search

Angajare contabil: ce trebuie sa stiti despre incheierea CIM

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Potrivit  Constitutiei  Romaniei, dreptul la munca nu poate fi ingradit, iar alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera. Totodata, dispozitiile Codului Muncii si a altor legi speciale impun ca relatiile dintre angajat si angajator sa se bazeze pe principii morale si buna-credinta.
 
Contractul individual de munca (CIM) este act juridic care certifica respectarea acestor norme de corectitudine reciproca si include reglementarile de baza, acceptate de ambele parti.
 
Conform Legii nr.53/2003 Codul Muncii ”Contractul individual de munca este documentul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu”.
 
Toate tipurile de contracte de munca, fie ca sunt incheiate pe durata nedeterminata sau determinata, cu norma intreaga sau cu timp partial, au aceleasi caracteristici esentiale: respectarea drepturilor si obligatiilor partilor contractante si stabilirea unui echilibru intre munca prestata si beneficiile salariale.
 
Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata si doar ca exceptie, in cazuri prevazute expres de lege, pe perioada determinata.
 
Angajatorului ii revine obligatia de a incheia CIM in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat si de a-i inmana acestuia un exemplar, totodata pastrand la locul de munca o copie a CIM pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.
 
O persoana fizica  poate incheia un CIM  daca are varsta de 16 ani impliniti sau 15 ani impliniti, insa doar cu acordul parintilor sau reprezentantilor legali ai acestuia, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
 
Prevederile Codului muncii si  a ordinului  Ministerului Muncii reglementeaza continutul necesar si obligatoriu al contractului individual de munca. Astfel, Codul Muncii sintetizeaza aspectele esentiale pe care trebuie sa le contina CIM si face referire expresa la drepturile si obligatiile celor doua parti, angajat si angajator. Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a CIM atrage nulitatea acestuia.
 
Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor CIM-uri diferite, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
 
Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc, prin negociere, in cadrul contractelor individuale de munca, respectiv a celor colective.  CIM poate contine prevederi diferite de cele din contractul colectiv de munca, numai daca acestea sunt in avantajul salariatului.
 
Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.
 
In afara clauzelor comune, in CIM pot sa apara si alte clauze specifice: clauza cu privire la formarea profesionala, clauza de neconcurenta, clauza de mobilitate, clauza de confidentialitate.
 
Orice modificare intervenita in timpul executarii contractului individual de munca se realizeaza prin acordul partilor si impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Corectitudinea cu care sunt intocmite, dar mai ales respectate, prevederile din contractele individuale de munca  contribuie  la construirea unei relatii bazate pe incredere si respect reciproc intre angajatori si salariati.

 
Sursa: ITM Salaj
Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice