search

Atentie, BNR ataca dur capitalismul de Dambovita

Oficial ANAF: Noi modificari asupra listelor contribuabililor mari si mijlocii, valabile de la 1 iulie 2024
"In Romania, clicile (acea simbioza aparuta dupa revolutie intre creatorii de reguli si noile elite de afaceri) au capturat economia inca din decembrie 1989. Criza actuala din Romania este in primul rand expresia esecului guvernelor de a instaura capitalismul. Economia de piata se bazeaza pe principiul ca oamenii sunt liberi sa exploateze oportunitati si sa evalueze riscuri in limite stabilite prin legi. Cei care reusesc sunt liberi sa ia profiturile, iar cei care fac pierderi trebuie sa plateasca. In Romania suntem departe de principiile la care m-am referit. In primul rand, intarzierea cu care au fost adoptate anumite reguli bune fac sa lipseasca antreprenorul adevarat. Sunt prea multi antreprenori «de carton». Cu unele exceptii, antreprenorul roman a ramas cu trasaturile pe care le-a identificat Gusti cu multe decenii in urma: el se uita spre bugetul public asteptand sa pice ceva". Asa scria, ieri, Lucian Croitoru, consilier BNR.

Daca ar fi scris Cristian Tudor Popescu sau Dan Popa sau Radu Soviani un text la fel de dur precum al consilierului BNR, cu siguranta ca ar fi trecut neobservat. Dar cand lucrurile sunt spuse in termeni atat de radicali de catre un exponent de la varful Bancii Nationale, avem toate motivele sa credem ca lucrurile stau foarte prost si ca semnalele date din directia aceea sunt doar inceputul unei revolte mai ample, la care vom asista de acum incolo: revolta (as zice revolutia, dar nu indraznesc) profesionistilor.

"Antreprenorul conectat la fondurile bugetare", continua Croitoru, "nu vede in orice o oportunitate, asa cum se intampla in capitalismul bazat pe piete libere, ci vede oportunitati in orice proiect bugetar. Unii dintre acesti antreprenori sunt clienti politici. Ei nu se imbogatesc din riscurile pe care si le asuma pe banii proprii, cum ar fi normal, ci din «alocarile»" care ii favorizeaza in raport cu altii. Proverbul «Spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti» functioneaza si in varianta «Spune-mi cine este la putere ca sa iti spun cine castiga licitatiile pentru proiectele finantate din bani publici»".

Ce spune Lucian Croitoru putem spune ca stiam si noi, dar de ce are o insemnatate mai mare atitudinea consilierului BNR? Pentru ca ea vine pe fondul schimbarii guvernului, dupa o iarna de proteste si o perioada tulbure in toata Europa. Pentru ca politicile de austeritate aplicate unor popoare si asa sleite de coruptia clasei conducatoare poate devia in miscari populare cu caracter puternic anti-capitalist. Iar la noi, existenta nostalgiilor comuniste fac asta si mai posibil. In fond, Lucian Croitoru, un personaj extrem de discret si de ponderat, crescut la scoala taciturnului Isarescu, n-ar fi iesit sa fluture steagul amenintarilor daca lucrurile n-ar sta intocmai.

Iata ce spune el, in incheiere: "In Romania, sistemul economic construit incepand din 1990 incoace a fost in mod eronat denumit capitalism. Aceasta este cea mai mare iluzie colectiva pe care au trait-o romanii. Punerea capitalismului la locul sau ramane cea mai mare provocare a Romaniei, asa cum a devenit pentru intreaga lume. Dar ar reusi un guvern care si-ar asuma in mod deschis acest obiectiv sa invinga clicile economice din Romania?"

Este un apel transparent catre noul guvern, care, daca nu s-a dovedit a fi unul de tehnocrati, ar putea fi macar exponentul unei alte clase politice. Ar putea macar sa incerce, sugereaza Croitoru. Daca nu din convingere, macar de teama trecutului.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice