search

Angajatii in somaj tehnic au constatat ca au ramas fara asigurare de sanatate. Finantele fac verificari!

Hotararea nr. 483/2020: valabilitatea cardurilor de sanatate a fost prelungita cu 7 ani

(MFP) Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic ca masura de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 au constatat ca nu mai figureaza asigurati in sistemul national de sanatate.


Din punct de vedere al legislatiei fiscale si al modului de completare a declaratiei 112 aceasta situatie nu trebuia sa apara, avand in vedere ca pentru indemnizatia de somaj acordata potrivit OUG nr.30/2020 se datoreaza CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizatiei raman in continuare asigurati, informeaza institutia intr-un comunicat.

Mecanismul de declarare al obligatiilor fiscale aferente indemnizatiilor de somaj tehnic introdus prin Ordinul nr.1942/979/819/2020 din 12 mai 2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" a fost elaborat si aprobat in comun de catre Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Finantele precizeaza ca in ceea ce priveste calitatea de asigurat in sistemul national de sanatate, aceasta este reglementata prin Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

In acest context, institutiile beneficiare ale informatiilor privind contributiile declarate prin formularul D112 au atat dreptul, cat si obligatia de a propune si solicita campurile necesare pentru inregistrarea tuturor contribuabililor asigurati, precum si adaptarea sistemelor informatice la modelele de declaratii aprobate in comun. In acest sens, inregistrarea corecta a tuturor persoanelor care beneficiaza de asigurari, cade in responsabilitatea acestor institutii.

Ministerul Finantelor Publice furnizeaza celorlalti beneficiari ai informatiilor din formularul 112 datele exacte completate de contribuabili, asa cum au fost ele stabilite prin ordinul comun.

In ipoteza in care au aparut, insa, si erori de inregistrare a persoanelor asigurate din cauza completarii gresite de catre angajatori a formularului 112, acesta trebuie corectat prin depunerea declaratiei rectificative, sugereaza reprezentantii de la Ministerul Finantelor.




NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice