In urma inspectiilor fiscale incheiate in luna aprilie 2023, ANAF a prezentat 3 cazuri de verificari documentare la contribuabili persoane juridice si fizice. Numele si sumele au fost anonimizate de ANAF, iar in randurile de mai jos iata care au fost principalele constatari ale inspectorilor.
1. Erori privind tranzactiile imobiliare
PFA X - contribuabilul a desfasurat activitati de tranzactii imobiliare.
Perioada verificata a fost: 01.01.2019 - 31.12.2019 Impozit pe venit si contributii
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala
Organele de inspectie fiscala au constatat pentru anul 2019 o diferenta in minus de venit brut in suma de x lei, fata de venitul brut declarat de catre contribuabil in declaratia unica.
Organele de inspectie fiscala au procedat la verificarea documentelor justificative privind cheltuieliel efectuate de contribuabil in anul 2019, constatand ca PFA X a avut inregistrate cheltuieli in suma de x lei, din care potrivit constatarilor organelor de inspectie fiscala, cheltuieli nedeductibile in suma totala de x lei.
Organele de inspectie fiscala au procedat la calcularea valorii cheltuielilor deductibile cu achizitia terenurilor si anume a cotei de 50% din valoarea totala deductibila, proportional cu suprafata de teren vandut catre X SRL, rezultand suma de x lei.
Deoarece terenurile nu reprezinta active amortizabile conf. art. 28, alin. 4, lit. a din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu achizitia sunt deductibile la data vanzarii acestora, conf. art 68 alin 4, lit k din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, proportional cu suprafata vanduta, la valoarea de metru patrat de teren achizitionat de la SC Y SA.
Venitul net anual constatat de organele de inspectie fiscala ca urmare a verificarii documentare a fost in suma de x lei, existand o diferenta suplimentara de venit net in suma de x lei, fata de pierderea fiscala declarata de catre contribuabil in suma de x lei.
De asemenea, aferent venitului net stabilit ca urmare a verificarii documentare, in suma de x lei, au fost stabilite contributii sociale suplimentare in suma de x lei.
2. Vanzare apartament si loc de parcare - aplicarea gresita a cotei reduse de TVA de 5%
SC X SRL are ca obiect de activitate 'dezvoltare (promovare) imobiliara', cod CAEN 4110.
Perioada verificata:01.01.2017 - 31.12.2022 - TVA
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala
Aferent perioadei 2017- 2022, SC X SRL a realizat venituri din vanzarea de apartamente si anexe gospodaresti catre clienti persoane fizice pentru care societatea a aplicat in mod eronat cota redusa de TVA de 5%.
Din analiza contractelor de vanzare-cumparare incheiate si a modului de respectare a conditiilor legale pentru aplicarea cotei reduse de 5%, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate prevederile legale in ceea ce priveste limta maxima a valorii locuintelor de 450.000 lei, respectiv 700.000 lei (incepand cu ianuarie 2022) valoare fara TVA, in sensul ca SC X SRL nu a considerat tranzactia de vanzare-cumparare a locuintei (compusa din apartament si loc de parcare) ca si o operatiune complexa unica, ci a fragmentat unele tranzactii reprezentand vanzare apartamente si anexe aferente catre acelasi client prin emiterea de facturi cu cote diferite de TVA, respectiv cota redusa de TVA de 5% pentru apartamente si cota standard de TVA de 19% pentru parcari, fragmentarea fiind operata numai in scop final pentru a evita aplicarea cotei standard de TVA in cazul depasirii valorii limita.
In cazul vanzarii unui apartament si a unei parcari (anexa gospodareasca) din imobilele situate in ansamblul rezidential construit de societate catre aceeasi persoana fizica sau familie, avand in vedere faptul ca valoarea apartamentului impreuna cu anexa/anexele gospodaresti (parcarea supra/subterana) depaseste valoarea limita de 450.000 lei, respectiv 700.000 lei prevazuta la art. 291 alin. 3 lit. c din Legea nr 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, SC X SRL a intocmit 2 facturi cu cele doua cote diferite de TVA, respectiv cota redusa de TVA de 5% pentru apartamente si cota standard de TVA de 19% pentru parcari, in conditiile in care atat apartamentul cat si anexa/anexele gospodaresti au facut obiectul a doua contracte incheiate succesiv in aceeasi zi sau in cursul aceleiasi luni, ori in luni consecutive.
Totodata, organele de inspectie fiscala au constatat ca societatea verificata nu a fost consecventa in aplicara aceluiasi rationament privitor la cota de TVA, in sensul ca au existat situatii in care SC X SRL a aplicat aceeasi cota de TVA la vanzarea apartamentului si a locului de parcare catre aceeasi persoana fizica, considerand astfel operatiunile ca fiind complementare.
Achizitionarea locului de parcare nu constituie pentru cumparator un scop in sine fara nicio legatua cu achizitionarea apartamentului, ci reprezinta mijlocul de a beneficia in cele mai bune conditii de apartamentul achizitionat. Cu alte cuvinte, operatiunea este considerata unica din punctul de vedere al scopului urmarit de cumparatori (clienti) si nu din punct de vedere al modului in care vanzatorul (furnizorul) intelege sa trateze comercial, investitional, tehnic, etc elementele ce compun operatiunea analizata.
In aceste conditii, fragmentarea tranzactiei in doua operatiuni principale, asa cum a fost realizata de societatea verificata, are caracter artificial. In consecinta, vanzarile efectuate de SC X SRL catre persoane fizice reprezinta operatiuni unice la care se aplica cota standard de TVA de 19%. Intrucat valoarea apartamentului impreuna cu locul de parcare depaseste valoarea de 450.000 lei, respectiv 700.000 lei prevazuta pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, rezulta o diferenta suplimentara in suma de x lei.
3. Materiale de constructii - achizitii si livrari nedeclarate/declarate eronat
SC X SRL are ca obiect de activitate 'comert cu ridicata al materialului lemnos', cod CAEN 4673.
Perioada verificata:
01.07.2017 - 31.12.2022 - impozit profit
01.08.2017 - 28.02.2023 - TVA
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala
Din verificarea efectuata s-au constatat investitii in curs de executie in valoare scriptica de x lei, din care x lei inregistrata prin transfer stocuri de marfa din magazinele si depozitele proprii, reprezentand materiale de constructie.
Societatea verificata a descarcat din gestiune investitia ramasa si nereceptionata in suma de x lei, prin inregistrarea acesteia pe cheltuieli deductibile fiscal, cu explicatia demolare hala si anexe, demolare efectuata in regie proprie, pentru care nu s-au prezentat documente din care sa rezulte modul de valorificare a materialelor rezultate in urma demolarii si nici intentia de construire a unui alt proiect pe acel teren, in scopul operatiunilor taxabile ale societatii.
Organele de inspectie fiscala au procedat la ajustarea TVA astfel:
- pentru investitia in suma de x lei, reprezentand valoare investitie demolata, stabilindu-se TVA suplimentara in suma de x lei.
- pentru investitia in suma de x lei reprezentand transfer de marfuri (materiale de constructie) din magazinele si depozitul proprii, 'transfer efectuat cu scopul de a masca lipsa stocului de marfa din gestiune' s-a stabilit TVA suplimentara in suma de x lei.
Organele de inspectie fiscala nu au acordat drept de deducere conform prevederilor legale pentru suma de x lei, reprezentand cheltueli cu descarcarea din gestiune a imobilizarilor in curs de executie ca urmare a demolarii halei si anexelor construite in regie proprie, procedand la recalcularea rezultatului contabil evidentiat de societate, stabilind TVA suplimentara in suma de x lei.
De asemenea, s-au mai constatat urmatoarele deficiente:
- neconcordante reprezentad achizitii si livrari nedeclarate/declarate eronat de catre contribuabil, cu implicatii fiscale privind impozitul pe profit si TVA, respectiv livrari de marfuri neinregistrate in contabilitate, livrari (avansuri facturate catre client) neinregistrate de catre contribuabil.
- societatea a procedat la ajustarea bazei de impozitate in baza unei facturi de stornare reprezentand avans marfa, emisa catre client, factura pentru care societatea analizata nu a prezentat dovada comunicarii acesteia catre client, factura neinregistrata de catre client.
- societatea a dedus eronat TVA in cota de 19% aferenta unei facturi cu cota de TVA de 5% reprezentand avans de la un furnizor.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia <<