search

Romania, provincie, criza: baronii rezista!

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Baroniada a avut o zi de nastere, era pe vremea lui Ion Iliescu si chiar domnia sa a botezat-o. Va mai amintiti, ce vremuri! PSD inflorea la orase si sate, baronii locali cucereau teritoriile, le demarcau frumos cu pixul lui Mischie si construiau pe banii statului de rupeau locul! La Bacau s-a ridicat voievodatul lui Sechelariu, la Vrancea al lui Oprisan, la Gorj al lui Mischie, la Teleorman al lui Dragnea. Lumea evolua repede si sigur spre evul mediu, iar domnul Iliescu s-a suparat ca nu-l mai asculta nimeni cand venea vorba de bani si averi si le-a zis-o: v-ati ciocoit!

Eh, ei nu s-au suparat, asa era batranul, cusurgiu, vroia sa fie sef, dar baronii locali au continuat sa traiasca bine, multi ani de atunci incoace, pana la adanci batranete.

Pe masura ce trecea timpul, baronii se inmulteau, deveneau mai abili si mai greu de localizat. In vremuri de criza au ajuns sa lucreze mult mai imprastiat: cate un tentacul de baron intins peste Apele Romane, altul la Comunicatii peste siteuri, altul la Molot in Hunedoara. Trebuie sa remarcam diversificarea domeniilor de actiune si raza de acoperire, pentru ca asa a rezistat baroniada crizei!

In Hunedoara, presedintele Consiliului Judetean, liberalul Molot, face afaceri cu firme de constructii pana le baga in gardul cetatii dacice. Mosia hunedoreana fiind administrata de insusi Molot, nu putem decat sa intelegem ca omul face ce vrea cu niste ruine pe care Dumnezeu le-a lasat pe pajistea din voievodatul lui, iar noi chiar n-am avea de ce sa ne amestecam in treburile sale!

La Baia Mare, ginerele unui baron pesedist, Ciocan, lucreaza teribil de bine cu udemeristul Borbely, astfel incat firma lui de la Certeze primeste lucrarile de intretinere a Apelor romane. Baronul de Baia Mare supravietuieste si in epoca de cumplita recesiune, cu un mic ajutor de la Dumnezeul ungurilor. Vedeti ca nici aici n-ar trebui sa ne amestecam, feuda lui Ciocan fiind treaba lui!

La Arad, primarul Falca are si el o mosie frumusica. I-au mai scuturat-o procurorii de cateva ori, dar cum din dosarele anchetelor au cazut doar acuzatii nefondate, bietul baron a trebuit sa continue sa guverneze peste domeniu pana in zilele noastre.

Dragnea de la Teleorman a fost nevoit, saracul, sa apeleze chiar si la fonduri europene ca sa-si tina voievodatul prosper si, deh, cum se intampla cand muncesti prea mult, a mai si gresit, a tras prea multe foloase spre visteria proprie iar acum trebuie sa dea socoteala pe la curtea Europei. Dar nu e asta o problema, se descurca el, bine ca n-a saracit pe vremurile astea cumplite! Daca chiar va fi nevoie, ii va invita pe comisarii europeni la o chermeza cu sarmale si lautari (a mai facut-o, sa stiti, are experienta) si-i va inmuia, ca si ei sunt oameni.

Constatam acum ca reteaua baronilor locali, exersata in manevrele cu statul, a supravietuit crizei, ea singura prospera intr-o lume care da sa nu se mai ridice.

Profitand de lipsa de vigilenta si de vulnerabilitatea justitiei locale, de o presa slaba, dependenta de banii de la autoritatile locale, si de o populatie blazata, baronii din provincia romaneasca au supravietuit cu brio oricarei guvernari si a unei crize, oricat de mondiala ar fi fost ea!

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice