search

Aparate de marcat electronice fiscale: documentele solicitate pentru verificarea atribuirii numarului unic de identificare

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In cazul activitatii de transport alternativ, in regim de taxi sau a inchirierii camerelor in scop turistic, organul fiscal poate solicita anumite documente suplimentare pentru a verifica indeplinirea conditiilor necesare atribuirii numarului unic de identificare.
 
Denumire completa: Proiect de ordin privind documentele care pot fi solicitate conform art. 61 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
 
Conform prevederilor art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/19991, ”operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale”.
 
Pentru atribuirea numarului unic de identificare al aparatelor de marcat electronice fiscale, utilizatorii depun o cerere impreuna cu documentele prevazute la art. 61 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 479/20032.
 
Totodata, avand in vedere dispozitiile art. 61 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 479/2003, modificata prin Hotararea Guvernului nr. 355/2023, organul fiscal poate solicita utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale si alte documente necesare verificarii modului de indeplinire a conditiilor pentru atribuirea numarului unic de identificare a aparatelor de marcat.
 

Documentele care pot fi solicitate de organele fiscale

 
In cazul activitatii de transport alternativ cu autoturism si conducator auto:
a) copie conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ cu autoturism si conducator auto, emisa de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.;
b) autorizatia pentru transportul alternativ, emisa de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
 
Atat in cazul activitatii prevazute la alin. (2), cat si in cazul activitatii de transport in regim de taxi, organul fiscal poate solicita copia contractului de comodat sau de inchiriere al autovehiculului.
 
In cazul persoanelor fizice care inchiriaza in scop turistic, camerele situate in locuinte personale, organul fiscal poate solicita o dovada a detinerii in proprietate a spatiului sau a dreptului de a subinchiria imobilul.
 
In cazul in care, utilizatorul aparatului de marcat a decedat, iar mostenitorul de drept al aparatului de marcat depune cerere pentru atribuirea numarului unic de identificare, organul fiscal solicita acestuia, certificatul de mostenitor care atesta includerea in masa succesorala a aparatului de marcat electronic fiscal.


Foto: pixabay.com


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice