search

Aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru ONG: Ce venituri se iau in calcul?

Cu privire la includerea veniturilor unui ONG in plafonul de 300.000 lei pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA conform art. 310 din Codul fiscal, este important sa analizam tipul de venituri realizate si activitatile desfasurate.
 
Intrebare: "In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
 
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si venituri din prestari de servicii (activitati economice) care sunt cuprinse in cifra de afaceri. Cand se analizeaza plafonul de 300.000, ce venituri se iau in considerare?"
 
1. In legatura cu veniturile din activitati economice
 
Conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru plafonul de scutire este formata din:
-Livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in cadrul activitatilor economice, taxabile sau care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere.
-Operatiunile scutite cu drept de deducere (de ex., exporturi, livrari intracomunitare de bunuri).
-Operatiunile scutite fara drept de deducere, doar daca nu sunt accesorii activitatii principale (de ex., anumite servicii financiare sau educationale).
 
Prin urmare, veniturile din prestari de servicii realizate de ONG din activitati economice vor fi incluse in calculul plafonului de 300.000 lei.
 
2. In legatura cu venituri din donatii si sponsorizari
 
Acestea nu reprezinta venituri din activitati economice si nu sunt supuse TVA. Conform art. 268 alin. (1) din Codul fiscal, doar operatiunile desfasurate cu titlu oneros (in cadrul activitatilor economice) sunt considerate relevante pentru TVA. Astfel, veniturile din donatii si sponsorizari nu se includ in cifra de afaceri utilizata pentru plafon.
 
3. In legatura cu veniturile pentru care datorati impozitul pe spectacole si includerea acestora in plafonul de 300.000 lei pentru TVA:
 
Impozitul pe spectacole este prevazut la Art. 480 si 481 din Codul fiscal.
Acest impozit se calculeaza pe baza sumelor incasate din vanzarea biletelor si abonamentelor (fara TVA), ceea ce indica faptul ca veniturile respective sunt obtinute dintr-o activitate economica. In cazul ONG-ului care desfasoara activitati artistice, aceste venituri reprezinta venituri economice taxabile, chiar daca impozitul pe spectacole este datorat la bugetul local. Astfel, veniturile incasate din vanzarea biletelor de intrare trebuie incluse in plafonul de 300.000 lei pentru TVA.
Art. 15 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal prevede ca veniturile pentru care se datoreaza impozitul pe spectacole sunt neimpozabile din perspectiva impozitului pe profit pentru ONG-uri. Aceasta prevedere este relevanta pentru impozitul pe profit, dar nu influenteaza calculul plafonului de TVA, care se bazeaza exclusiv pe cifra de afaceri realizata din activitati economice, indiferent de regimul de impozitare a veniturilor respective.
 
Aplicarea plafonului de 300.000 lei
 
Conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri pentru TVA include toate veniturile din activitati economice realizate de persoana impozabila, indiferent de natura regimului fiscal aplicabil (scutit cu sau fara drept de deducere, taxabil etc.). In acest context, veniturile din vanzarea biletelor si abonamentelor (care stau la baza calcularii impozitului pe spectacole) trebuie considerate in cifra de afaceri.
 
Concluzie:
 
Pentru calculul plafonului de 300.000 lei privind aplicarea regimului special de scutire de TVA, conform art. 310 din Codul fiscal:
 
Se includ:
-Veniturile din activitati economice, cum ar fi prestarile de servicii si vanzarile de bunuri realizate de ONG, taxabile sau care ar fi taxabile daca nu ar beneficia de regimul de scutire.
-Veniturile obtinute din vanzarea biletelor si abonamentelor pentru care se datoreaza impozit pe spectacole, acestea fiind generate din activitati economice.
 
Nu se includ:
-Veniturile care nu rezulta din activitati economice, cum sunt donatiile si sponsorizarile.
Astfel, cifra de afaceri utilizata pentru plafonul de 300.000 lei cuprinde doar veniturile din activitati economice, inclusiv cele din spectacole, dar exclude veniturile din donatii, sponsorizari si alte surse fara scop economic.

Temei legal

Legea 227/2015 privind Codul fiscal
 
Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
 
Art. 15. - Reguli speciale de impozitare
(2) In cazul organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, la calculul rezultatului fiscal, urmatoarele tipuri de venituri sunt venituri neimpozabile:
h) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
 
Art. 480. - Reguli generale
(1) Orice persoana care organizeaza o manifestare artistica, o competitie sportiva sau alta activitate distractiva in Romania are obligatia de a plati impozitul prevazut in prezentul capitol, denumit in continuare impozitul pe spectacole.
(2) Impozitul pe spectacole se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia are loc manifestarea artistica, competitia sportiva sau alta activitate distractiva.
 
Art. 481. - Calculul impozitului
(1) Impozitul pe spectacole se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma incasata din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
 
 
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1733868000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici