search
conta.ro cauta meniu
search

Achizitie auto de la persoana fizica: CUM se inregistreaza in contabilitate

Potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, pct. 138 precizeaza ca activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achizitie sau la costul de productie.
 
Intrebare: "Un asociat unic vinde societatii in care este asociat unic o masina. Prin ce cont ar trebui sa inregistrez intrarea masinii, 2133 = ?
Masina a costat 15.000 lei, 10.000 lei s-a achitat cash, prin casierie, si 5.000lei prin banca. Este corect?"
 
Cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.
 
In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
 
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
 
Pct. 190 precizeaza ca imobilizarile corporale reprezinta active care:
    a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
    b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
 
Prin urmare, inregistrarea autoturismului in categoria imobilizarilor este corecta.
 
Avand in vedere ca achizitia se realizeaza de la o persoana fizica, in baza unui contract de vanzare- cumparare, aceasta se inregistreaza:

2133      =      462        15.000
 
La efectuarea platii sumei datorate se tine seama de prevederile legii 70/2015.
 
Astfel potrivit art. 4 din legea mentionata operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre operatori economici  si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
 
Este corecta plata sumei de 10.000 lei numerar si diferenta prin virament bancar
 
462    =       5311      10.000
462    =       5121        5.000
 

Raspuns oferit in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746219600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici