search

Angajat part-time si titular PFA: contributii sociale datorate in 2024

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Un salariat cu contract de munca cu timp partial obtine venituri si din activitati independente in calitate de PFA. Vom afla daca aceste venituri sunt asimilate salariilor si daca la contractul de munca cu timp partial se platesc contributii intregi sau aferente timpului de lucru efectiv lucrat.

Angajat part-time si titular PFA: contributii sociale

Raspuns: Din 2024, orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plati CASS la nivelul la cel putin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obtinut un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii sau este pe pierdere.
 
In cazul in care titularul PFA a obtinut in 2024 un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii, dar a fost asigurat la sanatate ca salariat sau din alte venituri pentru care s-a platit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim ci la venitul realizat efectiv (daca a realizat 1000 lei venit net plateste 10% la 1000 lei, adica 100 lei CASS).
 
Conform art. 146 alin. (5 6)si alin. (5 7) din Codul fiscal (articole introduse in Codul fiscal prin OG 16/2022):
 
(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
 
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate la art. 168 din Codul fiscal.
 
(5 7)Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
 
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
 
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
 
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
 
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
 
Astfel cum se poate observa, exceptia de la lit. e) se aplica cand o persoana realizeaza cel putin salariul de baza minim brut pe tara in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
 
Prin urmare, masura nu se aplica in cazul angajatilor ce realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut.
 
Daca sunteti salariat (cu norma intreaga sau fractionata) datorati impozit pe venit 10% ca PFA in 2024 aplicat la venit brut minus cheltuieli deductibile.
 
 
In masura in care venitul obtinut din activitatile independente va fi cuprins intre 12 si 24 de salarii minime pe economie, baza de calcul a CAS nu va putea fi inferioara echivalentului a 12 salarii minime, insa in conditiile in care venitul obtinut este mai mare de 24 de salarii minime, in acest caz CAS se va vira intr-un cuantum egal cu 24 de salarii minime pe economie.
 
Daca venitul dvs. net e peste plafonul de 19800 lei, indiferent daca sunteti salariat sau nu, datorati obligatoriu pe 2024 CASS de 10% aplicat la venitul net realizat de PFA .
 
Daca venitul net este mai mic decat 19800 lei, dar a fost asigurat la sanatate ca salariat sau din alte venituri pentru care s-a platit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim ci la venitul realizat efectiv (daca a realizat 1000 lei venit net plateste 10% la 1000 lei, adica 100 lei CASS).

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice