search

Benzina se va face 7 lei la anul. Ce spune Dinicu Golescu despre asta?

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Dimineata, la radio, aud ca benzina e pe cale sa se scumpeasca. Sa se scumpeasca rau. Martor al acestei evolutii e un anume domn Tache. Aud despre domnia sa de fiecare data cand linistea noastra e amenintata de pretul carburantilor: atunci il cheama la raport ziarele, radiourile, poate si televiziunile. E si normal sa fie asa, pentru ca dansul este presedintele Asociatiei Benzinarilor din Romania. Daca nu ai un respondent disponibil la Bursa din Londra sau unde s-o mai tranzactiona titeiul, nici pe Wall Street (acum tocmai aflata in necazuri cu Occupy-Wall-Street) si daca producatorii de carburanti din tara nu-ti spun nimic, atunci cu toata indreptatirea presa romaneasca de orice expresie se indreapta, pentru lamuriri asupra viitorului, spre domnul Tache.

Singura problema majora, pentru cel ce recepteaza mesajele domnului Tache transmise prin presa noastra (nu stiu daca si pentru reprezentantii acesteia) este ca domnia sa nu stie niciodata ce se ascunde dincolo de poarta depozitului de la care isi face aprovizionarea cu carburanti. Nu stie, de pilda, de ce benzina si motorina se scumpesc in continuare tocmai cand se fac luni bune de cand pretul titeiului brent luneca la vale. Ce stie insa cu maxima competenta acest domn este ca preturile vor creste in continuare. Vor creste pentru ca asa vrea guvernul si lumea asta rea: pana la sfarsitul acestui an, preturile la produsele de baza vor ajunge la 6 lei pe litru, iar anul viitor - tineti-va bine - vor ajunge la 7 lei. Pe garantia domnului Tache!

Nu prea reusesc sa inteleg de unde stie domnul Tache atat de multe, insa mie unul mi-a stricat toata ziua. Nu ca as fi avut doar revelatia sfarsitului aglomeratiei de pe drumurile din Romania, ci si tabloul sumbru a unei piete autohtone tot mai scumpe si mai ineficiente, pe fundalul unei cereri de marfuri si servicii tot mai putin solvabile. Perspectiva pare nu doar inspaimantatoare, ci si lipsita de o elementara explicatie. Cand marile companii petroliere prospera mai vartos ca niciodata pana acum, tocmai acum, in plina criza economica, cand cererea de carburanti se afla intr-un recul natural pentru o populatie cu resurse tot mai diminuate, ce noima poate avea aceasta scumpire anuntata?

Ei bine, raspunsul l-am gasit mai spre seara, chiar in biblioteca! Se afla intr-un volumas imbatranit de vreme, prizarit si care ar putea parea usor desuet: Insemnari ale calatoriei mele, semnata cu mandrie dar si cu ingrijoare de Constandin Radovici din Golesti. Nimeni altul decat Dinicu Golescu. De ce cu ingrijorare? Sa rasfoim impreuna amintirele de calatorie ale boierului valah, plecat in calatorie prin Evropa intre 1824 si 1826! Venind dinspre statele germane, boier Dinicu simte la un moment dat nevoia unui moment de meditatie tihnita. Sa citim impreuna:

"Aceasta multime de fabrice sunt in toate tinuturile evropenesti, caci cu toate aceste fabrici fiescare stapanire isi foloseste norodul, de aceia fac si felurimi de ajutoare acelora ce intemeiaza fabrice, iar nu impotriva, sa le ia domnii bani, pentru caci au fabrici.

Mare paguba este la o tara de a-s scoate tot materialul nefabricarisit, vanzandu-l prin alte tari, cu un prost pret, si apoi sa-l cumpere iaras, cu pret de 30 de ori mai mult. Mare paguba este cand o tara in veci cumpara toate lucrurile duprin alte tari, si acele nu cumpara nici un lucru fabricarisit dintr-acestea, - cum este in ticaloasa patria noastra, care are in lung 2 hotare, unul despre meaza-zi, si altul despre meaza-noapte, si pe amandoaua exportariste moneda, neimportarisind-sa pe nici un hotar macar un ban. Si prin cel despre miaza-noapte exportarisesc negutitorii prin marfuri de la Lipsia si Paris, iar prin cele de meaza-zi, milostivii domni, prin arendele domniilor.

O! preaputernice parinte al tuturor noroadelor! Niciodata nu o sa se ridice de asupra neamului romanesc acest nor intunecos, plin de rautati si chinuri? O! preabunule stapane! Nu o sa fim izbaviti o data de toate nevoile?"

Faceti abstractie de faptul ca, in textul de mai sus, boier Dinicu are un veritabil program de guvernare, ca osandeste deficitul comercial, ca are o viziune liberala asupra modul in care trebuie incurajata cu mijloace fiscale industria. Dincolo de toate acestea, Golescu spune ceva despre resursele naturale: "vanzandu-le prin alte tari, cu un prost pret, si apoi sa le cumpere iaras, cu pret de 30 de ori mai mult". Ce altceva face, de pilda, cea mai mare companie petroliera din Romania, care utilizeaza rezerve naturale la un pret de nimic (in baza unor redevente negociate in genunchi in urma cu aproape 10 ani) si exporta profituri uriase spre compania-mama, astfel incat aceasta poate acoperi chiar si pierderi pe care le-au inregistrat filialele sale din alte tari vecine?

Pai, n-are dreptate domn" Tache?

Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice