search

3 motive sa nu fim linistiti in fata recesiunii

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz
Ne confruntam cu cea mai grava criza de la cel de-al doilea razboi mondial incoace. Afirmatia ii apartine cancelarului german Angela Merkel. Cand aceste aprecieri vin din Germania, prima ca marime si cea mai solida economie europeana, care a reusit sa traverseze pana acum criza economica fara mai zguduituri, cred ca trebuie sa luam foarte in serios avertismentul.

Cei care au urmarit scena publica din Romania din ultimele saptamani nu cred sa fi vazut mari framantari legate de pericolul relansarii crizei economice. Avem un proiect de buget pe anului viitor, e adevarat, fara cresteri de salarii si pensii, dar si cu promisiunea ca acestea nu vor scadea. Mai mult chiar, pentru ca publicul sa nu deznadajduiasca, guvernantii au promis ca, in ceea ce-a doua jumatate a anului viitor, daca Europa nu va fi foarte tare lovita de recesiune, ne-am putea gandi la usoare majorari.

Eu, cel putin, asta am inteles din spusele guvernantilor. Ca finantele statului sunt stabilizate, ca masurile de austeritate si-au facut efectul (inclusiv cel "benefic"), ca nu ne paste niciun pericol major si ca, atunci cand va sa fie mai rau, va fi tot ca pana acum. Adica, - in definitiv - rau ca acum.

Trecand in revista toate aceste elemente si incercand sa inteleg ideea acreditata in aceste saptamana sub semnul lui "cand va fi cel mai rau, va fi ca acum", intuiesc ca decidentii nostri politici sunt, de fapt, nesinceri. Este foarte adevarat, economia romaneasca este in crestere (dupa cum arata ultimele date ale Comisiei Nationale de Prognoza), ba este chiar a doua tara din Uniune ca nivel al cresterii, insa nu e foarte clar ce-ar garanta ca aceasta revenire nu este una pur conjuncturala si ca nu va fi facuta tandari la primele turburente care vor afecta economia Europei. Cred ca trei sunt pericolele care "ameninta" perspectivele cvasi-optimeste ale guvernantilor nostri. Sa le luam pe rand:

1. Pericolul financiar-bancar.
Cu un sistem bancar controlat in proportie de vreo 90% de capitalul bancar extern, european, Romania poate avea mari surprize in cazul unui colaps bancar in Europa. Acest scenariu a fost infatisat chiar de reprezentantul Fondului Monetar la Bucuresti, Jeffrey Franks. Capitalul bancar romanesc este aproape inexistent si, in plus, el este reprezentat de doua banci, mici si foarte mici, precum CEC si Eximbank. Mult prea putin, pentru ca un razboi al creditarii nu se poate duce cu astfel de "voinici" in cazul in care marile banci prezente la noi vor dezerta.

2. Pericolul diminuarii exporturilor.
Romania are ca principal partener comercial statele din Uniunea Europeana. Exporturile care au ca tinta alte piete sunt relativ mici si ele nu pot asigura o baza solida industriei noastre nationale. Asadar, o prabusire a cererii europeana ar fi fatala industriei exportatoare romanesti. Inca nu stim foarte bine cum vor arata exporturile noastre dupa plecarea Nokia de la Jucu, insa un colaps european al cererii ar fi de-a dreptul catastrofale. In plus, reducerea deficitului comercial se datoreaza in mare masura reducerii importurilor inutile, un reglaj realizat de scaderea de cumparare a populatiei, si nu unui avant nemaiintalnit al exporturilor, care raman inca modeste.

3. Iar pericolul cel mai mare, pe care conducatorii nostri nu par sa-l perceapa la adevaratele lui dimensiuni, este coruptia.
Un studiu realizat recent in Grecia scoate la lumina cifre care iti taie respiratia: coruptia guvernamentala, a administratiilor centrale si locale insumeaza 8% din PIB-ul statului elen. Ei bine, daca am risca o estimare asupra situatiei din Romania avand ca reper cifrele grecesti, am putea crede ca nota de plata a coruptiei confisca anual undeva la vreo 10 procente din PIB. Adica, undeva binisor peste 10 miliarde de euro.

Acesti bani dispar anual din bugetul de stat al Romaniei si, in loc sa avem parte de bunuri si servicii publice de calitate, avem "imbogatiti de tranzitie" si politicieni milionari. Coruptia roade incontinuu din integritatea statului, pauperizandu-i cetatenii.

Daca guvernantii u vor intelege acest lucru, este greu de inteles cum vom putea depasi aceasta criza. Sa speram insa ca ora adevarului se apropie, chiar daca ar fi sa privim - chiar cu un usor scepticism - spre ultimul scandal de corutie de la Cluj.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice