Amenda pentru Avizul de insotire a marfii intocmit gresit - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Amenda pentru Avizul de insotire a marfii intocmit gresit

Stiati ca sunteti pasibili de amenda daca nu aveti aviz de insotire a marfii sau chiar daca acesta este intocmit incorect? Ba chiar amenda poate ajunge la sume cat se poate de serioase, maximum prevazut de lege in acest moment fiind de 4.000 RON.
 
Asa cum stiti, Avizul de insotire a marfii este un document financiar-contabil reglementat prin doua acte normative in vigoare, ambele emise in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata:  OMEF 2226 / 2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, si OMEF 3512 / 2008 privind documentele financiar-contabile.
 
Avizul de insotire a marfii  este un  formular cu regim special intern de tiparire si numerotare.
 
Continutul minimal obligatoriu de informatii al avizului este reglementat prin ambele acte normative mentionate anterior.
 
In ambele acte normative este precizat ca fiind informatii obligatorii ale avizului de insotire, datele privind expeditia: numele delegatului, buletin/carte identitate (serie, numar), numarul mijlocului de transport, ora livrarii, semnatura delegatului.
 
Potrivit pct. 2 din  normele  metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin  OMEF  3512/2008, documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.
Conform art 4. alin. (1) din Legea 82/1991 , Ministerul Economiei si Finantelor elaboreaza si emite norme si reglementari in domeniul contabilitatii, registrelor si formularelor comune privind activitatea financiara si contabila, normele metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora.
 
Intocmirea necorespunzatoare, intocmirea incompleta  poate constitui contraventie conform art. 41 pct. 2 lit. c)  din Legea 82/1991 , pentru nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate.
 
Contraventiile prevazute la art. 41 pct. 2 c) se sanctioneaza cu amenda, de la 300 lei la 4.000 lei. (art. 42 alin. (1) din Legea 82/1991 )
 
Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de persoanele cu atributii de inspectie fiscala si control financiar, precum si de personalul altor directii din cadrul Ministerului Finantelor Publice, stabilit prin ordin al ministrului finantelor publice. (art. 42 alin. (4) din Legea 82/1991 ).
 
Amenzile contraventionale se suporta de persoanele vinovate. (art. 42 alin. (6) din Legea 82/1991 )
 
Persoana juridica raspunde contraventional in cazurile si in conditiile prevazute de actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventiile (art. 3 din OUG 2/2001 privind regimul juridic al contraventilor).
 
De asemenea contraventii privind avizul de insotire sunt prevazute si in alte acte normative ce reglementeaza domenii specifice cum ar fi HG  996 /2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund.Comenteaza acest articol in forum

Articol de: consultant fiscal Mihaela Bodan - www.conta.ro
Data: 2012-10-09
Vizualizari: 16946


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-07-01
Sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022. Multe situatii sunt inca neclarificate si trebuie studiata atent legislatia pentru a intelege toate prevederile.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-06-27
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman a facut cateva precizari importante referitoare la utilizarea formularului 084 care reprezinta Cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-06-24
Antifrauda si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au declansat o actiune comuna de control a activitatii de comercializare en-gros a legumelor, fructelor si produselor agroalimentare in 17 centre comerciale si puncte de desfacere dedicate din Bucuresti si judetele Ilfov si Dambovita. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services