search

ANAF a transmis un nou comunicat privind bacsisul

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Potrivit art.  2^2  din O.U.G. nr.28/1999,  republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin  bacsis  se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.

Operatorii  economici utilizatori stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Din punct de vedere al impozitului pe venit, veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarilor ulterioare, se incadreaza in categoria "veniturilor din alte surse"  prevazute la art.78 din Legea 571/2003   privind  Codul   fiscal   si  din  Normele   metodologice   de   aplicare a Codului fiscal.

Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre   platitorii   de   venituri,   prin   aplicarea   unei   cote   de   16%   asupra   venitului   brut, impozitul fiind final.

Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, bacsisul definit la art. 2^2  alin. (1)  din Ordonanta  de urgenta  a Guvernului  nr.  28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu   modificarile   si   completarile   ulterioare,   care   ramane  la dispozitia   operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariatilor, este supus cotei standard de TVA de 24%, in cazul operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.   

Taxa se determina prin aplicarea procedeului sutei marite.

Facem   precizarea   ca   regimul   fiscal   al   bacsisului   este   reglementat   de Hotararea Guvernului nr. 367 din 27 mai 2015 pentru modificarea si completarea Normelor  metodologice  de  aplicare   a   Legii  nr. 571/2003   privind Codul   fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

H.G. nr.367/2015 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.373 din 28 mai 2015.

Sursa: Finante Neamt



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice