search

Apel la bunavointa

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
13 Noiembrie a fost, pe langa ziua internationala a mimului, a educatiei copiilor nevazatori si a bisericilor persecutate, si ziua mondiala a generozitatii. Ca sa marcheze momentul, revista lunara Psychologies, a pornit in Franta un apel la bunavointa. Cine sa fie binevoitorii?

"Noi, conducatori, manageri, salariati, (...) facem apel actorilor mediului muncii sa se angajeze pe calea bunavointei. Bunavointa a conducatorilor fata de colaboratorii lor, a colaboratorilor intre ei si fata de firme. Noi credem ca bunavointa, exigenta si performanta economica sunt indisociabile. Viitorul firmelor noastre se bazeaza pe competentele noastre, dar mai ales pe stiinta noastra de a trai. Ne angajam sa reflectam si sa dialogam cu privire la bunavointa fata de colaboratorii nostri si partenerii sociali pentru a realiza un ansamblu de actiuni concrete si realiste pe care sa le implementam progresiv..."

Poate ca daca as fi inceput direct cu citatul de mai sus, ati fi zis ca e o gluma. Ei bine, in scurt timp de la lansarea acestui pact, el a fost semnat de 250 de entitati economice franceze. Sigur ca nu e un contract in firea lui. Nici nu te poate obliga la nimic si nici nu poate sanctiona cumva neindeplinirea angajamentelor luate. Pentru orice jurist, e un pact nul comercial.

Dar totusi sa nu-l discreditam inca. "Conform observatiilor facute prin rezonanta magnetica, actele de generozitate si gratitudine activeaza partea creierului care elibereaza endorfinele" explica revista citata. A fi generos atenueaza senzatia de durere si creste imunitatea. Generosii sunt mai putin expusi riscului de depresie. "Persoanele implicate in activitati voluntare obtin constant scoruri superioare mediei in ceea ce priveste evaluarea sentimentului de fericire, calitatii vietii si stimei de sine."

Prin urmare, nu e o pacaleala. A trai frumos ne ajuta si pe noi si pe ceilalti. Dar cum isi propun cei 250 de pionieri in trairea frumoasa economica sa faca asta?

Da sens muncii fiecaruia. Trasparenta scopului, recunoasterea muncii indeplinite, refuzul de a practica obiceiuri manageriale nefaste: obiective imposibile, management prin stress...
Dezvolta calitatea relatiilor si a convietuirii in interiorul firmei.
Favorizeaza echilibrul intre viata privata si cea profesionala prin flexibilitatea orarelor; evita sedintele, telefoanele sau mesajele trimise pe mail in afara orelor de program.
Implica-ti salariatii in alegerea instrumentelor si mediului lor de lucru.
Acorda salarii echitabile conform calitatilor profesionale ale fiecaruia si aportului la valoarea produsa de firma.

Suna minunat. Unde se pot gasi angajatorii acestia dispusi la atata atentie si orientare pe termen lung? Nu va va surprinde ca putine sunt pentru noi nume cunoscute in lista celor 250. Unul sare insa in ochi cu precadere: France Telecom Orange.

Lista asta imi spune ca probabil sunt firme care au viziunea sa creada in ceea ce spune pactul, dar sunt si dintre cei ce vor profita din plusul de imagine adus prezentei printre binevoitori. Pentru ca putin dintre noi stim cat sunt cu adevarat de gentili cei din conducerea marelui furnizor de telefonie mobila. Dar suna bine.

Nu am identificat pe lista nicio banca. Poate ca totusi exista o limita a credibilitatii.
Cred cu tarie in beneficiile generozitatii. Si cred ca avem toti de castigat din ele. Dar mai cred si ca ele duc pe foarte putini dintre noi in pozitii din care sa poata face o diferenta la nivel macro.

Noutati contabile 1714251600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice