Cu privire la includerea veniturilor unui ONG in plafonul de 300.000 lei pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA conform art. 310 din Codul fiscal, este important sa analizam tipul de venituri realizate si activitatile desfasurate.
Intrebare: "In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si venituri din prestari de servicii (activitati economice) care sunt cuprinse in cifra de afaceri. Cand se analizeaza plafonul de 300.000, ce venituri se iau in considerare?"
1. In legatura cu veniturile din activitati economice
Conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru plafonul de scutire este formata din:
-Livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in cadrul activitatilor economice, taxabile sau care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere.
-Operatiunile scutite cu drept de deducere (de ex., exporturi, livrari intracomunitare de bunuri).
-Operatiunile scutite fara drept de deducere, doar daca nu sunt accesorii activitatii principale (de ex., anumite servicii financiare sau educationale).
Prin urmare, veniturile din prestari de servicii realizate de ONG din activitati economice vor fi incluse in calculul plafonului de 300.000 lei.
2. In legatura cu venituri din donatii si sponsorizari
Acestea nu reprezinta venituri din activitati economice si nu sunt supuse TVA. Conform art. 268 alin. (1) din Codul fiscal, doar operatiunile desfasurate cu titlu oneros (in cadrul activitatilor economice) sunt considerate relevante pentru TVA. Astfel, veniturile din donatii si sponsorizari nu se includ in cifra de afaceri utilizata pentru plafon.
3. In legatura cu veniturile pentru care datorati impozitul pe spectacole si includerea acestora in plafonul de 300.000 lei pentru TVA:
Impozitul pe spectacole este prevazut la Art. 480 si 481 din Codul fiscal.
Acest impozit se calculeaza pe baza sumelor incasate din vanzarea biletelor si abonamentelor (fara TVA), ceea ce indica faptul ca veniturile respective sunt obtinute dintr-o activitate economica. In cazul ONG-ului care desfasoara activitati artistice, aceste venituri reprezinta venituri economice taxabile, chiar daca impozitul pe spectacole este datorat la bugetul local. Astfel, veniturile incasate din vanzarea biletelor de intrare trebuie incluse in plafonul de 300.000 lei pentru TVA.
Art. 15 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal prevede ca veniturile pentru care se datoreaza impozitul pe spectacole sunt neimpozabile din perspectiva impozitului pe profit pentru ONG-uri. Aceasta prevedere este relevanta pentru impozitul pe profit, dar nu influenteaza calculul plafonului de TVA, care se bazeaza exclusiv pe cifra de afaceri realizata din activitati economice, indiferent de regimul de impozitare a veniturilor respective.
Aplicarea plafonului de 300.000 lei
Conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri pentru TVA include toate veniturile din activitati economice realizate de persoana impozabila, indiferent de natura regimului fiscal aplicabil (scutit cu sau fara drept de deducere, taxabil etc.). In acest context, veniturile din vanzarea biletelor si abonamentelor (care stau la baza calcularii impozitului pe spectacole) trebuie considerate in cifra de afaceri.
Concluzie:
Pentru calculul plafonului de 300.000 lei privind aplicarea regimului special de scutire de TVA, conform art. 310 din Codul fiscal:
Se includ:
-Veniturile din activitati economice, cum ar fi prestarile de servicii si vanzarile de bunuri realizate de ONG, taxabile sau care ar fi taxabile daca nu ar beneficia de regimul de scutire.
-Veniturile obtinute din vanzarea biletelor si abonamentelor pentru care se datoreaza impozit pe spectacole, acestea fiind generate din activitati economice.
Nu se includ:
-Veniturile care nu rezulta din activitati economice, cum sunt donatiile si sponsorizarile.
Astfel, cifra de afaceri utilizata pentru plafonul de 300.000 lei cuprinde doar veniturile din activitati economice, inclusiv cele din spectacole, dar exclude veniturile din donatii, sponsorizari si alte surse fara scop economic.
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
Art. 15. - Reguli speciale de impozitare
(2) In cazul organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, la calculul rezultatului fiscal, urmatoarele tipuri de venituri sunt venituri neimpozabile:
h) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
Art. 480. - Reguli generale
(1) Orice persoana care organizeaza o manifestare artistica, o competitie sportiva sau alta activitate distractiva in Romania are obligatia de a plati impozitul prevazut in prezentul capitol, denumit in continuare impozitul pe spectacole.
(2) Impozitul pe spectacole se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia are loc manifestarea artistica, competitia sportiva sau alta activitate distractiva.
Art. 481. - Calculul impozitului
(1) Impozitul pe spectacole se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma incasata din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia <<