search

5 investitii smart ca sa eviti sindromul brownout in randul angajatilor tai

Esecul antreprenorilor de a recunoaste importanta unui mediu de lucru motivant si echilibrat poate duce la aparitia sindromului de brownout in randul angajatilor. Desi se refera la o epuizare profesionala, acesta este diferit fata de sindromul de burnout, cauzat de stresul cronic legat de munca, si de sindromul de boreout, care apare atunci cand angajatii sunt plictisiti si lipsiti de provocari la locul de munca. 


In schimb, brownoutul este o forma mai putin cunoscuta de epuizare profesionala, caracterizata de o scadere graduala a angajamentului si entuziasmului fata de munca, dar care are un impact negativ asupra productivitatii muncii. Conform unui studiu realizat pe acest subiect, doar 23% dintre repondenti declara ca simt un anumit angajament fata de cultura si obiectivele companiei in care lucreaza, restul de 77% nesimtindu-se conectati la job.


Descopera in continuare ce poti face pentru a evita sindromul brownout in randul angajatilor tai.


1. Investeste in regandirea spatiilor si a modului de lucru


Unul dintre factorii care contribuie la aparitia sindromului de brownout in randul angajatilor este spatiul fizic de lucru, urmat de modul in care acestia lucreaza. De aceea, un pas important in combaterea acestei forme de epuizare profesionala sunt investitiile in amenajarea unor spatii de lucru moderne si in optimizarea modului de lucru al angajatilor.


De exemplu, o investitie eficienta poate fi amenajarea unor birouri open space, dotate cu tehnologii moderne, care sa incurajeze angajatii sa interactioneze mai mult, sa schimbe idei si sa lucreze impreuna. De asemenea, si crearea unor spatii de relaxare cu zone verzi poate avea efecte pozitive asupra sanatatii mintale si emotionale a angajatilor, deoarece ii incurajeaza sa ia pauze regulate si sa deconecteze de la sarcinile zilnice. 


Cu siguranta, toate aceste „sacrificii” vor fi apreciate de angajati intrucat, investind in bunastarea lor, le demonstrezi ca iti pasa de ei nu doar ca angajati, ci ca fiinte umane. Drept urmare, si angajamentul lor fata de companie va fi unul imbunatatit.


Indiferent ca din solutiile mentionate te gandesti sa pui in aplicare regandirea spatiilor de birouri sau amenajarea unei zone de relaxare cu gradina interioara, alege o finantare pentru persoane juridice pentru a dispune de toate resursele financiare de care ai nevoie.


Daca ai cel putin 12 luni de activitate, poti sa obtii pana la 1.000.000 RON de la o institutie financiara nebancara (IFN), cu o perioada de rambursare de pana la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt si 60 de luni pentru investitii. Iata cateva informatii utile inainte de a decide ce suma imprumuti:

  • Creditul de pana in 100.000 RON il poti obtine 100% online.
  • Pentru imprumuturile mai mari de 100.000 RON, poti aplica online si vei beneficia de sprijin din partea unui consultant. 
  • Creditul de pana in 35.000 RON il poti obtine tot online, cu ajutorul unui singur document: extrasul de cont. Pentru creditele care depasesc aceasta suma, vei avea nevoie si de ultima balanta disponibila.
  • Dobanda este variabila, in functie de valoarea ROBOR la 6 luni.
  • Daca intr-o luna nu poti sa platesti rata din cauza unui eveniment neprevazut, poti sa amani rambursarea cu 30 de zile, o singura data pe durata creditului, daca ai un comportament bun de plata.

2. Aloca un buget generos pentru dezvoltarea umana si profesionala


Asa cum ai putut observa la inceputul articolului, unul dintre simptomele sindromului brownout este scaderea angajamentului fata de sarcini si, implicit, fata de companie. De aceea, pentru a-l combate, este bine de stiut ca pe langa mediul de lucru fizic modern, este important si modul in care le sprijini dezvoltarea umana si profesionala, astfel incat acestia sa se simta valorizati si motivati in cadrul companiei. Iata cateva idei in acest sens:


  • Investeste in programe de formare si instruire personalizate si relevante pentru domeniul de activitate al fiecarui angajat.
  • Asigura-le angajatilor programe de mentorat care sa ii ajute sa isi atinga potentialul maxim si sa isi seteze noi obiective profesionale.
  • Ofera-le angajatilor oportunitati de avansare si crestere in cadrul companiei, astfel incat sa ii stimulezi sa depuna eforturi pentru a-si imbunatati performanta profesionala.

3. Investeste in imbunatatirea relatiilor interumane la locul de munca

Relatiile interpersonale sanatoase la locul de munca pot sa creasca entuziasmul angajatilor fata de companie, pentru ca ii determina sa se simta mai conectati si mai implicati in echipa si in obiectivele organizatiei.


Iata ce poti face pentru a imbunatati relatiile interumane in cadrul companiei tale:

  • Organizeaza activitati sociale, cum ar fi teambuilding, excursii sau diverse evenimente interne pentru a sarbatori aniversarea companiei, de exemplu.
  • Incurajeaza o cultura a comunicarii deschise in care angajatii sa se simta confortabil sa-si impartaseasca gandurile si preocuparile.
  • Incurajeaza colaborarea in echipa si o cultura a sprijinului reciproc. Poti face asta cu ajutorul investitiei in birouri open space, mentionata in prima parte a articolului.
  • Recunoaste realizarile si eforturile angajatilor pentru ca acestia sa se simta valorizati si apreciati.

4. Construieste o strategie financiara clara pentru obiective SMART


Desi sindromul brownout poate afecta angajatii indiferent de treapta ierarhica pe care se afla, atunci cand acesta afecteaza managerii din companie, consecintele se pot vedea mai rapid si pot influenta direct performanta businessului tau. De aceea, este important sa aloci buget anual pentru programe de coaching si mentorat pentru ei, astfel incat sa-i sprijini sa stabileasca obiective SMART atat pentru imbunatatirea operationala, cat si in ceea ce priveste performanta echipelor lor. 


Totodata, aici este importanta si definirea clara a rolurilor angajatilor din companie. Motivul este simplu: atunci cand angajatii nu sunt siguri de rolurile pe care le au si de asteptarile legate de munca, poate aparea confuzia care contribuie mai departe la dezvoltarea brownoutului. 


5. Acorda atentie consilierii psihologice


Pe langa implementarea solutiilor mentionate in acest articol, si atentia pentru consiliere psihologica poate ajuta la identificarea timpurie a simptomelor asociate cu brownoutul. Asadar, investind in programe de evaluare si consiliere psihologica, obtii avantajul de a interveni inainte ca oricare dintre aceste trei forme de epuizare profesionala sa se agraveze si sa-ti determine angajatii sa demisioneze.


Pe langa asta, cu ajutorul consilierii psihologice iti demonstrezi angajamentul fata de starea psihica generala a angajatilor tai si astfel ii motivezi sa devina mai loiali si angajati fata de obiectivele companiei.


Concluzionand, toate aceste 5 solutii pot fi eficiente in combaterea sindromului brownout in randul angajatilor. Pune-le in aplicare si mentine-ti angajatii motivati si fericiti la locul de munca.


Sursa: Shutterstock




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice