search

La ce foloseste pastrarea "hartii etnice". Economia de bantustan?

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Discutiile publice legate de propunerea privind modificarea structurii administrativ teritoriale au atins un stadiu paroxistic. Victor Ponta declara ieri ca, daca reorganizarea va avea loc, atunci cand va veni la putere, va reface actualele judete. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, este citat de cotidianul Washington Post, cu declaratia ca maghiarii vor iesi in strada pentru a se opune acestei reforme. Saptamana trecuta, vicepremierul ungar Zsolt Semjen afirma ca proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice.

Ultima luare de pozitie, venita din partea unui reprezentant al statului maghiar, a dus povestea in pragul unui incident diplomatic. Premierul Emil Boc a declarat ca aceasta chestiune tine de statul roman, in timp ce ministrul de externe a calificat declaratia ca provocatoare si l-a convocat ambasadorul Budapestei la o discutie lamuritoare. Ce ascunde insa aceasta "harta etnica", ce interese economice si politice se afla in spatele ei si de ce se opune UDMR cu disperare unei astfel de perspective.

Cea mai lipsita de echivoc explicatie a dat-o, in urma cu cativa ani, unul dintre liderii UDMR din Covasna, Almos Albert, care, intr-o conferinta de presa, declara ca Uniunea nu a incurajat investitiile mari in judetul Covasna, de teama ca o "dezvoltare necontrolata" a zonei ar fi putut conduce la schimbarea componentei etnice. Potrivit acestuia, UDMR si comunitatea maghiara din zona au avut de ales intre a porni pe calea dezvoltarii judetului, fara nicio teama cu privire la "diluarea populatiei autohtone" si a respinge unele oferte de dezvoltare. "Istoria va demonstra daca am facut bine sau nu", a conchis cu acea ocazie reprezentantul UDMR.

De altfel, declaratia facuta atunci confirma ceea ce stiam deja. Am facut cateva reportaje in judetele Harghita si Covasna, am vazut cu ochii mei saracia, lipsurile economice si culturale din acele zone. Practic, liderii politici ai UDMR si demnitarii locali au actionat exact asa cum spune acum Almos Albert: au tinut in saracie populatia de etnie maghiara. Saracia faciliteaza controlul, iar efectul este ca nemultumirea oamenilor poate fi cu usurinta dirijata spre un dusman exterior, poate aduce bani si voturi. Cu scuza ca au facut-o din motive de... puritate etnica!

Cum am vazut eu Harghita si Covasna? Sarace si singure. Fara resurse economice, cu un turism rudimentar, localuri neprietenoase si drumuri proaste. Oamenii sunt instrainati, necomunicativi si tinuti in captivitatea unor posturi de televiziune maghiare, fara acces la presa romaneasca (niciun ziar romanesc nu mai ajungea, inca de acum doi ani, in Miercurea Ciuc).

In dimineata unei zile de august a anului 2009, prefectul de Harghita imi declara ca acolo este "bantustan", ca niciun strain nu e binevenit acolo. Ca liderii maghiari nu au dorit investitii majore in zona ca sa nu se altereze etnic poulatia. Ca UDMR este constient ca printre tinerii maghiari nu sunt destui specialisti in domenii tehnice, multi neavand nici studii universitare. Consecinta directa este ca angajatorii straini au evitat astfel de investitii, pentru ca orice angajator strain care face o investitie majora are nevoie de forta de munca inalt calificata (si care sa vorbeasca bine limba romana).

Si pe mine m-a socat atunci afirmatia prefectului Constantin Strujan si felul in care se plangea omul de situatia din judetele maghiare. Am reprodus discutia intr-un ziar central si, la o saptamana dupa aceea, a fost schimbat din functie, la cererea UDMR, si inlocuit cu un maghiar.

A castigat cetateanul din HarCov ceva prin aceasta schimbare intempestiva? Si-au recuperat ei dreptul la dezvoltare? Maghiarii din secuime nu s-au bucurat nici de boomul economic al anilor 2000-2008, nu au avut drumuri bune niciodata, nu au acces la presa libera, sunt izolati de barierele de limba, in schimb, sint manati in disperarea lor spre pretentii si cauze absurde. Ca sa intelegeti mai bine cum se traieste acolo, amintiti-va de noi in anii "90. Cat de usor eram atunci de manipulat!

Poate vi se pare absurd, dar populatiei maghiare i-a fost controlata perceptia si dezvoltarea chiar sub ochii nostri. Presa de limba romana a considerat ca nu e de bon ton sa sa judece la rece politica UDMR, dar nu a cercetat zona si din cauza ca are de trecut bariere de limba. Un ziarist maghiar a denuntat afacerea editarii unei carti de poezie a lui Marko Bella pentru care a incasat intr-un mod suspect sume fabuloase. Si a ramas pe drumuri. Un deputat maghiar din Sfantu Gheorghe a denuntat 300 de cazuri de abuz si hotie din padurile Harghitei. Si a ramas pe dinafara partidului. Un cetatean din Joseni a denuntat hotiile de la Ocolul Silvic si cirdasiile politice si a fost injunghiat in propria casa. "De hoti"! Īn luna aprilie a acestui an, viceprimarul din Joseni este gasit mort, impuscat intr-o cabana...

Daca reusesti sa stai de vorba cu oamenii, ai surprize, asa cum am avut acum cativa ani cand i-am intrebat daca ei vor autonomie: nici nu prea stiu ce inseamna asta, mi-au raspuns, ei isi doreau locuri de munca, salarii, un viitor pentru copii.

Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice