search

Economia se bazeaza pe voi.84% dintre romani pot porni Romania

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz
Fenomenul crizei, inregistrat de statistici, de indicatori economici si financiari, de cercetarile de piata, creeaza si o stare de spirit. Ea se instaleaza in randul populatiei cu fiecare zi si poate face dintr-un popor activ si entuziast altminteri, o masa amorfa cuprinsa de deznadejde.

Cine nu a vazut in orasul lui in ultimii doi ani cum se inchid magazinele, cum tot mai multe geamuri se acopera cu ziare, cine nu a vazut cartierele de blocuri incepute si neterminate, vilele confiscate de banci sau cine nu are un vecin care sa fi ramas dimineata acasa, pentru nu se stie cat timp.

Ati intrat in magazine pustii, ati baut singuri cafeaua in multe baruri care altadata forfoteau de lume. Ati fost singurii cu masina in spalatorie sau singuri la usa unui cabinet medical. Incet, incet, nici tu nu mai poti pleca cu masina cand vrei, nu mai iesi seara in oras sau nu-ti mai cumperi un telefon nou. Facturile de acasa ti se par tot mai mari si tot mai greu de platit. Alaturi de tine, colegul, vecinul, prietenul devin tot mai tacuti si mai ingrijorati. Nu e doar o impresie. Asa se instaleaza criza in viata fiecaruia.

Un sondaj recent, realizat de IRES, confirma ceea ce vedeam si noi, cu ochiul liber: ca tot mai multi romani sunt afectati de criza. La inceputul lunii martie, caci atunci a fost facuta cercetarea, 84% dintre romani au spus ca sunt afectati de criza, 12% se tem de saracie si ca nu-si pot plati datoriile, 14% se tem de boala, iar 3% de foamete.

E greu de pornit motoarele economiei cand poporul e deznadajduit. Cand motorul fiecaruia a intrat in regresie, cine sa porneasca economia? Cei 16%? Nu, veti spune ca tot cei 84% daca nu vor chiar sa moara de foame. Si cel mai probabil ca asa se va intampla. Frica de ziua de maine ii va face pe romani sa gaseasca singuri solutiile la propriile lor probleme. Si daca fiecare se ridica putin, se va porni si economia odata cu ei. Politicul a avut foarte putine merite in cresterea economiei noastre, e greu de sperat ca de acolo vor veni solutiile.

Important ar fi ca de data acesta sa se cladeasca o economie sanatoasa, pentru ca asa cum s-a facut capitalismul la noi, dupa ’90, nu mai e posibil si nici indicat.

Milionarii de astazi povestesc singuri cum faceau atunci comert fara facturi si chitante, cum au facut primul milion fara sa-l fi inregistrat undeva. Acum nu mai e posibil. Statul vaneaza si ultimul banut al cetateanului simplu. Pe cei 84% dintre romanii care traiesc mai prost decat anii trecuti, statul ii impoziteaza cu acribie, ii urmareste si-i supravegheaza atent.

Tocmai de aceea, ne putem astepta la cativa ani grei in care patronii de IMM-uri vor mai incaruntiti, contabilii vor lua mai multe calmante, iar tinerii vor intra mai repede in business pentru ca studiile prelungite au devenit un lux.

Iata de ce cred ca dorinta de a trai mai bine a celor 84% dintre romanii care au simtit pe propria piele efectele crizei va scoate Romania din criza si nu vreun plan politic sau vreun Mesia mioritic.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice