search

Accidentul Cseke Attila. Portretul robot al unui ministru demisionar

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
Ati observat ca, dincolo de alte trasaturi specifice (intre ele numarandu-se si primul executiv demis de legislativ in istoria contemporana a Romaniei), numeroasele guverne Emil Boc au fost ferite de accidente individuale? In toate aceste formule guvernamentale, niciun personaj ministerial nu a fost pierdut pe drum, niciun ministru nu a devenit martir pe altarul vreunui portofoliu.

Guvernele Boc au fost restructurate, au functionat cu jumatate dintre titulari, insusi premierul a servit interimar la ministere care, in vremuri normale, ar fi considerate ca efeminate politic, au fost decimate in conclavuri nocturne de grupari care se confruntau pe scena tumultuoasa a partidului, lideri charismatici au parasit ministere de "forta", promitand ca lasa activitatea administrativa pentru a se impune mai viguros la carma organizatiei politice. N-am avut insa demisii intempestive, motivate nu politic, ci de imposibilitatea de a gestiona o functie administrativa.

Iata de ce demisia de ieri a ministrului Sanatatii, Cseke Attila, a luat prin surprindere opinia publica, dar si parametrii de evolutie cu care ne-au obisnuit aceste guvernari. Motivul oficial? "Bugetul Ministerulului Sanatatii nu este rectificat, bugetul CNAS (Casei Nationale de Asigurari de Santate - nota mea) a fost rectificat cu anumite sume, dar despre destinatia banilor trebuie consultat Ministerul de Finante, Ministerul Sanatatii nu a fost consultat. O consultare cu ministrul Sanatatii pe partea de rectificare bugetara nu a fost facuta. Miercuri, ne-am trezit cu textul ordonantei. O asemenea atitudine nu poate fi tolerata", a anuntat Cseke Attila.

Din declaratia ministrului putem intelege ca Cseke a demisionat dintr-o pornire sincera a orgoliului ranit. In cursul unor consultari institutionale, ministrul a fost ocolit, dandu-i-se de inteles astfel ca rolul sau s-a terminat. Politicianul a anuntat ca a inteles mesajul si si-a depus mandatul. In acest fel ia sfarsit activitatea ministeriala a unui personaj stangaci, fara priza la opinia publica, insa destul de motivat in misiunile sale. De altfel, ultima declaratie a ministrului Cseke face referire la nevoia continuarii reformei in domeniul Sanatatii. "Reformele trebuie continuate, este mult de lucru pana vom ajunge la un sistem sanitar eficient, e nevoie de multi bani", a concluzionat demisionarul.

In aventura sa ministeriala, Cseke Attila a facut figura unui executant constiincios al misiunilor care i s-au trasat (in cazul lui vorbim despre proiectul de reformare a Sanatatii), insa fara a fi dotat cu abilitatile necesare pentru a le duce la bun sfarsit. Intr-un astfel de demers reformator, titularul portofoliului nu a reusit decat sa provoace confuzie si isterie, a ignorat aproape cu desavarsire componenta comunicarii si persuadarii opiniei publice. A parut ca nu reuseste sa calculeze cu anticipatie distorsiunile si accidentele care se pot ivi intr-un proces tranzitoriu, trezindu-se astfel cu bolnavi in pragul mortii adusi in fata unor unitati spitalicesti dezafectate si altele asemenea.

Astfel de imagini au un potential simbolic, dar si afectiv, extrem de puternic. Cei perceputi ca facandu-se vinovati pentru aceste intamplari devin brusc antipatici publicului. In plus, prin specificul activitatii sale, Sanatatea este puternic legata de activitatea Casei de Asigurari de Sanatate, conferind un alt specific acestui portofoliu. Liderii acestor doua organizatii au un statut oarecum de aceeasi importanta, fiind fiecare dependent unul de activitatea celuilalt. Mai mult, cei doi, ministrul si presedintele CNAS, au intrat in vizorul prezidential pe tema arieratelor din domeniu. Daca nu se pot pune de acord, usa le este deschisa, a punctat presedintele.

Ministrul a fost primul care a gasit usa si si-a facut iesirea. Nu voi specula acum asupra cauzelor reale care au dus la aceasta demisie. Voi observa insa ca portretul ministrului Cseke Attila are ceva in comun cu imaginea de ansamblu a guvernului pe care acum il paraseste: este bine intentionat, insa ii lipsesc abilitatile necesare pentru a face perfomanta.

Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile