search

4 concepte-cheie ale managementului viitorului - cum te pregatesti pentru provocarile din era digitala

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024

Intr-o era digitala in care tehnologia pare sa devina nucleul activitatilor de afaceri, concentrarea atentiei asupra oamenilor poate parea paradoxala, dar este solutia care poate ajuta antreprenorii sa depaseasca provocarile in era digitala. 


Acest lucru este sustinut si de 83% dintre antreprenorii care au luat parte la un studiu efectuat de LinkedIn. Conform acestora, pentru a avea succes pe termen lung, companiile, pe langa folosirea tehnologiilor moderne, ar trebui sa contruiasca si o cultura organizationala concentrata asupra oamenilor. Iar acest aspect sta la baza unuia dintre cele 4 concepte-cheie mentionate in acest articol. 


Descopera in continuare care sunt cele mai importante concepte-cheie pe care sa le ai in vedere atunci cand esti antreprenor.

1. Aplicarea conceptului de people centricity

Deja se poate observa ca una dintre principalele provocari ale managerilor este de a se adapta nevoilor angajatilor moderni. Iar una dintre aceste nevoi este si va fi si in viitor autonomia.

 

Dupa perioada pandemiei, in care echipele au demonstrat ca pot sa-si indeplineasca sarcinile independent, definitia unui manager s-a schimbat: puterea nu mai este la el, ci la oamenii din echipa. Managerul, in schimb, este vazut acum ca un ghid si un sustinator al angajatilor care-i ajuta pe acestia sa-si atinga potentialul maxim. Cum poate face asta? E simplu: prin aplicarea conceptului de people centricity.


Acest concept implica crearea unei culturi organizationale care pune accentul pe nevoile, aspiratiile si dezvoltarea personala si profesionala a angajatilor. Astfel, in loc sa fie perceputi ca simple resurse care trebuie gestionate, angajatii sunt vazuti ca parteneri esentiali in succesul organizatiei.


Pentru a putea si tu sa construiesti o cultura care sa promoveze acest lucru, incurajeaza o comunicare deschisa si transparenta, creeaza un mediu fizic modern, cu birouri open space si zone de relaxare, si ofera-le angajatilor tai oportunitati de dezvoltare personala si profesionale prin care sa le recompensezi contributiile aduse de-a lungul timpului. Bineinteles, toate acestea in timp ce le permiti sa mentina un echilibru intre viata profesionala si cea personala.

2.Implementarea sistemului de organizare flat

Plecand tot de la resursele umane, de aceasta data o alta provocare a viitorului este adaptabilitatea la schimbare. Stim cu totii ca ne aflam intr-o era care cunoaste o evolutie accelerata, motiv pentru care companiile trebuie sa fie capabile sa se adapteze rapid la noile cerinte si oportunitati.


Cea mai eficienta metoda de a face acest lucru este de a implementa un sistem de organizare flat, adica de a elimina straturile ierarhice din cadrul companiei. Astfel, luarea deciziilor se poate face mai rapid si mai eficient, facilitand adaptarea la schimbare.


Pentru a pune acest concept in practica, poti incepe prin revizuirea structurilor organizationale si promovarea autonomiei si a responsabilitatii la nivel de echipa. Mai apoi, gandeste-te la cateva investitii pe care sa le faci, astfel incat trecerea la sistemul de organizare flat sa fie cat mai facila si eficienta. 


De exemplu, pentru a promova autonomia in randul unor procese, poti sa investesti in roboti care sa efectueze sarcini repetitive, in timp ce realoci resursele umane catre procese care necesita capacitate analitica si rationala pentru luarea deciziilor. In acelasi timp, si investitiile in tehnologii care faciliteaza comunicarea si colaborarea intre angajati sunt importante. Platformele online de comunicare si inclusiv programele de formare si dezvoltare a abilitatilor de conducere si management iti pot ajuta angajatii sa se adapteze mai usor  la aceasta noua forma de organizare.


Daca inca nu esti pregatit din punct de vedere financiar sa investesti in solutiile necesare pentru dezvoltarea businessului tau, dar ai cel putin 12 luni de activitate, poti sa apelezi la o institutie financiara nebancara (IFN) pentru a accesa un credit pentru afaceri de cel mult 1.000.000 RON. In functie de scopul ales pentru cheltuirea banilor, poti beneficia de o perioada de rambursare de pana la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt si 60 de luni pentru investitii. Iata cateva lucruri interesante de stiut:


  • creditul de pana in 100.000 RON il poti obtine 100% online, in timp ce pentru creditele care depasesc aceasta suma, vei putea beneficia de sprijin din partea unui consultant;
  • imprumutul de pana in 35.000 RON il poti obtine tot online, doar cu ajutorul extrasului de cont, in timp ce pentru creditele care depasesc aceasta suma ai nevoie si de ultima balanta disponibila;
  • dobanda este variabila, in functie de valoarea ROBOR la 6 luni;
  • in cazul in care te vei afla in imposibilitate de plata a ratei, poti sa amani rambursarea cu 30 de zile, o singura data pe durata creditului, daca ai un comportament bun de plata.

3.Tehnologiile de ultima generatie care transforma conceptul de business

Tot pentru a raspunde nevoii de adaptare, o alta solutie pe care o poti implementa este folosirea tehnologiilor de ultima generatie care sa iti permita sa tii pasul cu era digitala caracterizata de inovatie si automatizare. Tehnologiile de ultima generatie nu doar ca rezolva aceasta provocare, ci si deschid noi orizonturi pentru crestere si eficienta. 


Pe langa ideile prezentate mai sus, un exemplu de investitie care ar putea sa-ti ofere un avantaj competitiv pe termen lung ar putea fi sistemele bazate pe inteligenta artificiala care pot analiza cantitati imense de date in timp real. Cu aceste date vei putea apoi sa anticipezi nevoile clientilor si sa-ti optimizezi procesele astfel incat sa oferi experiente de cumparare unice. Acest lucru nu numai ca te va ajuta sa-ti fidelizezi clientii, dar te va pozitiona si ca lider de piata in fata competitorilor.


O alta tehnologie de care te poti folosi este Internetul Lucrurilor (IoT). Acesta conecteaza dispozitivele si echipamentele intr-un ecosistem digital, permitand monitorizarea si controlul acestora de la distanta. De exemplu, amplasarea unor senzori care pot sa monitorizeze starea echipamentelor de productie si sa detecteze in prealabil defectiunile te poate ajuta sa reduci timpul de inactivitate al acestora si costurile de reparatie aferente.

4. Implementarea inteligentei hibride in procesele de lucru

Desi la prima vedere pare doar o oportunitate, o alta provocare cu care se confrunta antreprenorii in era digitala este si implementarea tehnologiei moderne. In acest sens, este importanta mentinerea unui echilibru sanatos intre tehnologii si resurse umane, iar modalitatea prin care poti face asta este de a implementa inteligenta hibrida in procesele de lucru.


In timp ce inteligenta artificiala poate oferi extragerea unei cantitati mari de date intr-un mod rapid, inteligenta umana aduce creativitate, discernamant si empatie in ecuatie. De exemplu, chatbot-ul sau asistentii virtuali pot oferi suport 24/7 clientilor, raspunzand la cele mai comune intrebari, insa atunci cand situatiile devin mai complexe, preluarea conversatiei de catre un agent poate asigura o abordare mai empatica si personalizata fiecarui context in parte.


Concluzionand, adoptarea acestor concepte-cheie in strategia de succes a afacerii tale te poate ajuta sa-ti maximizezi eficienta operationala cu ajutorul unui echilibru sanatos intre resursele tehnologice si cele umane. Investeste in ideile prezentate in acest articol si depaseste cu brio toate provocarile erei digitale.


Sursa foto: Shutterstock




Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile