search

Anunt MF: e-Factura simplificata va putea fi folosita de miercuri, 6 martie

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Ministrul Finantelor a anuntat ca, incepand cu data de 6 martie 2024, va fi lansata e-Factura simplificata, special conceputa pentru firmele mici. Aceasta masura vine in intampinarea necesitatilor microintreprinderilor si PFA-urilor care proceseaza un volum redus de facturi.

e-Factura minimal: numarul de campuri de completat a fost redus de la 160 la 50

Testele finale pe aceasta aplicatie simplificata au avut loc in cursul zilei de luni, pregatind terenul pentru implementarea cu succes incepand de miercuri. Asadar, Ministrul Finantelor a subliniat ca e-Factura minimal va dispune de doar 50 de campuri de completat, in loc de 160, pentru a simplifica si mai mult procedura.
 
Aceasta schimbare semnificativa a fost realizata pentru a raspunde nevoilor exprimate de sectorul privat.
Astfel, aceasta evolutie reprezinta un pas important in directia sprijinirii si eficientizarii activitatilor financiare ale intreprinderilor mici.
 

„Astazi am avut ultimele teste pe e-Factura minimal. Sper ca incepand de miercuri sa poata sa fie folosita de catre toti. (…) Inseamna ca am simplificat-o la maxim. Ca sa aveti o imagine asupra a ceea ce inseamna simplificarea – am redus numarul de campuri de la 160 la 50, astfel incat contribuabili mici sa poata sa foloseasca e-Factura si sa fie mult mai prietenoasa sau pot sa foloseasca astfel incat astazi cele 50 de milioane de facturi cu o valoare de peste 550 de miliarde de lei sa deserveasca statul roman in colectarea impozitelor si taxelor”, a declarat Bolos la Palatul Parlamentului.

Pe de alta parte, el a subliniat ca in prezent prioritatile sunt controlul deficitului bugetar si gestionarea cheltuielilor statului, acestea fiind realizate prin intermediul deschiderii de credite bugetare, potrivit Agerpres.

Ce a mai declarat Ministrul Finantelor cu privire la noi masuri fiscale

„Mai multe masuri de monitorizare avem in vedere. Masurile pe care noi le-am avut in trecut – cele care tin de plafonarea cheltuielilor sau cele care tin de anumite tipuri de cheltuieli care sa fie in anumite limite – sunt prematur de discutat acum.


Trimestrul I va fi hotarator pentru ceea ce va insemna masuri noi sau, dimpotriva, vom putea merge cu executia bugetara asa cum am stabilit-o pe parcursul intregului an”, a explicat Ministrul Finantelor, Marcel Bolos.

Cu privire la modalitatile de control a cheltuielilor, el a explicat ca Ministerul Finantelor efectueaza in prezent o analiza a impactului pe care Legea nr. 296 din septembrie 2023 l-a avut asupra veniturilor bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetului asigurarilor sociale de sanatate.
 

Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice