search

50.000 rapoarte de evaluare intocmite de la 1 ianuarie 2016


Conform datelor oficiale publicate de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), au fost intocmite aproape 50.000 de rapoarte de evaluare pentru impozitarea cladirilor, de la 1 ianuarie pana in prezent, pentru a fi depuse la autoritatile locale din toata tara.

Conform ANEVAR, 68% dintre rapoarte au fost realizate de persoanele fizice, iar 80% dintre cladirile evaluate au utilizare ne-rezidentiala, respectiv 62.447. in acest context, 9.260 de cladiri au fost declarate cu utilizare mixta (12%), in timp ce 6.411 au utilizare rezidentiala (8%).

Potrivit Agerpres care citeaza datele transmise de ANEVAR, se mentioneaza ca 53% dintre cladirile evaluate apartin persoanelor fizice (41.050), iar 47% persoanelor juridice (37.068).

"Este primul an in care persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale si mixte trebuie sa solicite rapoarte de evaluare pentru a nu plati impozit majorat, conform noului Cod fiscal. Daca persoanele juridice erau obisnuite cu aceasta reglementare si isi re-evaluau portofoliile de cladiri o data la 3 ani si pana acum, pentru persoanele fizice este o situatie noua. Este bine de stiut faptul ca multe dintre persoanele fizice nu au aflat inca despre aceasta noua prevedere din Codul Fiscal, dar mai au la dispozitie 20 de zile pentru se conforma", a declarat Daniel Manate, presedintele ANEVAR, citat de Agerpres.

De asemenea, referitor la acelasi subiect, Adrian Vascu, membru in boardul ANEVAR si presedinte al Asociatiei in perioada 2014 - 2015, a mentionat, citat de Agerpres, ca e dificil sa se estimeze totalul celor care ar trebui sa-si evalueze cladirile pentru nu plati impozit majorat.

"O estimare a numarului total al celor care vor trebui, conform Codului fiscal, sa isi evalueze cladirile pentru a nu plati impozit majorat este dificil de realizat. Unii dintre proprietarii cladirilor mixte vor plati impozit la fel ca pentru cladirile rezidentiale, altii, nu stim deocamdata cati, vor trebui sa isi faca evaluare pentru a li se calcula cotele de spatiu ne-rezidential. Acest an este unul foarte important, pentru ca ne va da exact aceasta masura a predictibilitatii pentru anii urmatori, iar Baza de Informatii Fiscale va putea oferi statistici si cifre foarte utile pentru autoritati, pentru contribuabili, dar si pentru evaluatori", a declarat Vascu, potrivit sursei amintite.


Termenul limita pana la care persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale mixte si persoanele juridice mai pot depune rapoarte de evaluare este 31 martie 2016.


ANEVAR are drept scop organizarea, coordonarea si autorizarea exercitarii profesiei de evaluator autorizat in Romania, reprezentarea si protejarea intereselor profesionale ale membrilor sai, asigurarea exercitarii independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale si a unui inalt nivel de calificare profesionala, precum si promovarea standardelor, metodelor si tehnicilor de evaluare in activitatea evaluatorilor autorizati.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice