search

LAPAR cere reintroducerea cultivrii de soia modificat

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) solicita Guvernului sa sustina reintroducerea cultivarii organismelor modificate genetic si, în principal, a soiei, a declarat ieri presedintele Marcel Cucu, citat de NewsIn.
România s-a aliniat politicii agricole a UE în ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor în acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Aceasta masura a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2007. "Comisia Europeana doar ne-a recomandat sa nu mai cultivam organisme modificate genetic, nu ne-a interzis. Noi solicitam Guvernului sa faca demersuri pentru reintroducerea cultivarii plantelor modificate genetic în România", a spus Marcel Cucu. Acesta a precizat ca principalele argumente ale fermierilor se refera la costurile scazute si la dublarea productiei, în cazul soiei modificate genetic.
"Foarte multi fermieri sunt interesati sa cultive soia modificata genetic, datorita costurilor de productie. Pentru soia conventionala costurile pentru un hectar ajung pâna la 2.400 de lei, iar pentru cea modificata genetic sunt de cel mult 1.200 de lei la hectar. Mai mult, productia de soia modificata este mai mult decât dubla fata de cea conventionala", a mentionat Cucu.
Potrivit coordonatorului de campanii Greenpeace, Gabriel Paun, este putin probabil ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) sa sustina o astfel de initiativa.
"Ma îndoiesc ca Ministerul Mediului va sustine reintroducerea cultivarii organismelor modificate genetic, pentru ca este un proiect riscant care contravine principiului precautiei. Noi nu putem decât sa prezentam Guvernului studii care dovedesc ca aceste culturi sunt nocive atât pentru mediu, cât si pentru sanatate", a spus Gabriel Paun. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), în 2006 existau 1.100 de cultivatori autorizati, fiind realizata o productie de 248.000 de tone de soia modificata genetic. Din categoria organismelor modificate genetic, singura planta care este autorizata de UE este porumbul modificat genetic.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice