Agricultura reprezintă pentru România unul dintre cele mai importante sectoare economice, de aceea în cadrul seminarului de ieri, 'Finanțarea rurală - O șansă pentru agricultura României?', tema principală a fost finanțarea sistemului agricol și obstacolele pe care le întâmpină producătorul român. Astfel, reprezentanții MADR au declarat că în termen de aproximativ o lună, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor să ia credite pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare rurală, una dintre variante fiind subvenționarea dobânzii cu fonduri de la bugetul de stat.
"Există în studiu la minister eventualitatea de a continua în 2008-2009 Programul Fermierul, pentru că până la sfârșitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate înainte de aderare. O altă variantă ar fi subvenționarea dobânzii, măsură care s-ar putea aplica până la sfârșitul Programului Național de Dezvoltare Rurală", a declarat, ieri, Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii. Ea a arătat că o decizie ar putea fi luată în perioada următoare, în circa o lună. "Nu am luat o decizie, dacă mergem pe Fermierul sau dacă intrăm direct pe piață, cu o formă de subvenționare a dobânzii din fonduri bugetare", a afirmat Vasile.
Creditele sunt destinate cofinanțării proiectelor contractate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și reprezintă continuarea Programului "Fermierul", un sistem similar care a funcționat pentru proiectele SAPARD. Prin acest program, agricultorii vor contracta credite de la instituțiile bancare cu care MADR încheie un acord.
CEC, BRD și Alpha Bank acordă agricultorilor 200 mil. euro
CEC, BRD-SocGen și Alpha Bank - care au semnat o înțelegere cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor da în acest an împrumuturi agricultorilor în valoare de cel puțin 200 mil. euro. "Pentru necesitățile de finanțare a agricultorilor la hectar, până ce aceștia primesc subvențiile de la stat, în luna iunie, cele trei bănci implicate în program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus președintele CEC, Radu Grațian Ghețea, după seminarul Finanțarea Rurală.
"Așa cum arată acum legea creditului agricol, ea nu asigură niciun confort băncilor pentru acordarea creditelor agricole. Sistemul bancar e deschis pentru a facilita accesul fermierilor la fonduri europene și pentru a acorda credite în mediul rural, pentru a acoperi necesarul de fonduri până la accesarea fondurilor europene", a mai spus Ghețea.
'Circa o optime (12%) din creditele acordate de CEC sunt pentru agricultură, iar până în 2011 banca vrea să ajungă la o expunere pe sectorul agricol de 20% din portofoliul de credite, a declarat acesta. CEC a început deja acordarea de credite pentru campania agricolă de primăvară, iar până în prezent a dat împrumuturi în valoare de câteva zeci de milioane de euro, a arătat șeful băncii.
Garanțiile acordate, limitate la 80%
Comisia Europeană a propus ca fondurile de garantare de stat să acorde garanții de cel mult 80% din valoarea creditului, iar de la finele lui 2009 garanția maximă acordată unui beneficiar să fie de 1,5 mil. euro. "Există un dialog aprins între CE și Asociația Europeană a Fondurilor de Garantare și există tendința Comisiei de a interzice acordarea de garanții mai mari de 80%", a declarat președintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Șaramet, precizând că reglementarea se referă la fondurile de garantare de stat.
El a arătat că reprezentanții Comisiei cu responsabilități în domeniul garantării și ajutorului de stat poartă discuții cu Asociația Europeană a Fondurilor de Garantare, una dintre propunerile CE fiind ca fondurile de garantare de stat să acorde garanții în limita a 80%. În prezent, Fondul de Garantare a Creditului Agricol, de exemplu, acordă garanții care merg până la 100%.
Totodată, propunerea Comisiei mai cuprinde aplicarea unor comisioane diferențiate pentru firmele nou-înființate (start-up-uri) și restul societăților.
Credite mai scumpe
Contribuția privată a proiectelor de dezvoltare rurală va crește cu până la 4 procente în acest an, din cauza scumpirii creditelor, a mai declarat Aurel Șaramet. "Până la sfârșitul anului, suntem într-un context economic care scumpește partea de contribuție proprie pentru cofinanțarea proiectelor de finanțare rurală", a spus Șaramet.
Potrivit reprezentanților Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), cofinanțarea privată a proiectelor de dezvoltare rurală se va ridica la 3 mld. euro până în 2013. "Agricultura va beneficia de o finanțare publică de 8 mld. euro până în 2013, iar beneficiarii vor asigura o cofinanțare de 3 mld. euro", a spus directorul general adjunct al APDRP, Teodor Bâte.
APDRP a lansat, pe 2 aprilie, o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru PNDR. În prima sesiune a PNDR, lansată pe 3 martie și finalizată pe 28 martie, au fost depuse 918 proiecte cu o valoare totală de 728,71 mil. euro.
În această primă sesiune, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurală au putut depune proiecte pentru trei măsuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, creșterea competitivității produselor agricole și pentru dezvoltarea satelor.
PNDR stabilește politicile și acțiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic și dezvoltare rurală, dar și proiectele de investiții. Prin PNDR se vor derula, până în 2013, fonduri europene de peste 8 mld. euro, provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<