search

ANAF pregateste actualizarea listei contribuabililor mari si mijlocii: ce noutati aduce Ordinul 1945/2023

Predarea contabilitatii unei SRL: Expertul contabil este obligat sa predea baza de date si in format electronic?
Update 8 decembrie 2023: Listele contribuabililor mari si mijlocii au fost publicate de ANAF si pot fi consultate AICI >>

***

In perspectiva elaborarii listelor contribuabililor ce vor fi valabile de la 1 ianuarie 2024, ANAF a facut unele ajustari cu privire la regulile pentru administrarea firmelor mari si mijlocii. Noile reguli sunt cuprinse in Ordinul 1945/2023, care a aparut in Monitorul Oficial nr. 1097 din 6 decembrie 2023.
 
De altfel, in referatul de aprobare ce a insotit Ordinul ANAF 1.945/2023 in forma sa de proiect se preciza ca se fac analize pentru a pregati listele contribuabililor ce vor fi valabile de la 1 ianuarie 2024.
 
"In cadrul agentiei s-au realizat o serie de analize privind activitatea fiscala a contribuabililor mari si mijlocii efectuate de Directia generala de monitorizare venituri si sinteza, din perspectiva identificarii cat mai corecte a esantionului  agentilor economici cu cea mai mare importanta fiscala. Astfel, in selectarea contribuabililor mari si mijlocii au fost avute in vedere criterii care au drept scop cresterea eficientei in colectarea veniturilor bugetare, oferind spre administrare specializata organelor fiscale centrale competente contribuabilii cei mai relevanti pentru bugetul general consolidat, viabili din punct de vedere economic si bugetar.

Astfel, au fost mentinute criteriile de selectie a contribuabililor mari si mijlocii, cu exceptia criteriului de continuitate. 

Referitor la criteriul de continuitate, s-a considerat ca mentinerea aplicarii acestui criteriu in selectia/actualizarea contribuabililor mari si mijlocii ar fi condus la mentinerea nejustificata in administrarea specializata a organelor fiscale centrale a unor contribuabili care nu obtin cele mai bune rezultate economice, insa declara obligatii fiscale importante cantitativ. Acest fapt ar fi impiedicat accesul de a fi administrati ca mari contribuabili a unor contribuabili care sunt performanti din punct de vedere economic si fiscal.

De asemenea, s-a renuntat la criteriul investitional ca si criteriu de selectie/actualizare a marilor contribuabili. In acest sens precizam ca incepand cu anul 2017 si pana in prezent nu a mai fost preluat in administrare de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili nici un alt contribuabil in baza acestui criteriu. Totodata precizam ca, din cei 4 contribuabili selectati in baza criteriului investitional si administrati de directia anteprecizata incepand cu 1 ianuarie 2017, numai 2 dintre acestia vor ramane in administrarea acestei directii din 1 ianuarie 2024 ca urmare a indeplinirii criteriului de baza, iar 2 contribuabili vor fi administrati de alte organe fiscale."

Administrarea contribuabililor mari 

Nu sunt administrati de catre DGAMC contribuabilii mari care:

a) au fost declarati insolvabili potrivit art. 265 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala,

b) s-au aflat in procedura insolventei deschisa prin sentinta definitiva pronuntata pana la data selectiei/actualizarii;

c) au fost declarati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, pana la data selectiei/ actualizarii;

d) au fost declarati inactivi potrivit dispozitiilor art. 92 din Codul de procedura fiscala, pana la data selectiei/actualizarii;

e) au fost selectati anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, conform criteriului participarii directe;

f) au fost selectati conform criteriului continuitatii, pana la data selectiei/actualizarii.

In termen de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii fiscale, contribuabilii nou-infiintati prevazuti mai sus se preiau in administrare de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili, pe baza de protocol de predare-primire.

Contribuabilii care indeplinesc criteriile de selectie si care, de la data selectiei/actualizarii listelor si pana la data de 1 ianuarie a anului urmator, se afla in una dintre situatiile prevazute la punctele a)-d), cu exceptia celor prevazuti la art. 4 alin. (2) si (6), se administreaza de catre organele fiscale centrale in a caror raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora.

In situatia in care, la data selectiei/actualizarii, acesti contribuabili se afla in administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, se predau organelor fiscale centrale in a caror raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile art. 9.

Administrarea contribuabililor mijlocii

Nu sunt administrati de catre administratiile judetene ale finantelor publice si de Administratia fiscala pentru contribuabili mijlocii constituita la nivelul DGRFP Bucuresti, contribuabilii mijlocii care: 

a) au fost declarati insolvabili potrivit art. 265 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, pana la data selectiei/actualizarii;

b) s-au aflat in procedura insolventei deschisa prin sentinta definitiva pronuntata pana la data selectiei/actualizarii;

c) au fost declarati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, pana la data selectiei/ actualizarii;

d) au fost declarati inactivi potrivit dispozitiilor art. 92 din Codul de procedura fiscala, pana la data selectiei/actualizarii;

e) au fost selectati, pana la data selectiei/actualizarii, conform criteriului continuitatii.

Sunt contribuabili mijlocii contribuabilii care nu intra in categoria marilor contribuabili, stabiliti in ordine descrescatoare in functie de criteriul de baza prevazut la art. 5, selectati in limita unui numar maxim de 20.000 de contribuabili.

Contribuabilii care indeplinesc criteriile de selectie si care, de la data selectiei/actualizarii listelor si pana la data de 1 ianuarie a anului urmator, se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-d), cu exceptia celor prevazuti la art. 4 alin. (3), se administreaza de catre organele fiscale centrale in a caror raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora.

In situatia in care, la data selectiei/actualizarii, acesti contribuabili se afla in administrarea administratiilor judetene ale finantelor publice sau a Administratiei fiscale pentru contribuabili mijlocii constituite la nivelul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, se predau organelor fiscale centrale in a caror raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile art. 9.

Foto: pexels.comNoutati contabile 1708639200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024