search

Orbii lui Lazaroiu si caracatita pe care se pregateste sa o strapunga la o conferinta de presa

Intr-un sat din Moldova s-au descoperit 300 de orbi. Toti primesc pensie de handicap. Unul dintre ei, coborand din tractor, a spus ca nu vede prea bine, dar s-a obisnuit si iata, se descurca. Intr-un alt sat, din Transilvania, sunt 200 de psihopati. Unul mai bolnav decat altul. Cum e posibil asa ceva?

Evident, problema vine din sistem, nu de la beneficiari. Nu ne putem inchipui ca nea Gheorghe s-a gandit intr-o noapte cum sa faca rost de bani si gata, a gasit solutia: se da orb si primeste pensie. Fireste ca nu asa s-au intamplat lucrurile.

Coruptia s-a nascut in sistemul de sanatate. Acolo, un medic, oculist sau psihiatru sau altceva a oferit un diagnostic exagerat unui nea Gheorghe pentru care a luat spaga. Nea Gheorghe, devenit orb, a fost indrumat spre comisia de handicap, unde i s-a spus si cat este taxa, iar apoi, nea Gheorghe avea, fireste, sa spuna prin sat, sa se duca vestea.

Au urmat nea Vasile cu nevasta si, mai apoi, tot satul. Orbirea s-a produs prin molipsire, iar pensionatul a devenit o sursa de spaga in fiecare an la revizuire. Pentru ca pensiile de handicap sunt revizuibile anual. Asadar, o fabrica de bani pentru medici si comisii, pentru functionarii unor inspectorate si un intreg lant de putreziciune. Cei din satul cu deprimati aveau acolo un spital de boli psihice si, iata, asa s-a putut intinde molima schizofreniei pana la limita oricarei inchipuiri.

Cu alte cuvinte, asistatii sociali sunt obiectul muncii si al profitului unui intreg sistem institutional apartinand statului roman, el nu a picat din cer si nici nu a aparut ca o excrescenta pe dinafara sistemului, adaugat cumva de inchipuirea bolnava si hulpava a unui amarat din Saracestii din Deal. Este un sistem corupt de colectare sistematica de bani prin intermediul unor nenorociti care s-au bucurat si ei, in nimicnicia lor, ca primesc un ban, chiar daca, din ei trebuia sa dea tainul regulat inapoi.

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat zilele trecute, conform Ziare.com, ca sunt peste sase milioane de asistati social in Romania, din care 30% nu au cu adevarat probleme, dar iau bani necinstit de la stat.

"N-avem forta de munca calificata, pentru ca ii tinem acasa si le dam bani pe care nu-i merita. Sunt sase milioane acasa, dar s-ar putea sa fie chiar mai multi. Din acesti sase milioane, cred ca putem sa dam linistiti la o parte 30% care iau bani fara sa-i merite, incurajati de autoritati, in special de cele locale", a spus Lazaroiu.

El a mai anuntat ca deja a inceput operatiunea de reducere a cheltuielilor cu asistenta sociala, ocupandu-se mai ales de fraude, pe care le va prezenta saptamana viitoare, urmand sa le elimine pana in toamna.

"Ministerul pe care il conduc are ca scop reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala - va spun, e un dezmat. Daca nu punem capat, si avem ca scop reducerea cu un punct procentual a cheltuielilor, n-avem nicio sansa. Vor continua controalele, Romania e o tara prea saraca sa inventeze saraci. Asta fac primarii, inventeaza saraci ca sa fie votati", a mai spus demnitarul.

Lazaroiu mai spune si ca guvernul va reduce cheltuielile sociale din alta parte, in primul rand din cresterea taxelor pe cladiri si din retragerea subventiilor de incalzire pentru cei care n-ar trebui sa le ia.

Sebastian Lazaroiu nu spune insa si ce se va intampla cu medicii care au functionat in acest tip de frauda, si-au facut vile, au vieti frumoase, conturi si masini. Medicii profitori nu sunt numarati, functionarii corupti nu sunt cercetati si nu li se confisca averile facute din spaga pe orbire?

Sistemul despre care vorbeste atat de apasat domnul Lazaroiu, are tentaculele coruptiei si chiar burta caracatitei sub scaunul sau de ministru. Altfel, coruptia institutionala nu putea rezista atata amar de timp.

Asteptam asadar prezentarea unor nume de medici, functionari si ministeriabili, nu ne intereseaza cati nea Gheorghe au profitat de sistemul creat de ei. Oricati ar fi, ei dispar odata cu cei care i-au creat.

Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice