search

18 intrebari arzatoare despre SPLIT TVA si raspunsurile MFP!

Editie istorica FIDELIS: Cea mai mare suma investita in cadrul unei emisiuni

Iata ce anunta Ministerul de Finantele pe tema OG 23/2017 - Plata defalcata a TVA sau split TVA:
 
1. Care sunt regulile fiscale in domeniul TVA pe care le modifica mecanismul platii defalcate a TVA?
 
Mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba nicio regula fiscala in domeniul TVA. Nu se modifica regulile de exigibilitate a TVA, de inscriere a operatiunilor in decontul de TVA, nu se impun obligatii suplimentare de raportare etc.
 
2. Care sunt facilitatile care sunt oferite persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017?
 
Pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 au fost prevazute urmatoarele facilitati:
 
• anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii;
• reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017.
 
3. Cine trebuie sa aiba cont de TVA?
 
Toate persoanele juridice si persoanele fizice platitoare de TVA care presteaza servicii sau livreaza bunuri, taxabile, in Romania.
 
4. Pentru ce tranzactii se aplica plata defalcata a TVA?
 
Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate operatiunile taxabile din punct de vedere al TVA pentru care care locul livrarii de bunuri sau locul prestarii de servicii se considera a fi din punct de vedere al TVA in Romania.
 
Nu se aplica mecanismul platii defalcate a TVA pentru tranzactiile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata TVA sau pentru operatiunile supuse regimurilor speciale de TVA: regimul bunurilor second-hand, regimul agentiilor de turism, regimul special pentru agricultori, etc.
 
5. Cum functioneaza mecanismul?
 
Fiecare firma platitoare de TVA va avea in mod obligatoriu un cont separat de TVA, diferit de contul curent.
 
Pentru fiecare factura emisa de un furnizor, firma cumparatoare va face face doua plati:
1) Una in contul curent, reprezentand valoarea produselor/serviciilor. Aceasta plata se face din contul curent al beneficiarului.
2) Una in contul de TVA, reprezentand valoarea TVA pentru produsele/serviciile in cauza.
Aceasta plata se face din contul de TVA al beneficiarului.
 
Din contul de TVA al unei firme se pot face, in general, doar doua tipuri de operatiuni:
 
1) Plata TVA catre furnizorii firmei
2) Plata TVA catre bugetul de stat (sumele datorate statului ca diferenta intre TVA colectata si TVA deductibila din decontul de TVA).
 
Deci, in general, dintr-un cont de TVA nu se pot face decat plati catre alte conturi de TVA sau catre bugetul de stat.
Se mai pot face transferuri din contul de TVA catre contul curent al firmei, insa numai daca firma respectiva a alimentat anterior contul de TVA cu sume din contul curent, intrucat a avut de platit mai mult TVA catre furnizori decat TVA incasata de la clienti. In acest caz, restituirea sumelor din contul de TVA in contul curent al firmei se poate efectua doar cu aprobarea ANAF acordate in urma unei cereri din partea firmei.
 
NU SE POT FACE RETRAGERI DE NUMERAR (CASH) DIN CONTUL DE TVA.
Pentru toate facturile platite catre operatorii economici este obligatorie plata defalcata a TVA in contul de TVA al acestora.
 
Exceptii:
• Platile in numerar, din partea persoanelor fizice sau juridice.
• Platile cu cardul sau cu substitute de numerar, din partea persoanelor fizice sau juridice.
In situatiile de mai sus, firmele care au incasat banii au obligatia ca in maxim 7 zile lucratoare sa depuna TVA aferenta sumelor incasate in contul propriu de TVA.
 
6. Unde se deschid conturile de TVA?
 
Conturi deschise la Trezorerie
 
Trezoreria va deschide gratuit si automat cate un cont de TVA pentru toti operatorii economici platitori de TVA, fara a fi necesara o solicitare scrisa din partea acestora.
 
Operatiunile in conturile de TVA deschise de trezorerie vor fi gratuite (nu vor avea comisioane).
Operatorii economici vor avea acces la extrase de cont gratuite, in format electronic, privind operatiunile lor din contul de TVA
 
Fiecare operator va putea identifica propriul cont de TVA, dar si contul furnizorilor sai, pe site-ul Ministerului Finantelor si/sau pe site-ul ANAF.
Conturile deschise la Trezorerie vor putea fi utilizate doar pentru platile in lei.
 
Conturi deschise la banci
 
Bancile comerciale vor putea deschide conturi de TVA pentru toti clientii lor platitori de TVA. Acestia vor putea valida contul de TVA in cel mult 90 de zile.
 
Orice operatiune bancara in contul de TVA deschis de banca echivaleaza cu validarea acestuia.
Banca este obligata sa informeze clientul cu privire la costul de administrare si comisioanele practicate pentru conturile de TVA.
 
Banca nu are dreptul sa perceapa taxe/comisioane pentru conturile de TVA nevalidate.
Bancile pot deschide conturi de TVA si pentru platile in valuta.
 
O firma poate avea mai multe conturi de TVA (ex. un cont de TVA pentru platile in lei deschis la Trezorerie si un cont de TVA deschis la o banca pentru platile in valuta)

Cititi continuarea aici!


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice