search
conta.ro cauta meniu
search

ANSVSA propune peste 10 tampile de marcare a crnii



 ANSVSA propune marcarea cărnii în funcție nu doar de tipul unității de procesare, ci și de programul de eradicare a pestei, astfel încât în România se vor utiliza peste 10 tipuri de ștampile, față de una ovală folosită în UE. "România se confruntă cu o situație particulară. Pe de o parte, avem unități autorizate pentru schimburi comunitare sau unități aflate în perioadă de tranziție. Pe de altă parte, avem pestă porcină și carnea de porc trebuie marcată în funcție de tipul de vaccin utilizat. Prin urmare, vom avea peste 10 tipuri de marcare a cărnii, iar în Uniunea Europeană se folosește o singură ștampilă, cea ovală", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Asociației Române a Cărnii (ARC), Mihai Vișan. Normele privind comercializarea cărnii, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, impuneau marcarea cărnii fie cu ștampilă ovală, fie rotundă. Ulterior, la sfârșitul lunii martie 2007, ANSVSA a schimbat sistemul de marcare și a stabilit utilizarea unei ștampile în formă hexagonală, față de cea ovală stabilită inițial. Potrivit unui proiect emis de ANSVSA, marcarea cărnii trebuie să țină cont de tipul de vaccin utilizat pentru prevenirea pestei porcine, fiind impuse noi tipuri de ștampile cu forme hexagonale, pătrate, triunghiulare, dreptunghiulare sau pentagonale. Astfel, pentru carnea provenită de la porcine vaccinate cu vaccin Marker și crescute în ferme comerciale autorizate pentru schimburi intracomunitare, marca de sănătate este o ștampilă de formă hexagonală, cu dimensiuni de 6,5 cm/3,5 cm. Dacă unitățile sunt în perioadă de tranziție, trebuie să se folosească o ștampilă în formă rotundă. ANSVSA stabilește un nou tip de ștampilă, respectiv de formă pentagonală înscrisă într-un dreptunghi, pentru marcarea cărnii, în cazul porcilor sălbatici.
De asemenea, fermierii care cresc porcii în sistem nonprofesional, ceea ce implică interdicția de a vinde carnea la nivel național, trebuie să utilizeze pentru marcarea cărnii o ștampilă de formă pătrată, cu latura de patru cm. Dacă animalul a fost sacrificat "de necesitate în afara abatorului", carnea trebuie să poarte o marcă specială de sănătate, de formă dreptunghiulară. În situația în care carnea este confiscată, fiind improprie pentru consumul uman, trebuie utilizată o ștampilă de formă triunghiulară.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1748725200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile