei rămân în evidența fiscală spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmând să se restituie atunci când suma cumulată a acestora depășește limita menționată.
(6) Prin excepție de la alin. (5), diferențele mai mici de 10 lei se restituie în numerar numai la solicitarea contribuabilului/plătitorului.
(8) în cazul în care contribuabilul/plătitorul înregistrează obligații restante, restituirea/rambursarea se efectuează numai după efectuarea compensării potrivit prezentului cod.
(9) în cazul în care suma de rambursat sau de restituit este mai mică decât obligațiile restante ale contribuabilului/plătitorului, se efectuează compensarea până la concurența sumei de rambursat sau de restituit.
(10) în cazul în care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decât suma reprezentând obligații restante ale contribuabilului/plătitorului, compensarea se efectuează până la concurența obligațiilor restante, diferența rezultată restituindu-se contribuabilului/plătitorului.
a) cele de restituit, reprezentând diferențe de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere;#68 mgabi

  Membru activ

 • Members
 • PipPipPip
 • 1163 Postari:
 • Gender:Female

Postat 19 January 2018 - 12:51 PM

Da, numai ca sumele platite pentru contributii nu se regularizeaza, potrivit CF.
CF spune ca se datoreaza CASS pentru anul curent (2280lei fix) daca veniturile din anul anterior depasesc plafonul. Nimic de recalculare/regularizare ...etc.

Totusi poti avea recalculari la CAS/CASS daca se suspenda activitatea sau daca se rectifica declaratiile de venit ... sau din diverse alte motive.In acest caz se va aplica ce scrie in CFP.

Aceasta postare a fost editata de mgabi: 19 January 2018 - 12:55 PM
#69 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12405 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 19 January 2018 - 01:51 PM

Exact ! Ai dreptate ! :smile:

Deci, trebuie depusa D600 cu intreruperea activitatii ori de cate ori apare aceasta situatie, insa eu cred ca scutirea se va aplica pe intervale de luni intregi deoarece calc. se face lunar (cf CF). Adica, daca apare o intrerupere a activ. intre 15.01 - 15.02 eu cred ca ambele luni vor fi cuprinse in calcul, tocmai din cauza ca se face calc. lunar in sensul ian, febr, martie ...#70 Dragosh19

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 3 Postari:

Postat 19 January 2018 - 04:01 PM

Buna ziua.
Sotia mea este angajata iar luna aceasta (ianuarie) va beneficia si de 5.000 lei din drepturi de autor, care probabil vor fi singurele venituri de acest fel in 2018 si nici in 2017 nu a mai avut astfel de venituri.
Am tot citit commenturile dar nu sunt sigur daca am inteles corect.
Cu impozitul am inteles cum se procedeaza.
Dar contributii trebuie sa plateasca pentru aceasta suma? Daca da cand si cat?
O alta intrebare e daca aceste venituri din drepturi de autor pot fi luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani (sotia va naste undeva in luna iulie) Multumesc anticipat!#71 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12405 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 19 January 2018 - 06:46 PM

Inainte de orice, o sfatuiesc insistent sa nu incaseze tot venitul intr-o luna, ci in 2-3 luni ( eventual consecutive). Motivul este ca depaseste plafonul (baza de calcul) de 1.900 lei lunar si o sa plateasca CAS (pensii) pt banii astia incasati toti intr-o luna. Daca ii incaseaza pe 2-3 luni, atunci baza de calcul se imparte la lunile respective (nr de luni) si astfel de micsoreaza, ceea ce va face sa nu plateasca nici CAS (pensii) si nici CASS (sanatate - unde suma se raporteaza la tot anul 2018, nu doar la luna/lunile in care s-a incasat venitul cum se procedeaza pt CAS -pensii).
Baza de calcul este venitul brut - cota forfetara de 40%, iar asta vine cam 5.320 (brut estimat la un net de 5.000) - cota de 40% = 3.192 lei , deci merge impartit in 2 luni ca sa nu sara de 1.900 lei.
Daca face asa, nu mai depune D600 nici anul asta si nici la anul !! Astfel scapa de impozitarea acestei sume in 2019, privind contributiile sociale !! Suma de 5.000 lei va deveni baza de calcul pt contributiile din 2019 si va depasi plafonul de 1.900 lei, deci va avea de plata CAS si la anul.
Deci, MARE ATENTIE - vorbiti la firma sa accepte plata in 2 transe ! E pacat sa platiti atatea taxe cand ele se pot evita usor.

In termen de 30 zile de la data in care incaseaza cei 5.000 lei (sau prima transa/ primii bani) va trebui sa depuna D020 - de inregistrare fiscala ( https://static.anaf....ecl020_2007.pdf ), cf art 82, alin.6), lit d) din Codul de procedura fiscala.
Daca nu se inreg. in termen (sau deloc), poate primi amenda si oricum se va aplica alin. urmator din art. 82, care spune ca :
(7) în scopul administrării creanțelor fiscale, organul fiscal central poate să înregistreze, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, un subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii. Procedura de înregistrare din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F.

Ref la intrebarea a 2-a, DA = se iau in calcul veniturile din DDA. :smile:
Felicitari pt bebe ! :wub:#72 Dragosh19

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 3 Postari:

Postat 19 January 2018 - 10:35 PM

Multumesc pentru raspuns dar si pentru felicitari!
As mai avea o intrebare...in perioada in care va fi in crestere copil, poate incasa astfel de venituri fara sa ii fie sistata indemnizatia?#73 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12405 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 20 January 2018 - 12:06 PM

Completare la DDA : dupa ce a incasat ultima transa, neaparat sa depuna din nou D020 cu incheierea activitatii. Daca, ulterior, mai obtine venituri din DDA, depune din nou D020 cu reinceperea activ.

Ref. la CIC + DDA, raspunsul meu este DA, cf. OG 111/2010 actualizata 2017.
Articolul 16 .......
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i) , plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
....
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) .

art. 2, alin (2) : (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata .

Deci, in 2018 poate obtine venituri din DDA (brute, zic eu) in suma de maxim 3 x (1.900 x 85%) = 4.845 lei.

Acuma, sintagma "venituri supuse impozuitului" e interpretabila pt DDA (si nu numai) fiindca venitul din DDA supus impozitului (stricto senso) NU este brutul, ci este brutul - cota forfetara de 40%, ceea ce e f diferit ca suma impozabila. Cu toate astea, eu totusi cred ca e vb de art. 61 din Codul fiscal (adica de brut), desi era f simplu sa mentioneze acest articol in formularea de la lit. c) de mai sus, adica sa fi scris clar "venituri supuse impozitului pe venit cf art 61 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal" ... a fost f greu sa mai scrie si asta ... sau poate au evitat corectiile necesare daca se mai schimba CF si avea loc renumerotarea art. din el - asa cum s-a intamplat in 2015. Mai bine lasa o ambiguitate acolo decat sa se deranjeze sa modifice si legislatia secundara ori de cate ori e nevoie - primul cod fiscal a rezistat 12 ani, asa ca nu au loc renumerotari atat de des incat sa ii rupem cu munca aici, dar ... deh ... traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul (vb unui "clasic in viata").

Cod fiscal 2018, ART. 61 - Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a) venituri din activități independente, definite conform art. 67 ;
b) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
c) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83 ;
d) venituri din investiții, definite conform art. 91 ;
e) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
f) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
g) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108 ;
h) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111 ;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

ART. 67 - Definirea veniturilor din activități independente
(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.


Similar Topics Collapse

9 useri citesc topicul

0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL
Privacy Policy RO | Termeni si conditii